Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 21 Kwi, 2013 Aparat+obiektyw do ślubów, portretów
Dotychczas zajmowałem się fotografią amatorsko, miałem już sporo aparatów, pomyślałem, że chciałbym zająć się robieniem zdjęć bardziej profesjonalnie, porobić portrety, zdjęcia na ślubach itd. mniejsza o szczegóły
Co sądzicie o zestawie Pentax K-30 + Tamron 17-50/2.8?
Ewentualnie myślałem nad Nikonem D5200... Niewątpliwym plusem Nikona jest rozbudowana oferta i dostępność obiektywów, natomiast Pentax ma stabilizację matrycy, znacznie lepszy wizjer, lepszej jakości korpus.
Jestem otwarty na propozycje i inne uwagi, pozdrawiam.
myzrael, przejrzałem Twojego fotobloga i myślę, ze zanim zajmiesz się profesjonalnym fotografowaniem, powinieneś jeszcze trochę czasu poświęcić na zabawę w fotografię. Patrz, obserwuj, a przede wszystkim rób zdjęcia i pokaż gdzieś coś czasem, gdzie Twoje prace zostaną poddane ocenie. Inaczej łatwo popaść w samozachwyt..
Nikon D5200, Pentax K-30, czy inny, jaki sobie tam wymyślisz.. obojętne w sumie jaki. Po prostu fotografuj i nabieraj doświadczenia.
myzrael [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Kwi, 2013
Te zdjęcia są z telefonu, to takie pstryki, bardziej aby pokazać jakim ona jest dobrym telefonem Miałem znacznie lepsze zdjęcia ale z NEXów i PENów. ale spoko, nie napalam się, że będę od razu geniuszem, trening czyni mistrza. Swoją drogą właśnie sprzedaję tę Nokię aby oduczyć się takiego bezsensownego pstrykania do czego ona kusi.
Wysłany: Nie 21 Kwi, 2013 Re: Aparat+obiektyw do ślubów, portretów
myzrael napisał/a:
Jestem otwarty na propozycje i inne uwagi, pozdrawiam.
Do ślubów potrzebujesz co najmniej dwóch aparatów z pewnym AF i jakieś szkła reporterskie (z zakresu 24-70mm) i coś do portretu (85-135mm). Zestaw mocnych lamp błyskowych, kilka kart pamięci, akumulatory i porządna torba.
Moja propozycja: D800 + 24-70/2.8 i jako backup d7000 lub k5II z sigmą 17-50 lub jakimś jasnym obiektywem w okolicach standardu (35mm).
Oczywiście można iść na ślub z d5200 i tamronem, ale raczej jako gość a nie dokumentalista.
myzrael [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Kwi, 2013
Na razie to ja będę robił za backup.
W Pentaxie najbardziej boli mnie praktycznie znikomy dostęp do obiektywów, przynajmniej na polskim rynku.
Ostatnio zmieniony przez myzrael Nie 21 Kwi, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Aaa to zmienia postać rzeczy To coś prostego z jasnym zoomem- jak już pisałeś- d5200 z tamronem, ale dobrze byłoby się zaopatrzyć w lampę, jak ophiuchus wspommniał.
[ Dodano: Nie 21 Kwi, 2013 20:50 ]
myzrael napisał/a:
W Pentaxie najbardziej boli mnie praktycznie znikomy dostęp do obiektywów, przynajmniej na polskim rynku.
Dostęp do obiektywów jest taki sam jak dla innych marek. Fakt, jest ich mniej i niektóre z "dziwnymi" ogniskowymi, ale Sigmy, Tamrony i inne takie same jak dla C, N czy S. Dodatkowo- po co ograniczać się do Polski? W UK, Niemczech czy Francji obiektywy dostępne są od ręki a przesyłka czasami dochodzi szybciej niż z polskich sklepów.
Obiektyw szybkością AF nie grzeszy, a i głośnością też.
Optyka bdb, tylko czasem 2.8 to trochę za MAO, ale jak żyrandolem umiejętnie błyśniesz,
to myślę, że obleci.
Aparat - bardziej niż fajny.
myzrael [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Kwi, 2013
dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc.
A co sądzicie o Pentax smc FA 50 mm f/1.4, mógłby mi się przydać? Warto brać? Jak z używalnością na pełnym otworze?
Zastanawiam się nad czymś jasnym stricte do portretów. Kusi również stosunkowo niedrogi Samyang 85/1.4 ale bez AF, chociaż z niezłym wizjerem K-30, ostrzenie może nie byłoby takie trudne.
Kusi również stosunkowo niedrogi Samyang 85/1.4 ale bez AF
Do fotografii innej, super, ale na śluby i wizjer (owszem bdb, ale...) w APSC?
myzrael napisał/a:
ostrzenie może nie byłoby takie trudne.
Sam odpowiedziałeś.
myzrael napisał/a:
A co sądzicie o Pentax smc FA 50 mm f/1.4
Zapewne jest świetny, ale cena?
Może Sigma 50 1.4 jako alternatywa?
myzrael [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Kwi, 2013
muzyk napisał/a:
Może Sigma 50 1.4 jako alternatywa?
Pentax FA 50/1.4 chodzi od 1450 zł, a Sigma 50/1.4 od 1850 zł.. Chociaż pewnie jest lepsza.
Pentax jest mniejszy, lżejszy i sporo tańszy ale ta Sigma to podobno najlepsza tak jasna 50-tka z AF... Z dużym prawdopodobieństwem będzie moim kolejnym szkłem.
Ostatnio zmieniony przez myzrael Pon 22 Kwi, 2013, w całości zmieniany 1 raz
A co sądzicie o Pentax smc FA 50 mm f/1.4, mógłby mi się przydać? Warto brać? Jak z używalnością na pełnym otworze?
Niedrogi, nieco plasticzany, z niezbyt pewnym AF-em (przynajmniej mój egzemplarz), choć z K-5II sytuacja się wyraźnie poprawiła, obecnie używam go stosunkowo rzadko, ale był czas, że nie schodził z korpusu. Używalność na pełnym otworze na krótszych odległościach ostrzenia jeszcze od biedy ujdzie, na dłuższych już nieszczególnie. Tak naprawdę, to szkło dopiero od f/2 zaczyna pokazywać co potrafi, a od f/2.8 zaczyna być wybitnie ostre.
myzrael napisał/a:
Pentax FA 50/1.4 to ciekawy, nieduży obiektyw, niestety bokeh niezbyt ładny daje.
Daje jedno z ładniejszych bokeh spośród 50-tek.
Nie za bardzo mam uploadowane jakieś zdjęcia, które mogłyby coś sensownego powiedzieć o tym szkle - ewentualnie taki abumowy pstryk na pełnej dziurze:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11