Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 30 Kwi, 2013
Kolory
Autor Wiadomość
blade100 
Początkujący

Wysłany: Nie 28 Kwi, 2013   Kolory

witam mam takie pytanko..jakiego uzywac programu do otwierania fot na lapku.. bo gdzies są przekłania...mam ACDSee i kolory różnią się od tego systemwego w win7

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 28 Kwi, 2013   

Rób zdjęcia w sRGB.

blade100 
Początkujący

Wysłany: Nie 28 Kwi, 2013   

robnie w sRGB ..a co do otwierania na lapku? ACDSEee nie przekłamuje?

czy jak zdjęcia są "wyprane" z kolorów to znaczy ze są one w Adobe RGB?

czy ajk w aparacie mam ustawioną sRGB to nie bede musiał już nic konwertować na to sRGB?
otwarzając takie pliki w ACDSee albo na full w Windosowskim programi..mam wyprane kolory

zwirek210 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 29 Kwi, 2013   

Po pierwsze to trochę wysil się ze składnię i gramatyką bo ciężko zrozumieć twój wpis. Każdy program do wyświetlania może wyświetlać trochę inne tony. Inne kolory będą pod WIN a inne np. w lightroom. Zależy oczywiście to od przestrzeni barwowej jaką wybrałeś oraz profilu barwnego. Często przeglądarki mają swoje profile. Po za tym jak zależy ci na wiernych kolorach to musisz mieć z kalibrowany monitor.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 30 Kwi, 2013   

blade100 napisał/a:
mam ACDSee i kolory różnią się od tego systemwego w win7
Jaki masz profil monitora? Jeśli to nie ACSee Po, to nie ma pełnego CMS-a (Systemu Zarządzania Kolorem), a zresztą nawet Pro robi kaszanę w cieniach (a przynajmniej robiła wersja, którą ostanio sprawdzałem).
blade100 napisał/a:
czy jak zdjęcia są "wyprane" z kolorów to znaczy ze są one w Adobe RGB?
Na ekranie ~sRGB i bez CMS, czyli w przeglądarce, która każde zdjęcie traktuje jak sRGB.
blade100 napisał/a:
czy ajk w aparacie mam ustawioną sRGB to nie bede musiał już nic konwertować na to sRGB?
Nie.
blade100 napisał/a:
otwarzając takie pliki w ACDSee albo na full w Windosowskim programi..mam wyprane kolory
Skalibruj monitor, oprofiluj, skonfiguruj i uruchom pełny CMS (wskaż właściwy profil monitora).

blade100 
Początkujący

niestety monitora nie skonfiguruje bo używam lapka.
Mam ACDSee 6 Pro (mimo iż w nim mam ustawione sRGB to kolory są wyprane - przenosząc zdjęcia np na ekran tv zdjęcia są bardziej nasycone)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

blade100 napisał/a:
To skalibruj lapka...
blade100 napisał/a:
przenosząc zdjęcia np na ekran tv zdjęcia są bardziej nasycone)
A przypadkiem nie masz w TV podkręconej saturacji i kontrastu? Typowy manewr, by telewizory na półce w sklepie przyciągały wzrok...

jaad75 
Klub Pierdzieli

blade100 napisał/a:
To oprofiluj jego ekran. To konieczne, jeśli chcesz cokolwiek wiedzieć o kolorach zdjęć.
blade100 napisał/a:
Mam ACDSee 6 Pro (mimo iż w nim mam ustawione sRGB to kolory są wyprane
Nie masz mieć "ustawione sRGB". Masz mieć włączony CMS i wskazany wlaściwy profil monitora.
blade100 napisał/a:
przenosząc zdjęcia np na ekran tv zdjęcia są bardziej nasycone
To kompletnie o niczym nie świadczy.

blade100 
Początkujący

Wysłany: Sro 01 Maj, 2013   

jak moge skalibrowac lapka?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Używając kalibratora tak samo jak z zewnętrznym ekranem.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

blade100 napisał/a:
mimo iż w nim mam ustawione sRGB to kolory są wyprane - przenosząc zdjęcia np na ekran tv zdjęcia są bardziej nasycone

Generalnie kolory sRGB są wyprane. Zobaczysz to samo zdjęcie na szerokogamutowym monitorze w przestrzeni AdobeRGB i będziesz myślał, że ktoś włączył na maksa nasycenie :wink:

blade100 
Początkujący

Wysłany: Sob 04 Maj, 2013   

a myślałem ze wypranie kolorów to AdobeRGB.. no to się pomyliłem ;)

Jaki jest potrzebny kalibrator..i jak się nim posłużyć ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 04 Maj, 2013   

blade100 napisał/a:
a myślałem ze wypranie kolorów to AdobeRGB.. no to się pomyliłem ;)
Wypranie jeśli używasz ekranu sRGB i niezarządzanego środowiska. Ponieważ przestrzeń Adobe RGB jest szersza od sRGB, to dany kolor, o tych samych koordynatach będzie mniej nasyscony jeśli koordynaty zostaną potraktowane jego sRGB (a to właśnie robią aplikacje bez CMS).
Aplikacje z częściowym CMS rozpoznają przestrzeń, dla jakiej podane są koordynaty koloru i tłumaczą je na sRGB, traktując każdy podpięty monitor jako idealnie zgodny z sRGB, czyli ignorując jego gamut opisany profilem. Jeśli więc monitor ma gamut znacznie szerszy od sRGB, wszystkio co będą wypluwać będzie przesycone, chyba, że na wejściu dostaną mocno zdesaturowane koordynaty.
Aplikacje z pełnym CMS rozpoznają w jakiej przestrzeni podano koordynaty koloru dla danego zdjęcia i tłumaczą je na odpowiednie koordynaty w przestrzeni monitora wg. zdefiniowanego rendering intent, tak więc zdjęcia w Adobe RGB będą mocno nasycone (jeśli tak założył sobie autor, który oczywiście obrabiał zdjęcie na odpowiednio szerokim monitorze), a sRGB, bardziej "wyprane".
Jeśli ktoś ogląda to samo zdjęcie (czyt. sRGB skonwertowane do AdobeRGB) na szerokogamutowym ekranie i widzi oczojebne kolory, to znaczy, że aplikacja, której używa nie ma pełnego CMS lub jest ono niepoprawnie skonfigurowane.

[ Dodano: Sob 04 Maj, 2013 13:18 ]
blade100 napisał/a:
Jaki jest potrzebny kalibrator..i jak się nim posłużyć ?
Sądząc po pytaniach - zleć to fachowcowi.

Odpowiedz do tematu