Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D600 co i jak z tą matrycą
Autor Wiadomość
jasiu6205 
Nowy

Wysłany: Nie 23 Cze, 2013   D600 co i jak z tą matrycą

Do tej pory używałem D90. Ponieważ na liczniku jest już ponad 30000 powoli rozglądam się za czymś nowym. Bardzo chciałbym mieć duża klatkę. Pod to zresztą kupowałem moje obiektywy. Niestety, na D800 mnie nie stać. A w D600 męczy mnie taka sprawa. Ponieważ matryca FX w D600 ma wymiary: (cyt z testu Optyczne): 35.9 x 24.0 mm (FX) CMOS, 3:2, całkowita liczba pikseli: 24.7 Mpix, to daje 24700000/(35,9 x 24)=28667 pikseli/mm2.
A przecież mój D90 ze swoją klatką 23,6 x 15,8 i 12,9 Mpix miał ten parametr równy 34596 pikseli na mm2. To w takim razie wynika z tego że kupując D600 w przypadku matrycy i rozdzielczości się cofam a nie idę do przodu. Koledzy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Przecież potem w po przełożeniu materiały np na papier w dużym formacie nie będzie się liczył format obrazka ale rozdzielczość na mm2. A może się mylę?
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Wto 25 Cze, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

Wysłany: Nie 23 Cze, 2013   

jasiu6205 napisał/a:
Koledzy

jest tu przynajmniej jedna koleżanka, która wydaje mi się, dobrze zna wymieniony sprzęt

dcs
[Usunięty]

jasiu6205, Będzie się liczyła efektywna rozdzielczość aparatu -liczba pikseli /ściślej: ile ich wykorzystasz jeśli będziesz wykadrowywał po zrobieniu foci/

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

jasiu6205, zdecydowanie sie mylisz, chyba ze zamierzasz robic zdjecia D600 w trybie DX, wtedy faktycznie bedziesz mial nizsza rozdzielczosc. drukujac do tego samego rozmiaru i z tym samym DPI ze zdjec 12mpix i 24mpix bedziesz mial wiecej detalu drukujac z 24mpix. pomijam juz fakt, ze przygladajac sie zdjeciom z d90 (to byl moj poprzedni korpus, wypstrykalam nim ponad 70k zdjec tak btw ;) ) i z d600 na ekranie w 1:1 to jakosc tych z d600 jest wyzsza i sa mniej zaszumione

jasiu6205 
Nowy

Moronica nie przekonałaś mnie. Matematyka nie kłamie jeżeli chodzi o rozdzielczość . Obrazy na pewno są lepsze! W końcu matryca jest konstrukcyjnie o parę lat młodsza a w elektronice to wieki. Muszę poczytać na forum jakieś dyskusje na temat porównania D7100 i D600. Bo to są produkty do ewentualnego porównania. D90 dzisiaj mimo że solidny sprzęt ale już nie najnowszy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jasiu6205, na jakiej marematyce się opierasz, że 12 równa Ci sie z 24?

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Ilość pixeli/mm2 na matrycy, to nie to samo co ilość pixeli/mm2 na wydruku.
Gęstość pixeli D90 jest większa na matrycy, ale jest ich 12mln.
Teraz drukując powiedzmy format 15x10cm zmieścisz tam 12mpx(zrobione d90), a robiąc fotkę z d600 będzie tych mpx az 24.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To nie o samo. O ile chcesz robić wydruki inne niż np 36x24mm (dla D600)

moronica 

Pomogła: 106 razy

jasiu6205, matematyka nie klamie ale ty blednie interpretujesz zadane wartosci

2 teoretyczne sytuacje:

1) bierzesz sobie dwa zdjecia, 12mpix i 24mpix. drukujesz je oba bez przeskalowywania z tym samym DPI - wydruk z 24mpix wyjdzie fizycznie wiekszy. tak wiec nawet zakladajac, ze per piksel oba aparaty oferuja identyczna jakosc, otrzymasz 2 wydruki o takiej samej jakosci ale jeden bedzie wiekszy

2) tym razem drukujesz je oba do tych samych wymiarow i drukarka dobiera sobie potrzebne DPI. otrzymasz 2 wydruki tych samych wymiarow tyle ze w tym 24mpix kropki tuszu beda wydrukowane gesciej czyli bedziesz mial wydruk wyzszej jakosci niz ten z 12mpix

jaad75 
Klub Pierdzieli

Coś mi się wydaje, że ten wątek to prowokacja... :smile:

dcs
[Usunięty]

jaad75, Po czym wnosisz?
Czym różni się od innych tematów?

jaad75 
Klub Pierdzieli

dcs napisał/a:
Czym różni się od innych tematów?
Nie różni się od innych tematów z tego gatunku... :wink:

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 24 Cze, 2013   

jasiu6205, tak na chłopski rozum: gęstość pikseli na milimetr jest w D600 mniejsza, ale zauważ, że matryca ma więcej milimetrów wysokości i szerokości, bo ma format FX a nie DX. Czyli de facto pikseli na wysokość obrazu efektywnie uzyskasz więcej, o ile nie podepniesz jakiegoś całkowicie lipnego szkła, które na brzegu pełnej klatki sprawowałoby się całkowicie fatalnie. No i nie bez znaczenia jest fakt, że nominalnie D90 ma 12 mpix, a D600 ma 24 mpix, więc w połączeniu z faktem większego rozmiaru w milimetrach, trudno byłoby uzyskać gorszy obraz z D600.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Cze, 2013   

jaad75 napisał/a:
Coś mi się wydaje, że ten wątek to prowokacja... :smile:

nawet sobie nie zdajesz sprawy jak ogromna część naszego społeczeństwa nie potrafi liczyć, po tym co przeczytałem wierze w możliwości kolegi jasiu6205

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 25 Cze, 2013   

Wydaje mi się, że koledze jasiu6205, chodzi o to co już moronica powiedziała.

Jeżeli z D600 wycropujemy format D90 to pozostanie nam zdjęcie o rozdzielczości:
3997x2652 pix., gdzie przy D90 mamy 4301x2868 pix. czyli teoretycznie rozdzielczość matrycy D600 (pix/mm2 lub pix/mm) jest mniejsza niż D90.
Dla niedowiarków mogę dodać oblicznia matematyczne, ale szkołę podstawową chyba każdy ukończył z mniej lub bardziej lepszą oceną z matematyki :razz:

Odpowiedz do tematu