Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 17 Sie, 2013 Obiektyw do zdjęc tkanin
Witam serdecznie.
Sprzedaje rolety i zasłony w internecie.
W związku tym muszę wykonywać zdjęcia tkanin.
takich jak np. tu:
http://www.wystroj-okien....e-FalbanaProsta
Jak zwykle w tych wypadkach realne oddanie koloru i faktury materiału nie jest proste.
Walczyłem do tej pory z Sumsungiem EX1 ale nie jestem zadowolny z efektów.
Pytałem sprzedawców o podpowiedź ponieważ chciałbym wypróbować lustrzankę i otrzymałem drastycznie rożne odpowiedzi...
Posiadam namiot bezcieniowy i lampki z światłem o temp. zbliżonej do słonecznego ale nie mam pojąc w jaki obiektyw uderzyć.
próbki tkanin są wielkości kartki a5 a odległość od próbki do aparatu to 40-55 cm.
toledo, możesz uzasadnić taki jednokierunkowy wybór?
Mufinek, tego typu zdjęcia produktowe możesz robić nawet zwykłym kompaktem. Fajnie by tylko było jakby miał możliwość zapisu w RAW. Kluczowe jest natomiast oświetlenie - pokazałbyś jakieś próbki, bo nie wiem co Ci nie wychodzi. Jakie dokładnie to są lampki?
Generalnie wątpię, żeby zmiana aparatu coś pomogła...
A w czym problem?
Przede wszystkim z przekłamaniem kolorów.
Czy bym ustawiał manualnie, czy auto, czy balans bieli czy czas i migawkę są pewne barwy z którymi BARDZO ciężko mi sobie poradzić.
Np biele i beże wychodzą przekłamane.
Biele wychodzą popielate lub błękitne.
Takich przykładów jest więcej gdy robi się zdjęcia tkanin o kolorach mało wyrazistych.
Nie mam żadnej lustrzanki.
Poza tym chciałbym wykorzystać aparat do zdjęć plenerowych itp.
Mufinek, niepokoi mnie ta świetlówka kompaktowa. Świetlówki charakteryzują się widmem nieciągłym. Spróbuj może z tradycyjnymi żarówkami/halogenami a najlepiej żarówkami błyskowymi.
Pokaż konkretne zdjęcie, na którym widać problem, to może będzie można coś więcej doradzić.
Mufinek, niepokoi mnie ta świetlówka kompaktowa. Świetlówki charakteryzują się widmem nieciągłym.
mozer, w takich zestawach nie stosuje się zwyczajnych swietlówek, jak kupujesz w Castoramie, tylko specjalne fotograficzne o szerokim widmie i określonej temperaturze barwowej, jak np. poniżej powerlux'a: http://fsfoto.pl/product_...W-5400-E27.html
Mufinek napisał/a:
A w czym problem?
Przede wszystkim z przekłamaniem kolorów.
Czy bym ustawiał manualnie, czy auto, czy balans bieli czy czas i migawkę są pewne barwy z którymi BARDZO ciężko mi sobie poradzić.
Np biele i beże wychodzą przekłamane.
Biele wychodzą popielate lub błękitne.
Jeśli chcesz osiągnąć jakieś pozytywne efekty to pozostaje jedynie robienie zdjęć w formacie RAW, potem dobór parametrów w komputerze i potem dopiero "wywałanie" do JPEGa. Przy beżach bielach, szarościach itp będziesz np. musiał sporo rozjaśniać. Kluczowe jest też precyzyjny dobór temperatury barwowej, najlepiej takiej samej jak światła, którego używasz do oświetlenia sceny. Przydaje się możliwość ustawienia bezpośrednio w Kelwinach.
Aby nie iść w wysokie ISO, które daje szum, proponuję obowiązkowo statyw i wężyk spustowy lub pilot do zdalnego wyzwalania. Lustrzanka nie jest potrzebna. To tak w skrócie.
To żarówki o temp światła zbliżonej do słonecznego.
W aparacie jest możliwość ustawiania temp w stopniach kelwina i na bieżąca śledzić zmiany na ekranie.
W samym aparacie zdjęcia wyglądają nie najgorzej ale po przerzuceniu na kompa ich jakość wyraźnie spada.
Niestety nie wiem jak edytować RAWy , zdjęcia są zapisywane w formacie JPG i w takim je przerzucam.
A na marginesie, czy lustrzanka aby na pewno nie da lepszych jakościowo zdjęć niż ten kompakt??
czy lustrzanka aby na pewno nie da lepszych jakościowo zdjęć niż ten kompakt??
Da, ale pod warunkiem spełnienia wielu warunków, które wiążą się z finansami (choćby dobry obiektyw do niej). Dlatego warto zacząć od oświetlenia i obróbki, bo to są inwestycje (finansowe czy czasowe), które będą i tak przydatne, nawet gdy skończy się na zakupie lustrzanki. Obróbka plików RAW daje znacznie większe pole manewru z kolorystyką, balansem bieli i detalami.
Dzięki !
A czy mogę prosić o podpowiedź który z obiektywów lub ich rodzajów byłby najlepszy do tego typu fotografii?
Oraz którym programem dobrze edytuje się RAWy?
Programów do edycji RAW jest sporo, w zależności od portfela, systemu operacyjnego oraz upodobań. Sporo informacji znajdziesz w dziale Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie. Ja ze swej strony polecam Adobe Lightroom, relatywnie niedrogi a daje bardzo dużo możliwości. Obsługuje też RAW-y z Samsunga EX1.
Obiektyw do tkanin – pewnie potrzebny jest zarówno detal (zbliżenie) jak i szerszy plan całego produktu, dlatego nie polecę Ci typowego obiektywu makro, bo nim trudno będzie zrobić szerszy plan. Oczywiście podobne tematy na forum już były, w tym dziale, jedną z propozycji może być Sigma 17-70 (test nowszej wersji, starszej wersji), która pozwoli zrobić Ci zarówno dobre zbliżenie jak i szerszy plan, ma przyzwoitą jakość optyczną i znośną cenę. Statyw masz?
mozer, z dobrym obiektywem pewnie tak, ale ja wcale nie zachęcam do zmiany aparatu, tylko doradzam na wypadek gdyby jednak. Moim zdaniem RAW, nauka światła i nauka obróbki – to są pierwsze kroki do wykonania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12