Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Kwi, 2013 Pomoc w wyborze- dla poczatkującej.
Witam!
Os razu zaznaczę, że w fotografii jestem początkująca. Jednak nie jestem zdania, że dobry aparat musi być drogi.
Od 8 lat robię zdjęcia kompaktem. Początkowo Samsung, do niedawna Fuji. Jednak odmówił posłuszeństwa, koszt naprawy przekracza wartość. Nie chcę się w to wgłębiać. Tak czy siak, uznałam to za dobry pretekst do kupna nowego.
Tylko teraz pytanie- co wybrać. Myślałam o tym, żeby pójść o krok dalej i kupić lustrzankę. Jednak nie wiem, czy taki sprzęt będzie odpowiedni do moich potrzeb.
Jestem blogerką kosmetyczną i ważne są dla mnie zdjęcia w trybie makro. 90% zdjęć zawsze wykonywałam w tym trybie. Wiem, że nie mam co liczyć na dokładne oddanie kolorów bo to zależy od wielu czynników i nie mogę tego wymagać w każdych warunkach. Dobrze by było, gdyby jakoś sobie radził w "domowym"oświetleniu. Wiem, że w tej sprawie też nie mam oczekiwać cudów, bo trzeba zadbać o dobre oświetlenie. Zresztą większość zdjęć staram się robić w świetle naturalnym, dziennym.
Jestem świadoma, ze dobre warunki trzeba samemu stwarzać, a nie liczyć na super możliwości sprzętu.
Staram się obrabiać zdjęcia przy małej lub większej pomocy znajomych, którzy się na tym znają.
Czy w mojej sytuacji doradzacie mi kupno lustrzanki? Czy może lepiej zainwestować w kompakt?
Dodam, że mam budżet ograniczony- 800 zł. Z lustrzanek używanych znajomi polecali Sony Alpha, bo są dla początkujących i w miarę idiot frendly. Co myślicie ?
andziaqblog, w jaki sposób wykonujesz te zdjęcia "kosmetyczne" makro teraz? Możesz pokazać jakieś przykłady?
BTW, wiesz, że żadna lustrzanka nie ma "trybu makro", tylko zapina się do niej obiektyw makro i z całą pewnością z takim obiektywem nie zmieścisz się w budżecie?
Za 800zł? Jedynie jakaś najbardziej amatorska używka + 18-55 - on jest ciemny, a do makro trzeba jasności. Pomyśl czy to musi być lustrzanka... za tą cenę można wykombinować coś lepszego niż lustrzankę i będziesz bardziej zadowolona.
do makro to sie uzywa przyslon f/8 i mniejszych. oczywiscie swiatlo sie przydaje do kadrowania/ostrzenia by w wizjerze nie bylo ciemno, ale to tez zalezy przy jakich powiekszeniach. mi sie zdarzylo probowac ostrzyc na pelnej dziurze i glebia ostrosci byla tak plytka ze ciezko bylo dojrzec, gdzie wypada, i obiektyw i tak musialam przymknac albo w ogole przerzucic sie na LV i robic na roboczej przyslonie
800zl to bardzo malo. nie wyobrazam sobie skompletowac za to zestawu do makro. oczywiscie to co opisujesz to w zasadzie makro nie jest tylko fotografia zblizeniowa a tam skala 1:4 zazwyczaj oferowana przez obiektywy klasy 18-55 powinna juz od biedy wystarczyc
Hm trochę miałam inne intencje napisałam dwuznacznie. Wiem, ze lustrzanki nie mają trybu makro. W takim trybie robiłam zdjęcia kompaktem, bo inaczej się nie dało. Miałam na myśli ujęcia z bliskiej odległości, np. żeby okazać jakieś tłuczenie pudru czy różu. I wychodziło coś tak jak na zdjęciu pierwszym. Wiem, ze nie kupię za te pieniądze super zestawu do robienia zdjęcia w makro, nawet tego nie sugerowałam.
Ogólnie wiem, że 800 zł to mało ale nie każdy ma pensję czy inne dochody, żeby cokolwiek zaoszczędzić.
Nie znam się na lustrzankach i nie wiem, czy można nimi robić zdjęcia takie jak wstawiłam. Stąd też moje zapytanie, czy doradzacie kupno lustrzanki czy lepiej kolejny raz kupić kompakt.
Nigdy niestety nie miałam styczności z żadną lustrzanką. Po prostu nie znam się na tym. jedynie tylko, co poczytałam na forach. Wiem, ze sporo blogerek wykonuje lustrzanką podobne zdjęcia. Jednak nie pytałam o szczegóły, żeby nie wyjść na żółtodzioba przed innymi blogerkami.
[ Dodano: Nie 21 Kwi, 2013 17:19 ]
Zoomiasty napisał/a:
Za 800zł? Jedynie jakaś najbardziej amatorska używka + 18-55 - on jest ciemny, a do makro trzeba jasności. Pomyśl czy to musi być lustrzanka... za tą cenę można wykombinować coś lepszego niż lustrzankę i będziesz bardziej zadowolona.
Zapytałam, co w mojej sytuacji doradzacie. Nie napisałam, że to musi być koniecznie to i to.
andziaqblog, mysle, ze przede wszystkim przydaloby ci sie poduczyc jesli chodzi o kompozycje oraz choc troche obrobki liznac, twoje zdjecia bardzo by na tym zyskaly. do zdjec w takim rozmiarze nie trzeba zaawansowanego sprzetu, zakladam ze takie ci wystarczaja i myslisz o lustrzance bo akurat nie masz wyjscia tylko zmienic aparat (nie mowie o ostatnim zdjeciu gdyz to nie nadaje sie do publikacji, AF za bardzo spudlowal)
moze dobrym kompromisem bylby jakis bezlusterkowiec, jaki by on nie byl to matryca bedzie wieksza niz w przecietnym tanim kompakcie (albo bedzie nawet zdecydowanie wieksza) a i akcesoria bedzie latwiej dobrac
Napisałam, że zdjęcie numer 1 robiłam bez trybu makro i wszystkie tak wychodziły mi bez tego trybu.
Zdjęcia tutaj wstawiałam bez obróbki, bo to tylko przykładowe co pierwsze znalazłam w folderze. Pisałam, że staram się obrabiać sama w prostszych programach i w Photoshopie ale to już z pomocą bo sama jeszcze sobie nie radzę na tyle dobrze.
Ja jestem otwarta na propozycje. Poza tym, muszę w miarę szybko coś kupić, bo nie mam w domu już nic. Mam jeszcze kilka sensownych zdjęć, ale to już długo nie potrwa.
andziaqblog, do tego typu ujęć nie trzeba szkieł makro - takie powiększenie da Ci na matrycy rozmiaru APS-C mniej więcej 50-tka na minimalnej odległości ostrzenia. Tyle, że na minimalnej odległości ostrzenia dostaniesz też minimalną GO (głębię ostrości), nawet przymkniętym szkłem. Kompakt z jasnym obiektywem i matrycą ~1/1.6" ułatwiłby Ci tu sprawę, ze względu na znacząco większą głębię ostrości, nawet przy otwartej przysłonie, co pozwoliłoby na utrzymanie niskich czułości i w efekcie zbliżoną jakość zwłaszcza w zastosowaniach sieciowych. IMHO, nie potrzebujesz aparatu z dużą matrycą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,29 sekundy. Zapytań do SQL: 17