Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 600d czy Canon EOS 650d?
Autor Wiadomość
Riddick82 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   Canon EOS 600d czy Canon EOS 650d?

Witam wszystkich. Przymierzam się do kupna swojej pierwszej lustrzanki. W związku z tym, że w rodzinie są 4 obiektywy canona postanowiłem, że nie będę zmieniać systemu. Chciałbym się zmieścić maksymalnie w kwocie do 2500PLN - może być samo BODY. Miałem w rękach oba aparaty wymienione w tytule. Zastanawiam się czy jest warto wydać kilka stówek więcej i kupić 650d czy wystarczy 600d. A aparatu będę głównie używał do zdjęć z wyjazdów rodzinnych, imprez okolicznościowych, jak również filmowania. Zależy mi na dobrej jakości zdjęć robionych o zmierzchu wraz z zachodami słońca. Będę też często korzystał z samowyzwalacza. Pozdrawiam

Reklama

Crystof 
Bywalec

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   

Riddick82 napisał/a:
jak również filmowania. Zależy mi na dobrej jakości zdjęć robionych o zmierzchu wraz z zachodami słońca

Jeżeli o to chodzi, to tu najwięcej ma do powiedzenia obiektyw.

Sam używam 400D więc nie powiem Ci za dużo który wybrać lepiej, ale według mnie, jeżeli Cię stać, a obiektywy już masz (jakie?), to chyba warto wybrać o ponad rok nowszego 650D :) . Skorzystaj też z Pixel Peepera, pooglądaj fotki z obu lustrzanek: 650D i 600D, i wtedy sam zdecyduj.

Pozdrawiam również.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Riddick82 napisał/a:
650d czy wystarczy 600d

Bez większego znaczenia.
Riddick82 napisał/a:
w rodzinie są 4 obiektywy canona

Jakie?
Riddick82 napisał/a:
Zależy mi na dobrej jakości zdjęć robionych o zmierzchu wraz z zachodami słońca.

Dobry statyw.

siosio 
Maniak

Za 600D mniej zabulisz a różnicy w jakości zdjęć między 600D a 650D raczej nie dojrzysz. Poczytaj testy tych aparatów na optycznych.

Riddick82 
Nowy

Mam poniższe obiektywy:
-Tamron SP AF 70-200mm f/2.8 Di LD [IF] Makro Canon (A001E)
-Canon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM (2042B005AA)
-Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III (6473A015AA)
i jeszcze jeden mniejszy Canona, ale nie pamiętam dokładnych danych w tej chwili.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Riddick82, osobiście nie wybrał bym z nich żadnego. Wolał bym dopłacić do 60D. Jeśli wybierasz koniecznie między 600D, a 650D i nie musisz się liczyć z różnicą w cenie, to lepiej oczywiście 650D, aczkolwiek nie wiem, czy kiedy wykorzystasz jego możliwości. W 650D dopłacasz do dotykowego ekranu, szybszej gotowości do pracy po uruchomieniu i szybszych zdjęć seryjnych. Oczywiście różnic jest więcej, ale pomniejszych cech możesz nigdy nie odczuć.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   

Riddick82, jak możesz naciągnąć budżet to 60D (jak napisał Wojmistrz).
Ja bym proponował nie skupiać się aż tak na wyborze puszki, tylko trzeba zbierać na szeroki standard typu sigma 17-70, a jeżeli będzie budżet to szeroką jasną stałkę.

muzyk 

Riddick82 napisał/a:
Zastanawiam się czy jest warto wydać kilka stówek więcej i kupić 650d czy wystarczy 600d.

Idź do sklepu i zobacz który Ci się bardziej podoba i ten kup. Serio.

Sunders 

Riddick82 napisał/a:
Zastanawiam się czy jest warto wydać kilka stówek więcej i kupić 650d czy wystarczy 600d.

IMO wystarczy 600D.

komor 
Moderator

Kurczę, skoro nie musi człowiek wydawać od razu na obiektyw, to może lepiej dołożyć do nowszego body? Szczególnie jeśli chce filmować. Aż taka duża jest różnica w cenie między 600D a 650D?

Sunders 

komor napisał/a:
duża jest różnica w cenie między 600D a 650D?

O.K.450pln :smile:

Riddick82 
Nowy

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   

Po przeczytaniu Waszych podpowiedzi, jestem bliżej wyboru 600d. Myślę, że powinien wystarczyć jak na moje potrzeby. Mam jeszcze dwa pytania: 1. Jakie etui byście do niego mogli polecić w rozsądnej kwocie? :) 2. Jak wygląda kwestia ładowania takiej lustrzanki, rozumiem, że będę musiał ładować baterię, jak długo i na ile zdjęć powinno to wystarczyć?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   

Riddick82 napisał/a:
Po przeczytaniu Waszych podpowiedzi, jestem bliżej wyboru 600d. Myślę, że powinien wystarczyć jak na moje potrzeby. Mam jeszcze dwa pytania: 1. Jakie etui byście do niego mogli polecić w rozsądnej kwocie? 2. Jak wygląda kwestia ładowania takiej lustrzanki, rozumiem, że będę musiał ładować baterię, jak długo i na ile zdjęć powinno to wystarczyć?

1. Etui - jeżeli nie powiększysz 'arsenału' szkieł to raczej będzie plecak. Najlepiej popatrz sam w jakimś sklepie foto :) Są też spore naramienne, kwestia kto co lubi, dlatego najlepiej popatrzeć na żywo...
2. Ładowanie trochę trwa, warto się zaopatrzyć w dodatkową baterię (choćby jakiś zamiennik Delty za kilkadziesiąt złotych). Do korpusu grip (z dwiema bateriami w środku) i masz mocy na ładnych kilkaset fotek (nawet z dłuższym czasem naświetlania, czy użyciem lampy).

Riddick82 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013   

Od dziś jestem już szczęśliwym posiadaczem EOS 600d. Jaką kartę pamięci byście polecili do tego modelu Canona do kwoty 150PLN?

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013   

Riddick82, proponuję coś z klasą szybkości 10. Marka aż takiego znaczenia chyba nie ma. Poszukaj raczej w jakimś godnym zaufania sklepie, żeby nie trafić podróby.

Odpowiedz do tematu