Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy lepiej wybrać Pentaxa?
Autor Wiadomość
click 
Uczestnik

Wysłany: Czw 30 Maj, 2013   Czy lepiej wybrać Pentaxa?

Witam ponownie.

Strasznie przepraszam za nowy temat, ale tamten był zupełnie o czymś innym. Także przejrzałem ofertę Pentaxa i zobaczyłem mianowicie dwa modele Pentax K-30 i K-5... Kompletnie zrujnował mi mój wybór. Dotychczas D5100, a teraz to sam nie wiem. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie K-5? Co powiecie... tylko troszkę droższe..

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Czw 30 Maj, 2013   

A to w tamtym wątku nie dało się kontynuować?
Za chwilę poczytasz o Sony i założysz kolejny?

Proponuję scalić to wszytko i przy okazji zmienić tytuł na "Chcę kupić lustrzankę" :smile:

click 
Uczestnik

Tylko, że tam od paru dobrych godzin nikt nie odpowiada, a zaszła szybka zmiana decyzji i najpóźniej muszę kupić aparat za 2 dni....

komor 
Moderator

B o g d a n, możemy zostawić jeden temat na temat atrakcyjności systemu Pentaksa. Jeśli udzielą się w nim wiadomi ludzie :) to może zbierze się w jednym miejscu trochę informacji o tym niszowym, ale wartym uwagi systemie. Canon i Nikon to wybór tzw. oczywisty, Sony ma silny marketing :) a o Pentaksie będzie tutaj.

click 
Uczestnik

No to co powiecie o K-30? U mnie toczy się wojna między D5100, a K-30... Dla mnie K-5 mimo iż jest niebiańskim aparatem (dla mnie) z kitem 18-135mm jest bardzo drogi.. Pomóżcie dobrać dobre, tanie, szkło do K-30 lub K-5 zamiast KIT'u.

PS. Czy Pentax ma miarę duży wybór tanich obiektywów...?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Nie ma rady, trzeba czekać na jaada :twisted:

nienietaktak
[Usunięty]

Sigma i Tamron też mają obiektywy pod Pentaxa. Na współpracę szkieł i body za czasów K20D nigdy nie narzekałem.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

click, K-30 i Tamron 17-50 f/2.8 będzie niezłym i tanim wyborem, wciąż jednak znacząco przekroczysz budżet w granicach którego się poruszamy (w poprzednim wątku). 18-55 WR, z którym ten korpus sprzedają w kicie, jest interesujący IMHO tylko ze względu na uszczelnienia, 18-135 WR za drogi w stosunku do jakości i nierówny. Używki starego K-5 (często jeszcze na gwarancji) możesz kupić taniej niż nowe K-30.
D5100 to klasę niższe body od K-30 (mimo, że oba to entry level), ale system Nikona popularniejszy i bogatszy w szkła i akcesoria, więc najpierw rozejrzyj się w ofercie i zobacz czy to, co jest dostępne pod Pentaksa będzie Ci odpowiadać.

[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 20:46 ]
komor napisał/a:
możemy zostawić jeden temat na temat atrakcyjności systemu Pentaksa. Jeśli udzielą się w nim wiadomi ludzie :) to może zbierze się w jednym miejscu trochę informacji o tym niszowym, ale wartym uwagi systemie.
Bez przesady. IMHO było już dość wątków "z informacjami" i spokojnie można scalić. :smile:

click 
Uczestnik

Mój budżet to 3500zł. "Stajnia" Pentaxa i obiektywy Tamrona i Sigmy są dla mnie wystarczające. Kurcze Pentax K-5 tak kusi....

Sorki, sprawdzałem porównanie, ale większych różnic nie znajduję.

Jakie są ważne różnicę między K-30, a K-5?

moje własna widoczna różnica to brak górnego wyświetlacza...

jaad75 
Klub Pierdzieli

click napisał/a:
PS. Czy Pentax ma miarę duży wybór tanich obiektywów...?
Obecnie, nie. Wszystkie aktualnie produkowane szkła są raczej trochę (czasem nawet nie trochę) droższe lub nieco ciemniejsze od konkurencyjnych (z paroma wyjątkami). Tanią alternatywą są Sigmy i Tamrony lub starsze szkła manualne (te bywają bardzo tanie, ale niekoniecznie będziesz nimi zainteresowany).

[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 21:03 ]
click napisał/a:
Jakie są ważne różnicę między K-30, a K-5?

moje własna widoczna różnica to brak górnego wyświetlacza...
Podstawowa różnica, to 12-bitowe RAW-y (w K-5 są 14-bitowe), o klatkę wolniejsza seria i znacząco mniej zdjęć w serii (widoczne zwłaszcza w RAW), ciut wolniejszy najkrótszy czas naświetlania (1/6000s w K-30, 1/8000s w K-5), brak opcji ISO80 (i 51200, ale to akurat mało użyteczne), brak zmiany trybu pomiaru światła z korpusu (trzeba wejść w podręczne menu), brak bezpośredniego dostępu do zmiany czułości w trybie wybieraka punktu AF (w Tv/Av można sobie odpowiednio skonfigurować rolki, w M już nie), brak trybu X, brak gniazda x-sync i mikrofonu, plastikowa obudowa, brak opcjonalnego firmowego gripa.
Na plus są rzeczy wynikające z innego procesora (K-30 ma Prime M, K-5 starszy Prime II), czyli lepsza obsługa trybu filmowego (pełny manual, AF z przycisku, kompresja H.264) oraz tzw. focus peaking.
To chyba tyle tak z pamięci.
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Czw 30 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

click 
Uczestnik

No ale raczej będę celował w Sigmy i Tamrony :) . Może źle to powiedziałem, czy obiektywy Tamrona i Sigmy są tanie do Pentaxów?

jaad75 
Klub Pierdzieli

click napisał/a:
Może źle to powiedziałem, czy obiektywy Tamrona i Sigmy są tanie do Pentaxów?
Kosztują tyle samo, co do innych systemów, ale często dostępne dopiero na zamówienie, więc bywa, że nie będziesz miał tej swobody wyboru, co w przypadku C, czy N. Bywa też, że niektóre obiektywy wychodzą póżniej pod Pentaksa (to raczej reguła) lub nie wychodzą wcale.

click 
Uczestnik

Kurde no bo to jest tak, że jak bym kupił tego Pentaxa K-5 który okazał się świetnym aparatem to tylko 18-55mm do niego, a jak bym kupił tego D5100 to i na jakiś lepszy się znalazł... W czym K-5 góruję nad D5100, czy K-5 będzie nadawać się do siatkówki z lepszym obiektywem?

nienietaktak
[Usunięty]

K-5 będzie się nadawał do siatkówki. Z obiektywów też coś dobierzesz. Dobrych kilka lat temu nie miałem problemów z doborem Sigmy i Tamrona pod Pentaxa, więc teraz też nie powinno być źle.

jaad75 
Klub Pierdzieli

click napisał/a:
W czym K-5 góruję nad D5100
Praktycznie we wszystkim. K-5 to klasa co najmniej D7000. Z podstawowych rzeczy - pentapryzmatyczny wizjer kryjący 100% kadru, dwie rolki, magnezowa, uszczelniana obudowa, dostęp do najważniejszych parametrów wprost z korpusu, krótsza migawka, szybsza i dłuższa seria, niższa dostępna czułość, stabilizacja z dowolnym szkłem.
Z lepszy w D5100 jest tylko tryb video (dostępny pełny manual, a w K-5 masz tylko Av) i odchylany ekran, który głównie w nim się ewentualnie przydaje.

[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 21:25 ]
click napisał/a:
czy K-5 będzie nadawać się do siatkówki z lepszym obiektywem?
Do siatkówki (halowej) będzie się nadawał każdy z aparatów z tą matrycą i odpowiednio szybkim szkłem f/2.8.

Odpowiedz do tematu