Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 23 Maj, 2013 Fujifilm SL1000 czy NIKON D3100 + TAMRON AF 18-200 3,5-6,3 ?
Jest to mój pierwszy temat na forum tak więc chciałbym się przywitać. Nazywam się Michał i mam zamiar kupić mój pierwszy aparat. Zależy mi na jego wszechstronności, w miarę dobrych filmach i zoomie. Czytam od kilku dni na temat różnych aparatów i naprawdę nie mogę się zdecydować. Na oku mam teraz dwa bardzo różne aparaty. Pierwszy to kompakt Fujifilm FinePix SL1000 z ultra zoomem a drugi to NIKON D3100 + TAMRON AF 18-200 3,5-6,3 DI II. Co byście wybrali? A może jakieś inne propozycje? Aha budżet to max 1800zł.
Pozdrawiam
A zamierzasz używać innych trybów fotografowania niż automat albo tematyczne, tudzież myślisz o kupnie innych obiektywów i akcesoriów w przyszłości? Bo jeśli nie i jeśli ten 18-200 miałby być jedynym obiektywem, to nie widzę sensu kupowania lustrzanki.
Dziękuję za odpowiedzi. No własnie nie mam zamiaru wymieniać i dokupywać obiektywów. Myślałem że zakres pomiędzy 18-200 jest wystarczający. No ale ja naprawdę jestem zielony. Mam zamiar nastawić na auto i pstrykać ile karta i bateria pozwoli Ten Olympus PEN E-PL3 nie jest zły tylko że ja szukam czgoś większego jak właśnie taki fujifilm albo Sony DSC-HX300. A ten Olympus jest dość podobny do SONY NEX prawda?
Myślałem że zakres pomiędzy 18-200 jest wystarczający
Jako zakres ogniskowych jest wystarczający, ale kolegom chodzi o to, że kupno lustrzanki w celu używania jej z jednym obiektywem typu megazoom (a takie obiektywy nie są przeważnie dobre optycznie) mija się z celem. Choć ta teza ma też przeciwników, którzy przekonują, że nawet z jednym ciemnym megazoomem uzyskamy lepszą jakość od przeciętnego kompaktu.
To w moim przypadku chyba rozsądniej będzie jednak kupić taki aparat kompaktowy prawda? Znacie jeszcze jakieś modele aparatów z takim sporym zoomem jak ten fujifilm?
Na te też patrzyłem i wszystkie są dość do siebie podobne. Także cenowo. Fuji może za to nagrywać filmy z 60 klatkami na sekunde co potem jest istotne jak się obrabia te filmy. Czym więcej czytam tym mniej wiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12