Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 08 Maj, 2013 Canon 6D a praca w studio
Mam ostatnio spory dylemat. Od jakiegoś już czasu praktykuję fotografię studyjną, używam w tym celu Canona 7D.Fundusze w końcu pozwalają na kupno pełnej klatki, która z pewnością lepiej się sprawdzi w studio niż reporterski crop. Pierwsze plany zakładały zakup 5D mk II ale w międzyczasie pojawił się 6D, aparat pozycjonowany jako amatorski. Sporo o nim czytałem ostatnimi czasy i powiem szczerze że podoba mi się w nim matryca, jej wysoka dynamika tonalna i niskie szumy. Niestety jest tez wiele ALE. Synchro 1/180, 1/4000 najkrótszy czas, okrojony AF, brak PC sync no i konieczność przesiadki na karty SD choć to już szczegół. Czy waszym zdaniem, wyżej wymienione niedogodności będą mocno uciążliwe przy pracy w studio. Najbardziej mnie martwi synchronizacja z lampami przy max 1/180 sek. Nie wykluczam też kupna 5D mk III, choć bardzo mnie martwi w tym aparacie kiepska dynamika tonalna matrycy ( w zasadzie to samo co mk II). Kiedy już zrobili matryce która może pod tym względem konkurować z Nikonem to trzeba się godzić z niedociągnięciami puszki albo kupić 1D X
Fundusze w końcu pozwalają na kupno pełnej klatki, która z pewnością lepiej się sprawdzi w studio niż reporterski crop.
Z pewnością? Nie wiem skąd ludzie biorą te legendy, pełna klatka w studio ma znikomą przewagę, a czasem wręcz jej zbyt płytka GO jest wadą w tego typu fotografii...
cartman1285 napisał/a:
podoba mi się w nim matryca, jej wysoka dynamika tonalna i niskie szumy.
Wysoka dynamika? Chyba wysoka, jak na Canona... Niskie szumy na wysokich czułościach akurat w studio są kompletnie nieistotne.
cartman1285 napisał/a:
Niestety jest tez wiele ALE. Synchro 1/180,
W 5D jest nominalnie 1/200s, a wiele egzemplarzy synchronizowało się prawidłowo dopiero przy 1/125s... To nie jest istotne studio, tylko w plenerze, ale różnica między 1/200, a 1/180s nie jest zbyt duża.
cartman1285 napisał/a:
1/4000 najkrótszy czas
W studio to kompletnie nieistotne - powinieneś już o tym wiedzieś skoro jakiś czas się w to bawisz.
cartman1285 napisał/a:
okrojony AF
Wszystko zależy od sposoby pracy - jeśli glównie celujesz centralnym i przekadrowujesz, to 6D ma akurat ten centralny ponoć całkiem niezły...
cartman1285 napisał/a:
brak PC sync
Po co Ci PC-Sync? Jedziesz na kablu? To kup sobie radio - wygodniej i bezpieczniej. A jak tak bardzo lubisz kable, to zawsze możesz użyć kostki. Wbudowany PC-Sync to relikt przeszłości, zupenie bez znaczenia obecnie.
cartman1285 napisał/a:
i konieczność przesiadki na karty SD
cartman1285 napisał/a:
Kiedy już zrobili matryce która może pod tym względem konkurować z Nikonem
Moja fotografia studyjna polega głównie na robieniu produktu, żywności, poza tym trochę portretu. Czas jakiego używam to 1/200 s. Moje 7D nie synchronizuje dobrze przy 1/250 tak jak to ma w specyfikacji stąd moja obawa, że jak 6D ma 1/180 to może trzeba będzie jeszcze czas wydłużyć. Lampy to Quantuum R+300 i 2x Q PT 200. Szału nie ma ale dają radę. Nad większym GO przy FF się nie zastanawiałem ale rzeczywiście może to być problem w pewnych sytuacjach, szczególnie przy małych obiektach. Aparat wynoszę też czasem ze studia więc lepsza dynamika nie zawadzi tak samo jak niskie szumy. 1/4000 s. w studio nie używam ale wolałem zapytać bo może nie znam zastosowania tak krótkiego czasu w studio. Mam dosyć wolne lampy tzn mają długi czas błysku i trudno zamrozić szybki ruch. W takich sytuacjach wypożyczam lampy ciągłe. Wtedy stosuję krótsze czasy. PC rzeczywiście można zastąpić kostką, nie pomyślałem. Planuje zakup jakiegoś wyzwalacza radiowego a na razie wyzwalam fotocelą, choć kiedy potrzebuję też użyć speedlighta w kompozycji to wyzwalam kablem. Jesli zaś chodzi o konkurencję z Nikonem to miałem na myśli zmniejszenie do niego dystansu w dziedzinie dynamiki tonalnej
Z 7D pracowało mi się do tej pory bardzo dobrze. Na początku towarzyszył mi w reporterce teraz trochę w studio choć poza nim drażni mnie w tej puszcze kiepska dynamika i szumy. Dla tego cieszę się że 6D ma dobrą matrycę ale są wątpliwości o ograniczenia wynikające z "budżetowości" 6. Dla tego pytam bardziej doświadczonych kolegów. Choć z twojej wypowiedzi Jaad wynika że nie są one dużym problemem. Wychodzi więc że kupno 5D III nie ma wielkiego sensu .
Czas jakiego używam to 1/200 s. Moje 7D nie synchronizuje dobrze przy 1/250 tak jak to ma w specyfikacji stąd moja obawa, że jak 6D ma 1/180 to może trzeba będzie jeszcze czas wydłużyć.
To może też być kwestią lamp.
cartman1285 napisał/a:
Mam dosyć wolne lampy tzn mają długi czas błysku i trudno zamrozić szybki ruch.
Ale piszesz, że głównie robisz produktową? Jeśli wyzwalasz na fotocelę, to możesz też pobawić się tym trickiem z wyzwalaniem systemową w manualnym HSS - przy tych Quantuumach nie powinieneś mieć problemów z pełną synchronizacją. Nie zamrozi to każdego rodzaju ruchu i może wprowadzić zniekształcenia, ale jest to jakaś alternatywa dla szybkich lamp.
cartman1285 napisał/a:
z twojej wypowiedzi Jaad wynika że nie są one dużym problemem.
Dla mnie w studio nie byłyby żadnym, no może poza tym, że używam punktów AF poza centralnym, a nie wiem jak w praktyce spisują się pozostałe punkty - były głosy, że kiepsko.
Dla mnie w studio nie byłyby żadnym, no może poza tym, że używam punktów AF poza centralnym, a nie wiem jak w praktyce spisują się pozostałe punkty - były głosy, że kiepsko.
Dla przesiadkowiczów z 5Dmk2 boczne pracują bardzo dobrze, dla przesiadkowiczów z 40D (a więc i z 7D) kiepsko
Usjwo, dla mnie to jest jakaś paranoja, żeby w aparacie ponad 2 razy droższym niż seria xxD nie byli w stanie zrobić AF chociażby porównywalnego z 5-letnim 40D...
nie byli w stanie zrobić AF chociażby porównywalnego z 5-letnim 40D...
"Nie byli w stanie..." to chyba nie jest poprawne określenie, raczej "nie chcieli..."
[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 09:09 ]
Jeszcze małe sprostowanie, zeby nie powstały później legendy o kiepskim AF w 6D.
Bocznymi punktami w 6D ostrzy się wolniej, niż w 40D, jakiś drastycznych różnic w ilości nietrafionych raczej nie zauważyłem. Denerwujący jest też rozkład punktów, które w 6D skupione są w centrum kadru, ale to "wina" pewnie większej matrycy.
"Nie byli w stanie..." to chyba nie jest poprawne określenie, raczej "nie chcieli..."
Właściwie to miałem na myśli. To jakaś obawa, że klienci nie kupią 5dIII, czy co... Wydaje mi się to bezzasadne, bo trochę inny target jest dla tych sprzętów.
Usjwo napisał/a:
Denerwujący jest też rozkład punktów, które w 6D skupione są w centrum kadru
No tak, tym bardziej, że GO mniejsza i przekadrowywać trudniej.
komor, 6d mógłby mieć AF na poziomie 60d, natomiast 5dIII na poziomie 7d i nadal podział byłby zachowany, a wszyscy byliby zadowoleni No ale wiadomo - firmie łatwiej pójść na łatwiznę...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Maj, 2013
cartman1285, u mnie nie było problemu z 1/160s na 6d, w 5d2 także.
Gdzieś przy okazji podobnej dyskusji jaad75 mi sygnalizował, ze w niektórych egzemplarzach 5d2 były problemy przy 1/200s i ludzie często musieli schodzić do 1/160 teraz widzę, że po kilku miesiącach ta wartość jeszcze się obniżyła i dzis już wynosi 1/125s
Mój 7d nie miał zadnych problemów z czasem ze specyfikacji (1/250s).
cartman1285, dlaczego nie wydasz parę złotych nawet na najtańsze radia, przecież 1 nadajnik + 3 odbiorniki to koszt około 350 ziko, wygoda i komfort w studiu nieoceniona(pewnie że mozna taniej ale nie polecam).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12