Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 06 Cze, 2013 Amatorska lustrzanka dla amatorki :)
Cześć wszystkim .
Chciałabym sobie kupić pierwszą lustrzankę za uzbierane pieniądze. Mam na to 4000zł. Na samo body chciałabym przeznaczyć 2000zł, a drugie 2000zł przeznaczyć na optykę. Aparat który mi się spodobał to Nikon D5100, z racji tego, że ma fajny obrotowy ekran, który może mi się przydać. Zainteresowałam się także Canonem 600D, ale znajomy powiedział, że Canon strasznie podbija na wartości i teraz proszę o poradę. Jeśli chodzi o filmowanie to czasami fajnie mieć jakąś pamiątkę, ale mi na tym nie zależy. Fotografuję mojego pupila, kota który jest strasznie ruchliwy no i już wysłużony kompakt Olka mi nie wystarczy. Dodatkowo lubię plener ze znajomymi, moje miasto, no i czasami kwiatki, czyli makro. Dodam, że czasem mój chłopak wyrwie mnie na piłkę ręczną, także tu znowu bym się skłaniała ku obiektywowi o świetle f/2.8 tele.
Interesują mnie już teraz chyba tylko te dwa aparaty Canon 600D i Nikon D5100 obydwa w kicie 18-105mm lub 18-135mm . Dodatkowo dokupi się jakiś tele. Zdaje sobie z tego sprawę, że nie mają silnika w body, ale już praktycznie wszystkie obiektywy są produkowane z wbudowanym silniczkiem. Nie chcę wydawać wszystkiego na profesjonalne body, bo przez najbliższy czas nie będę miała na obiektyw. Planuję poszerzać swoją pasję. Nie chcę zaawansowanego body, wole uczyć się na tańszych rzeczach.
Z góry dziękuję.
PS. Nie wiem jak się bardziej opłaca zestaw od razu w kicie, czy samo body + jakieś dwa lepszy szkła .
PS2. Mam takiego mini fotobloga i fajnie by było wrzucać tam lepsze jakościowo fotki . Oczywiście tryb M.
5100 to dobry wybór. To bardzo wszechstronny aparat.
Wystarczy Ci jako pierwsze body. Potem sama zobaczysz czego potrzebujesz więcej.
Za zestaw z 18-105 VR powinnaś zapłacic lekko powyżej 2500.
Interesują mnie już teraz chyba tylko te dwa aparaty Canon 600D i Nikon D5100 obydwa w kicie 18-105mm lub 18-135mm .
dudsonova napisał/a:
Mam na to 4000zł.
Ja proponuję kupić Canona z jednym z najnowszych obiektywów ze stabilizacją i silnikiem STM, które biją na głowę optycznie poprzedników, czyli albo 18-55 IS STM albo 18-135 IS STM. Silnik STM daje szybkie i ciche ustawianie ostrości. Te obiektywy są sprzedawane w zestawach tylko z najnowszymi aparatami Canona, czyli 100D, 650D lub 700D.
Ceny zestawów mniej więcej wyglądają tak:
100D wraz z EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM ok. 2890 zł.
700D wraz z EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM ok. 2930 zł.
650D wraz z EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM ok. 3990 zł.
W tym ostatnim wypadku masz już niezłe tele.
Do tego jeszcze możesz pomyśleć o tanim EF 50mm f/1.8.
lub
Bardzo dobrym optycznie nowym EF 40mm f/2.8 STM za ok. 790 zł.
Silnik STM daje szybkie i ciche ustawianie ostrości. Te obiektywy są sprzedawane w zestawach tylko z najnowszymi aparatami Canona, czyli 100D, 650D lub 700D.
I pewnie też poprawia magicznie osiągi ich matryc?
B o g d a n napisał/a:
100D wraz z EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM ok. 2890 zł.
700D wraz z EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM ok. 2930 zł.
W tej cenie można kupić nieporownywalnie lepsze zestawy.
jak się bardziej opłaca zestaw od razu w kicie, czy samo body + jakieś dwa lepszy szkła
IMO lepiej osobno body i osobno, na początek jeden obiektyw: Tamron 17-50/2,8 lub jeszcze lepiej sigma 17-50/2,8EX DC OS HSM/z nią przekroczysz budżet o 100-200zł/.
Zdecyduje się na D5100. Korpus kosztuje 1500zł . Za resztę spokojnie dokupię w miarę jasne szkło.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013
dudsonova napisał/a:
Zdecyduje się na D5100. Korpus kosztuje 1500zł . Za resztę spokojnie dokupię w miarę jasne szkło.
Krótko i na temat. Brawo!
Niech inni się uczą jak podejmować decyzje.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013
dudsonova napisał/a:
Korpus kosztuje 1500zł
Ponegocjuj ze sprzedawcą - może [quote=https://fotozakupy.pl/lustrzanki-cyfrowe/rodzaj-lustrzanki-zaawansowana,68k,8p]tutaj[/quote]albo[quote=http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe]tutaj[/quote] coś z odpowiednim obiektywem mają albo dla ciebie zestaw taniej zrobią... Zresztą ten zestaw z Sigmą 17-70/2,8-4 nie wygląda najgorzej. Jak negocjować - to w kwocie 4000 może nawet Nikkor35/1,8 w komplecie by się zmieścił...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10