Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 14 Maj, 2013 Jaki obiektyw wybrać na początek?
Witam. Jako człowiek dość zielony w temacie chciałbym się poradzić. Mianowicie kupiłem od brata Nikona D3200 jednak tylko body i tu rodzi się moje pytanie jaki obiektyw na początek czy Nikkor AF-S VR 18-105 mm f/3.5-5.6 DX ED będzie odpowiedni do tego żeby zapoznać się z aparatem a po jakimś czasie dokupić jakiś obiektyw do specjalnych celów np portretów bądź makr. Dotychczas miałem dość przelotne kontakty z lustrzankami tak więc proszę o radę.
Pozdrawiam Karol
Zawsze jest coś za coś. W sklepie konkretnie w MM polecali mi NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR ale poczytałem trochę opinii o nim i zacząłem szukać czegoś innego. A naprawde na początek chce kupić coś uniwersalnego żeby ogarnąć podstawy. A myślę że jeszcze w wakacje zainwestuje w jakiś nowy obiektyw.
PS Jaki obiektyw polecicie do fotografii makro.
w MM polecali mi NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR ale poczytałem trochę opinii o nim i zacząłem szukać czegoś innego. A naprawde na początek chce kupić coś uniwersalnego żeby ogarnąć podstawy. A myślę że jeszcze w wakacje zainwestuje w jakiś nowy obiektyw.
Te obiektywy są podobne ale weź z większym zakresem.
W wakacje dokup jakąś jasną stałkę, w zależności od potrzeb 35 uniwersalną lub 50 do portretu.
Makro zależy od budżetu bo może na początkowe zabawy wystarczyłyby pierścienie?
Na początek to zapewne będę robił zdjęcia wszystkiemu co się nawinie, od zwierząt (o ile jakieś wypatrzę) po krajobrazy, przyrodę, chce się z aparatem oswoić po prostu. Szczerze to zbytnio nie myślałem o czymś do portretów ale za pewne skusze się na jakąś stałkę portretową. A co do makro to właśnie zabieram się do poczytania właśnie o pierścieniach, może słuszniej byłoby zacząć od nich.
Co do budżetu na jakąś stałkę to jeszcze nie myślałem nad nim, zależy od tego jak się w ten temat wkręcę.
Teraz jestem w kropce. No bo zasadzie trudno mi teraz ocenić czy zoom mi się przyda:) Ostatni aparat jaki miałem to była Konica Minolta Dimage A2 i będąc szczerym z zoomu to korzystałem rzadziej niż sporadycznie. Z lustrzankami mam naprawdę dość małe obycie, a przez ostatnie 2 lata częściej w rekach (a raczej na ramieniu) miałem kamerę. To w takim razie pytanie która stałka byłaby bardziej uniwersalna.
@ ghoost667, w sklepie polecali "standardowy" tani zoom i chyba słusznie, ja jednak uważam za Sundres, że lepszym wyborem będzie stałka 50 bo zawsze Ci się przyda nawet gdy po sprawdzeniu wybierzesz jednak zooma
Chyba mój wybór padnie (choć nie jestem jeszcze pewien na 100%) na stałkę AF-S DX 35 mm f/1.8G i małe pytanko czy przyda mi się na początku jakiś filtr może UV?
Dzięki wielkie za rady naprawdę dużo rzeczy mi wyklarowaliście Jakoś na dniach wybiorę się na zakupy więc podzielę się newsem co zakupiłem:) Jeszcze raz dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10