Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013 Czy ten typ tak ma? Detale zdjęcia w SLT A55 z Tamronem
Witam! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jakość poniższych cropów 1:1 nie powinna być wyższa (przede wszystkim o detale) w przypadku zestawu Sony Alpha A55V + Tamron 70-300 F/4-5.6 DI USD ? Mam dziwne przeczucie, że ten zestaw powinien dawać ostrzejsze zdjęcia.
Wyciągnąłem to bezpośrednio z RAW, z wyłączonym o odszumianiem i obróbką. Mniej więcej okolice centrum kadru. Na górze 300 mm, na dole 70 mm. ISO 100, robione z ręki, ale na podpórce (w miarę stabilnie). 1/125 s, f6,3. Ostrość wielopunktowo.
ISO 200, 1/1600s, 300 mm, f5,6
Detali brak jakichkolwiek na zdjęciu (centrum kadru, ostrość wielopunktowa)....
Sam sobie odpowiedziałeś-300mm i 1/125 to nie chodzi ze sobą... Dodatkowo ten obiektyw trzeba przymknąć przynajmniej 1-2 ev żeby uzyskać ostrość a nie 1/3 ev...
Otwrty na maxa wiec sie nie dziw ze masz mydlo.
Moze autofokus sie pomylil.
Twoj aparat ma sensor aps-c wiec 300mm x1.5 = 450
Minimalna predkosc przeslony ustaw wiec na 1/450. Tak jak napisal rafisko, przymknij obiektyw i zrob pare fotek. Moze masz BF/FF? Ostrosc lap punktowo to sie przekonasz.
infocyk, ten test to jakaś tragedia... ja już nic nie rozumiem. Ten obiektyw był tak mocno wszędzie zachwalany, że jest ostry... nawet tu na forum, nawet na optycznych... Wziąłem od Cichego, żeby mieć pewność.. A tu taka kupa jak powyżej...
Może to jednak wina body? Bo jak oglądałem testy, to A55 strasznie właśnie wychodził mało ostry, w porównaniu nawet do A57/A58...
Wszystkie zdjęcia powyższe to cropy 1:1... Porównuje je z tym, co widzę na tym forum i KKM i widzę wyraźną różnicę w detalach, szczególnie w przypadku zwierząt pierzastych. W przypadku moich po prostu nie ma szczegółów. Zero.
Dodam jeszcze, że mam właśnie tą tańszą wersję tego obiektywu, jak w stopce, którą zamieniałem celowo na droższą, żeby podnieść jakość i jakoś... tej jakości wyższej nie widzę w cropie.
[ Dodano: Wto 23 Kwi, 2013 14:25 ]
Może wysłać na kalibrację do Tamrona? Z tego, co wiem, mam darmową.
Masz na myśli obiektyw w podobnej cenie? Wydaje mi się, że te fotki powyżej 260 były już poruszone, bo bez cropa mnie potrafią wyjść wyraźniejsze. Dopiero w cropie wychodzi, że brakuje detali (np piór, przejść tonalnych, włosków).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12