Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Kwi, 2013 Jaka jest różnica między zdjęciem 10 mln px, a 20 mln px?
Jest jakaś widoczna różnica? Mi się wydaje, że różnica jest w jakości i szczegółowości zdjęcia, ale nie jestem pewien więc niech ktoś mądrzejszy ode mnie się wypowie.
Kiedy zrobisz zdjęcie na matrycy 10Mp, a potem przepniesz obiektyw do aparatu z matrycą 20Mp, to na pierwszy rzut oka fotografie będą takie same. Detale będą oddane w podobny sposób, a mydło nadal będzie mydłem. Na pewno nie będzie tak, że obraz nagle się wyostrzy.
[ Dodano: Sob 20 Kwi, 2013 21:25 ]
Teraz zauważyłem, że znowu się dziś spotykamy.. Podejrzewam, że możemy się nie rozumieć do końca. To co napisałem wcześniej dotyczy matryc tej samej wielkości. Być może myślisz o zmianie rodzaju aparatu, wtedy to wygląda już mocno inaczej. A więc jeszcze raz: kiedy zmieniasz wielkość matrycy - na przykład miałeś matrycę o wielkości 1/2.3 cala, a chcesz kupić aparat z matrycą o wielkości 25x15mm (1,17 cala), to zobaczysz od razu różnicę w jakości.
Chodzi mi o to czy zobaczę różnicę oglądając je na komputerze. Najpierw patrzę na zdjęcie 10 mln pix, a potem na zdjęcie 20 mln pix i czy widzę różnicę?
To obrazek z matrycy 20Mpx poprzez redukcję do tego samego rozmiaru, czyli około 2Mpx będzie miał mniej widoczny szum. Wynika to z uśredniania wartości wielu pikseli w jeden. Co do ostrości - z tym może być różnie. Wiele zależy od programu, który używasz do oglądania. Problem w tym, że reskalowanie trochę rozmywa obraz zatem powinno się go po takiej operacji podostrzyć.
Innymi słowy jeśli aparaty mało szumią to różnice między takimi dwoma obrazkami będą niewielkie. Inna sprawa, że matryca 20Mpx daje o niebo większe możliwości poprawienia kadru w komputerze
I też chyba zdjęcie 2Mpx nie nadaje się do obróbki co? Czyli im więcej Mpx tym lepsza jakość zdjęcia przypuszczając, że oba są robione w czułości 80 ISO?
A co do nagrywania aparatem. Jak aparat ma np. 10Mpx to filmy nagrane tym aparatem też będą miały 10 Mpx na klatkę?
Video będzie takie, jak podaje producent 1080, 720, 640
Ale jak to jest nagrywane, czy wykorzystywana jest całą matryca i video przetwarzane czy tylko jej część adekwatna do rozmiaru, to nie wiem. Tak samo nie wiem, co się tak na prawdę dzieje, jak się aparatem 20Mpix zrobi zdjęcia 3Mpix
Video będzie takie, jak podaje producent 1080, 720, 640
Ale jak to jest nagrywane, czy wykorzystywana jest całą matryca i video przetwarzane czy tylko jej część adekwatna do rozmiaru, to nie wiem. Tak samo nie wiem, co się tak na prawdę dzieje, jak się aparatem 20Mpix zrobi zdjęcia 3Mpix
Albo jak się apartem 4 MP zrobi 16 MP
[ Dodano: Pon 22 Kwi, 2013 13:55 ]
robertrobert1 napisał/a:
Jest jakaś widoczna różnica? Mi się wydaje, że różnica jest w jakości i szczegółowości zdjęcia, ale nie jestem pewien więc niech ktoś mądrzejszy ode mnie się wypowie.
Teoretycznie obraz winien zawierać więcej detali c omożna zobaczyć na zdjęciach które takowe zawierają bo np błękitne niebo w niczym lepsze nie będzie.
No ale praktycznie to zalezy jak duża jest powierzchnia matrycy, jaki jest obiektyw, jakiej jakości (bo może być wadliwy lub nie do końca udany egzemplarz) jak pewnie działa układ AF i jak aparatu użył operator.
Jednym słowem jest wiele zmiennych.
Sama matryca nie decyduje o jakości zdjęć dlatego rozeznaj efekt końcowy w bezpośrednim porównaniu.
Można dużo pitolić o mocy momencie silnika i innych cechach wyścigówki a dopiero wyścig bezpośredni może dać odpowiedź które auto w konkretnych warunkach jest szybsze.
Bolid F1 miałby problem z wygraniem rajdu WRC i na odwrót też.
Teoretycznie obraz winien zawierać więcej detali c omożna zobaczyć na zdjęciach które takowe zawierają...
"Teoretycznie..." A praktycznie? Skąd niby te detale mają się wziąć? Żeby się nie rozwodzić, zrobiłem niedawno porównanie obrazu zarejestrowanego matrycą 12Mp i 24Mp. Zobaczyłem to samo.
Detal, który z pewnej odległości jest już tylko plamką, w jednym przypadku rejestruje jeden piksel, a w drugim dwa piksele, ale to ciągle będzie tylko plama.
Oczywiście chodzi o zwykłe porównanie fotografii, którą wyświetlimy sobie na ekraniku/ekranie po zrobieniu zdjęcia. Gdyby nie było korzyści z większej i nowszej technologicznie matrycy, nie byłoby sensu wymieniać korpusów na nowsze.
No ależ NIE !!!
Właśnie chodzi o to, jak to działa w dół.
Czy dla matrycy 20M owe 5M uzyskujemy hadrłerowo czy softłerowo ??
Wydaje mi sie ze oprogramowanie aparatu robi resize z 20MP (i tak uzyskano poprzez interpolację) do ustawionej wartości np 5 MP.
Obniżenie rozdzielczości obniży poziom szumu.
Monitory wyświetlają ok 2 MP są nieco droższe oferujące 4 MP np 30" DELL.
W opcji dopasuj nie zobaczymy nigdy 20 MP. Za to więcej zajmiemy dysku i spowolnimy operacje procesora.
Takie rozdzielczości są potrzebne tylko do dużych wydruków albo do uzyskania zoomu cyfrowego czy to w aparacie czy w post procesie , z którego zapewne często z konieczności korzystają użytkownicy stałek.
A moja uwaga to była taka ironia bo bywają apraty które mianują się np 16MP a trudno na zdjęciu tam się doliczyć nawet 4MP
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10