Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Czw 06 Cze, 2013
Na który system się zdecydować? Canon czy Nikon?
Autor Wiadomość
click 
Uczestnik

Wysłany: Czw 30 Maj, 2013   Na który system się zdecydować? Canon czy Nikon?

Hej! Jako iż jestem posiadaczem starego komapktu Sony, przyszedł czas na kupno nowego sprzętu. Myślałem o ultrazoomie Canon PowerShot SX50 i o jego zoomie, ależ to była podnieta. Niestety praktycznie wszystkie filmy były kręcone na statywie, a kiedy sprawdziłem ten zoom z ręki nawet zdjęcia się nie dało zrobić. No i wtedy właśnie pomyślałem o lustrzance. Teraz przyszło mi wybrać system. Canon vs Nikon, a dokładnie modele Canon 600D oraz Nikon D5100.

Te dwa modele są w bardzo okazyjnej cenie.

Jeśli miałbym się decydować to na początek:

Canon EOS 600D + 18-55mm KIT

Nikon D5100 + 18-105mm VR KIT

Lepiej wypada Nikon D5100, bo ma już bardziej uniwersalny obiektyw. Kosztuje on 2250zł, natomiast Canon 600D wraz z 18-135mm kosztuje 2850zł (!)...

Co wybrać?

Canon 600D z 18-55mm, czy może Nikon D5100 18-105mm z niższą ceną.

Zamierzam kiedyś to rozbudować. Pstrykam dużo, wycieczki, wakacje, plener, ogród, miasto, mecze siatkówki...

Kiedyś (nie teraz bo budżetu nie starczy) zamierzam kupić TELE. Wiem, szkło musi być jasne i mieć szybki AF ale w moim budżecie jest to tylko marzenie.

Można jeszcze zrobić taki myk, że od razu 18-55mm i tele z amatorskiej półki... Aparaty z 18-55mm kosztują praktycznie tyle samo.. Niestety lub stety Nikon D5100 z 18-105mm kosztuje o wiele mniej niż 18-135mm...

Wiem także, że te amatorskie Nikony (D5100) nie mają śrubokręta, silnika czy jakoś to się tam nazywa i po prostu starsze obiektywy będą gorzej działać. Przeczytałem na pewnym forum iż 600D nie ma takiego problemu i wszystkie stare obiektywy będą śmigać..

Proszę o pomoc.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 30 Maj, 2013   

Kup Pentaxa k5 (jeszcze można nowego dostać) i np. Tamron 17-50 2.8.
Owszem, wyjdzie drożej, ale... Pentax - masz stabilizację matrycy, dwa kółka, uszczelnione, magnezowe body, najlepiej oprogramowaną matrycę APSC na rynku (oprócz nowszych modeli k5II i k5IIs). ITD. :idea:

moronica 

Pomogła: 106 razy

click, jestem przekonana, ze tym powershotem da sie zdjecia robic. podstawy fotografii wypadaloby opanowac bez wzgledu na to, jakim aparatem robi sie zdjecia, drozszy aparat rowniez nie bedzie myslal za ciebie. tak tylko mowie by sie potem nie okazalo, ze i na lustrzance w trybie auto sie zawiedziesz

Nikon zaleglosci nadrobil i na palcach jednej reki mozna policzyc obiektywy z aktualnej oferty, ktore tego silnika wymagaja. a te, ktore nadal mozna dostac w starszej i nowszej wersji, maja ta nowsza wersja lepsza i warto nieco do niej dolozyc. mozliwe rowniez, ze zanim w ogole staniesz przed takim dylematem bedziesz sie juz rozgladal za nowym korpusem

jaad75 
Klub Pierdzieli

click napisał/a:
Wiem także, że te amatorskie Nikony (D5100) nie mają śrubokręta, silnika czy jakoś to się tam nazywa i po prostu starsze obiektywy będą gorzej działać. Przeczytałem na pewnym forum iż 600D nie ma takiego problemu i wszystkie stare obiektywy będą śmigać..
Czy was naprawdę pogrzało z wałkowaniem "problemu", który problemem był w 2006 roku jak wychodził D40, ale od tego czasu minęło 7 lat! Które konkretnie obiektywy chcesz używać, że brak silnika w body Cię martwi? :roll:
A w kwestii wyboru - z tych dwóch D5100 jest lepszym korpusem, a 18-105 lepszym obiektywem, więc problem wyboru między nimi nie powinien istnieć. Tyle, że zarówno te szkła jak i korpusy, to nic ciekawego.

click 
Uczestnik

Dzięki za szybką odpowiedź.

Podstawy oczywiście znam, jak najbardziej tu nie ma problemu. Tylko nie wiem jak z tą siatkówką, czy taki PowerShot SX50 by podołał.. Co prawda SX50 ma świetny zoom, lecz obiektyw jest ciemny... Obiektywy lustrzanek są o wiele lepsza, ale znacznie droższe. Chciałbym mieć po prostu możliwość rozbudowy, a nie tylko jedno i to samo. Uniwersalny obiektyw nie jest idealny... Kurcze ciekawią mnie strasznie te dwa body... Niestety Pentax odpada, bo tak wypadło, że moich dwóch znajomych obecnie posiada Nikona D3200 i Canona 650D i mają kilka obiektywów. Zawsze by się można było wymienić, a ja mam zaufanie do tych firm.

ophiuchus 
Optyczny

click, z zestawów, które rozważasz wybrałbym Nikona, ze względu na lepszą matrycę i całkiem fajny obiektyw. Niestety, ale osiemnastka Canona oprócz świetnej rozdzielczości na tle matryc konkurencji najlepiej nie wypada ;) Pozostaje jeszcze kwestia preferencji osobniczych i najlepiej będzie jak każdy z tych aparatów weźmiesz w dłoń i sam stwierdzisz, który jest wygodniejszy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

click napisał/a:
tak wypadło, że moich dwóch znajomych obecnie posiada Nikona D3200 i Canona 650D i mają kilka obiektywów. Zawsze by się można było wymienić
A jesteś tego pewien? Bo już wielu się na taką opcję nastawiało, a potem wychodzi, że nawet w rodzinie te wymiany, to tak niezbyt chętnie się odbywają, zwłaszcza jeśli o dobre szkła chodzi...

click 
Uczestnik

Z tymi wymianami, to nie wiem, ale w rodzinie górują Canony i Nikony, szczególnie Nikony. W sklepie bylem dokładnie wczoraj, oby dwa są wygodne, szczerze Nikon jakoś bardziej mi leży w tej ręce. Jedyna kwestia jest taka, czy brać obojętnie który z modeli
z 18-55mm i tele czy od razu brać 18-105/135mm..?

muzyk 

click napisał/a:
Niestety Pentax odpada, bo tak wypadło, że moich dwóch znajomych obecnie posiada Nikona D3200 i Canona 650D i mają kilka obiektywów. Zawsze by się można było wymienić, a ja mam zaufanie do tych firm.

No cóż, jeśli swoje fotografowanie opierasz na możliwości pożyczania szkieł, to faktycznie Pentax odpada.
Zachęcam jednak, żebyś wziął do rąk ten aparat i zobaczył, co odrzucasz.

ophiuchus 
Optyczny

Na ten przykład większość moich znajomych ma Nikony i akurat z tej perspektywy bardzo się cieszę, że używam Canona, bo nikt nie skamle o pożyczanie fantów :D

[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 12:49 ]
click, jeśli masz możliwość kupna 18-105 to 18-55 sobie nawet myśli nie zaprzątaj.

moronica 

Pomogła: 106 razy

click, no sport to wymagajaca sprawa, zarowno pod wzgledem sprzetu jak i umiejetnosci. ale nie trzeba koniecznie wydawac 7000zl na systemowe szklo, sa jeszcze sigmy i tamrony (tamron daje lepsza jakosc obrazu ale za to sigma ma lepszy AF)

click 
Uczestnik

To kupić 18-105mm i jakiś tele :3?

jaad75 
Klub Pierdzieli

click napisał/a:
To kupić 18-105mm i jakiś tele :3?
105mm to jest tele.

ophiuchus 
Optyczny

click, do takiej zabawy 70-200 ze światłem 2.8 i szybkim AF byłby wskazany, ale ceny sam sobie obadasz, i zauważysz, że nawet produkty Sigmy czy Tamrona do najtańszych nie należą. Z mniej ambitnych sprzętów mogę zasugerować Nikkora 70-300 VR albo Tamrona 70-300 VC, przy czym Tamron jest zauważalnie od Nikkora tańszy (1400 vs 2200 zł).

muzyk 

Jeśli na tamronach by system oprzeć, to 17-50 2.8 bez VC i 70-300 4-5.6 VC (nie wiem, czy dla Pentaxa jest też VC) i ... Pentax k5 do tego. :idea:

Zaś jak zechcesz tanią stałkę, to przypniesz np. manualnego Heliosa 58 f2 za 50 zł, albo inny tani manual i masz: potwierdzenie ostrości plus stabilizację. :idea:
Ostatnio zmieniony przez muzyk Czw 30 Maj, 2013, w całości zmieniany 2 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi