Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Witam właśnie dostałem Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fisheye
Autor Wiadomość
aimon 
Nowy

Wysłany: Pon 06 Maj, 2013   Witam właśnie dostałem Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fisheye

Witam, właśnie dostałem używanego Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fisheye AE Nikon, i problem a autofocusem i max wartość przesłony te mogę regulować tylko za pomocą aparatu. szkło jest uszkodzone czy tak po prostu musi być ?:)

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 06 Maj, 2013   

aimon, strasznie pokretnie to napisales ale jesli o to ci chodzilo to owszem, szklo jest manualne i ostrosc oraz przyslone ustawiasz przy pomocy pierscieni na obiektywie

adrianek32 
Uczestnik

Wysłany: Pon 13 Maj, 2013   

przeslona mozna regulowac na obiektywie badz z poziomu aparatu jesli to wersja AE

Stuku 
Rozmowny

Wysłany: Pon 13 Maj, 2013   Re: Witam właśnie dostałem Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fish

aimon napisał/a:
Witam, właśnie dostałem używanego Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fisheye AE Nikon, i problem a autofocusem i max wartość przesłony te mogę regulować tylko za pomocą aparatu. szkło jest uszkodzone czy tak po prostu musi być ?:)

Sprawa numer 1. Jeśli ktoś śledzi optyczne to będzie wiedział że:

Cytat:
Jak to się dzieje, że te wyglądające podobnie obiektywy możemy kupić pod nazwami różnych producentów? Okazuje się, że fabryki Samyanga nie produkują swoich obiektywów na wyłączność, lecz każdy, kto dysponuje odpowiednim zasobem gotówki, może zamówić linię produktów ze swoim własnym logo.

Jest to dokładnie te szkło:

http://www.optyczne.pl/44...ish-eye_CS.html tyle że pod inną nazwą :razz:

Więc sprawa numer 2:

- Autofocus - te szkło go nie posiada. Ostrzy się nim manualnie, jedynie z racji tego że posiada one jakiś tam układ elektroniczny, masz potwierdzenie ostrości.
- Przysłonę ustalasz na samym szkle

Ostrzenie natomiast tym obiektywem jest bardzo proste, w większości przypadków wystarczy tylko nieco go przymknąć do F/5.6, ustawić ostrość na nieskończoność i cieszyć się robieniem zdjęć :)

Wurcel 
Początkujący

Z mocowaniem Pentaxa wszystko ustawiasz z pozycji body :) na reszcie czysty manual :)

Stuku 
Rozmowny

Wurcel napisał/a:
Z mocowaniem Pentaxa wszystko ustawiasz z pozycji body :) na reszcie czysty manual :)

Nie do końca. Obiektyw komunikuje się z puchą i co za tym idzie można robić zdjęcia np. w trybie A.

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Stuku napisał/a:
Ostrzy się nim manualnie

Jeśli fiszem w ogóle się ostrzy :mrgreen:

Na pelengu dawało się nieskończoność i f/16, a w samyangu wystarczy f/8 i też jest ostry od 30-40 cm do nieskończoności.

Stuku 
Rozmowny

rafisko napisał/a:
Stuku napisał/a:
Ostrzy się nim manualnie

Jeśli fiszem w ogóle się ostrzy :mrgreen:

Na pelengu dawało się nieskończoność i f/16, a w samyangu wystarczy f/8 i też jest ostry od 30-40 cm do nieskończoności.

Cytat:
Czy mechanizm autofokusa jest nam w takim obiektywie potrzebny? Raczej nie. Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności...

Aczkolwiek jeśli coś mamy bardzo blisko przed obiektywem to się może przydać :)

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Wysłany: Wto 14 Maj, 2013   

Stuku napisał/a:
Aczkolwiek jeśli coś mamy bardzo blisko przed obiektywem to się może przydać

Zgadzam się w 100%.

Zakładając, że masz super ostrą sztukę tego szkła.
Ja mam taką sobie ale widziałem zupełnie mydlane.

Stuku 
Rozmowny

Wysłany: Wto 14 Maj, 2013   

rafisko napisał/a:
Stuku napisał/a:
Aczkolwiek jeśli coś mamy bardzo blisko przed obiektywem to się może przydać

Zgadzam się w 100%.

Zakładając, że masz super ostrą sztukę tego szkła.
Ja mam taką sobie ale widziałem zupełnie mydlane.

Dokładnie. Dlatego kupując obiektyw z drugiej ręki trzeba obowiązkowo poprosić o sample ...

Odpowiedz do tematu