Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografowanie dziecka, do 1500 zł
Autor Wiadomość
dominikaaacee 
Nowy

Wysłany: Sro 17 Kwi, 2013   Fotografowanie dziecka, do 1500 zł

Witam,
Jestem amatorka jesli chodzi o fotografie, potrzebuje natomiast aparatu najlepiej automatyk, ktory robi dobrej jakosci zdjecia. Jestem w tym momencie w ciazy i chcialabym robic swojemu malenstwu piekne zdjecia, amatorsko ale dobrej jakosci. Chodzi mi o aparat w ktorym nie bede musiala przy kazdym zdjeciu ustawiac funkcji, bo jak wiadomo chcac zrobic dziecku zdjecie spontaniczne nie ma na to czasu. A poza tym nie znam sie na tym. Chcialabym by robil ladne zdjecia w pomieszczeniu jak i na zewnatrz. Cena jaka chce przeznaczyc to do 1300-1500zl.
Bardzo dziekuje za kazda odpowiedz i pomoc w wyborze aparatu. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 22 Kwi, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Zoom 
Uczestnik

Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013   

Jak widzisz brak odpowiedzi.
Brak, bo nikt nie chce zaryzykować doradzania na podstawie Twoich wymagań.

Dobre zdjęcia? Pod pojęciem dobrego zdjęcia każdy może rozumieć coś innego. Zdaję sobie sprawę, że też możesz nie wiedzieć czego oczekiwać od aparatu za 1500zł.

Może napisz w jakich warunkach chciałabyś robić zdjęcia. Na zewnątrz to każdy aparat za te pieniądze zrobi porządne zdjęcie. Gorzej z tym "w pomieszczeniach" - to jest mało precyzyjne. Czy mają to być zdjęcia robione z lampą wbudowaną, czy w świetle "zastanym", czyli od lamp w pomieszczeniu.
Proponowałbym abyś przyjrzała się poniższym aparatom:
Fuji X10 / X20
Nikon P7700
Canon G15
No może są trochę droższe niż z 1500, ale w tym wypadku dopłata tych 200-300 zł uważam, że jest opłacalna.

dominikaaacee 
Nowy

Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013   

Tak chodzi mi o robienie zdjec np. wieczorem przy sztucznym oswietleniu, bez lampy blyskowej, zeby robil wyrazne zdjecia. W warunkach domowych.

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013   

dominikaaacee napisał/a:
Tak chodzi mi o robienie zdjec np. wieczorem przy sztucznym oswietleniu, bez lampy blyskowej, zeby robil wyrazne zdjecia. W warunkach domowych.

To propouje wpasc tutaj za pare lat. Wyrazne, wieczorem, bez lampy i pewnie z reki to duze wymagania jak na taki przedzial cenowy( zalezy co masz na mysli mowiac wyrazne oczywiscie).

Zoom 
Uczestnik

Wysłany: Pon 22 Kwi, 2013   

Wymagania są wysokie. Nie wiem jakie zdjęcia jesteś w stanie zaakceptować, ale ja uważam, że w wymaganych warunkach aparaty w tej cenie dobrych zdjęć nie robią (jeszcze).
Co mogę doradzić?
1. Aparat powinien mieć matrycę wielkości 1/1,7" lub większą.
2. Nie przejmować się ilością pikseli.
3. Nie przejmować się krotnością zoom-u, a wręcz unikać aparatów z dużym zoom-em.

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Sro 24 Kwi, 2013   

Aparatem z jasnym obiektywem np f/1.4 zrobi
wieczorem
przy sztucznym oswietleniu,
bez lampy blyskowej,
wyrazne zdjecia
W warunkach domowych.

Ale pomnikowi, a w tytule jest fotografowanie dziecka. Tego się nie ogarnie. Wiem z autopsji jako posiadacz Panasonica LX7 i dość szybkiego 6-latka

Crystof 
Bywalec

Ja bym mimo wszystko polecał jakiegoś kompakta z gorącą stopką i do tego zewnętrzną lampę błyskową którą można by odbić od sufitu. Przykład to Samsung EX2F + Yongnuo 560 - przekroczyłoby to nieco budżet co prawda, ale to taka opcja górna, zamiast tego Samsunga można równie dobrze wziąć jakiegoś bezlusterkowca za ~1000 (Samsung NX100 - choć tu obiektyw kitowy nieco ciemny...), lub poszukać używki czegoś lepszego. Niestety bez lampy błyskowej w słabym świetle będzie ciężko znaleźć kompakta do 1500 zł robiącego świetne zdjęcia bez błysku, głównie ze względu na wymagane wysokie ISO w takiej sytuacji.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Crystof napisał/a:
Przykład to Samsung EX2F + Yongnuo 560
Tak z ciekawości - działa taka kombinacja?

Crystof 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
Crystof napisał/a:
Przykład to Samsung EX2F + Yongnuo 560
Tak z ciekawości - działa taka kombinacja?

Szukam w Internecie, ale z tego co pamiętam to jak sam szukałem aparatu dla siebie to widziałem przy którymś z Samsungów w teście tekst, że radzi sobie z zewnętrznymi lampami błyskowymi niezależnych producentów...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013   

EX1 nie radzi sobie. EX2F z tego co pamiętam też nie. No chyba, że źle pamiętam lub nikonowa sabinka czy tez przejściówka do PC nie jest traktowana jako "niezależny producent".

Crystof 
Bywalec

Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013   

Hmm, no to jeżeli masz takie potwierdzone info, to faktycznie jest tu ciężko cokolwiek polecić... :/.

Dobra, już wiem gdzie wkradł mi się chochlik, przepraszam bardzo - oczywiście YN560 współpracuje z kompaktami Panasonica, a mój błąd wyniknął z tego, że w kilku sklepach internetowych przy "wspieranych systemach" jest Samsung.

W takim wypadku z pomocą idzie jedynie zmiana EX2F na inny z stajni wspieranych - Panas, Olympus, Nikon, Canon...

Odpowiedz do tematu