Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 24-27 lipca 2025 roku w Arche Nałęczów
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Brak ostrości po prawej stronie kadru SONY W 630
Autor Wiadomość
bumar1 
Nowy

Wysłany: Wto 04 Cze, 2013   Brak ostrości po prawej stronie kadru SONY W 630

Witam,
Użytkuję tego kompakta od kilkunastu tygodni. Mam jednak z nim problem jak w temacie. Otóż na powierzchni około 20 - 30 % kadru z prawej strony brak jest ostrości. Próbowałem już różnych ustawień i cały czas bez rezultatów. Tak w ogóle to jestem bardzo zawiedziony tym aparatem. Zasugerowałem się opiniami potencjalnych posiadaczy, testami z internetu i kupiłem go. Jednak to nie jest absolutnie to czego się po nim spodziewałem. Mam też CANONA A 570 IS. Niby sprzęt starszy i niby gorszy a zdjęcia o 100 % lepsze pod każdym względem. Sony nie ma kontrastu, nie ma ostrości. Każde zdjęcie muszę obrabiać komputerowo (jeśli w ogóle się da).
Ale wracając do tematu. Jaka może być przyczyna braku ostrości. Im większy kąt kadru tym większe rozmycie z prawej strony. Czy może ktoś spotkał się z tym problemem ?
Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Reklama

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Wysłany: Wto 04 Cze, 2013   

Podrzuć zdjęcia a w międzyczasie wytrzyj przedni element optyczny.

bumar1 
Nowy

Witam,
Obiektyw czyściłem. Bez rezultatów. Załączam kilka zdjęć.
Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 04 Cze, 2013 23:17 ]
Przykładowe zdjęcia

lvl3ha 
Rozmowny

bumar1 napisał/a:

[ Dodano: Wto 04 Cze, 2013 23:17 ]
Przykładowe zdjęcia

Nic nie widac.Zdjec brak. Popraw

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Taki tani szift...

A aparat nie zaliczył gleby albo nie był przyciśnięty czymś twardym, żeby się tor optyczny nie skrzywił...?

bumar1 
Nowy

Chyba masz rację. Winą będzie jego jakość, ponieważ aparat był bardzo mało używany. Przechowywany i przenoszony w sztywnym futerale. Nigdy nie spadł ani nim nie uderzyłem. Uważasz, że przyczyną jest skrzywienie toru optyki. Czy można to jakoś naprawić bez ingerencji serwisu ?

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Wysłany: Sro 05 Cze, 2013   

Obawiam się, że nie.

Jak jest na gwarancji i jesteś przekonany, że nie zaglebił to odsyłaj do naprawy!

bumar1 
Nowy

Wysłany: Czw 27 Cze, 2013   

Witam po dłuższym czasie,
Zgodnie z Waszymi sugestiami zgłosiłem usterkę aparatu (brak ostrości na bokach kadru) do SONY TEAM w Warszawie. Przesłałem zdjęcia przykładowe. Dostałem odpowiedź, że faktycznie zdjęcia są nieostre i proponują naprawę gwarancyjną. Zgłosiłem naprawę, przesłałem aparat do serwisu SONY w Poznaniu. Załączyłem szczegółowy opis usterki, załączyłem kartę SD ze zdjęciami, wydruki zdjęć z zaznaczonymi polami nieostrymi. Po tygodniu dostałem aparat "po naprawie". Stwierdzono uszkodzenie obiektywu i wymieniono cały blok optyczny. Przetestowałem aparat ponownie. I co ? Wszystko zgodnie z moimi oczekiwaniami dotyczącymi napraw wykonywanych przez serwisy. Myślałem, że serwis SONY tak jak i sama firma okaże się profesjonalny na wysokim poziomie. Niestety. Aparat nadal robi zdjęcia nieostre na bokach kadru.
Wiem co powiecie...ten typ, za te pieniądze tak ma. Otóż nie. Przed zakupem przetestowałem dwie sztuki SONY DSC W 630 . Później powiększałem zdjęcia w domu i oglądałem je na TV LCD 46". Wierzcie mi, że wszystko było super. Ostrość dobra w granicach całego kadru. Żadnych zniekształceń. Byłem zadowolony i kupiłem. Jednak ten mój (chyba jako taka sztuka) to tragedia.
Zgłosiłem ponownie problem do SONY TEAM i serwisu w Poznaniu. SONY obiecało mi zająć się sprawą. Czekam na odpowiedź a serwis w Poznaniu prosi o ponowne odesłanie aparatu. Prawdę mówiąc jestem załamany. Aż boję się pomyśleć czym to się skończy. Pewnie zostanę uznany za upierdliwego klienta a aparat pewnie będzie mieścił się parametrami w granicach normy.
Poczekamy , zobaczymy. Jak nic z tego nie wyjdzie wrócę do mojego starego CANONA A 570 IS, który robi o niebo lepsze zdjęcia.
Pozdrawiam

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Po kolejnej wymianie możesz zażądać wymiany na nowy lub zwrotu pieniędzy. Jeszcze nas chroni prawo konsumenckie.

bumar1 
Nowy

Dzięki za informację. Myślałem, że wszyscy pozostawią mnie samego z tym problemem i będę skazany na oglądanie takich fatalnych zdjęć lub dam ten aparat jakiemuś dzieciakowi w prezencie.
Ale gdyby nawet zwrócono mi kasę lub gdybym oddał aparat komuś innemu to znowu pozostanie problem. Co w tym przedziale cenowym (ok.400 zł) kupić. Nawet jeżeli trochę dołożę i kupię coś teoretycznie lepszego to znowu nie mam pewności na jaką sztukę trafię. Co za życie. Nie dość, że wydajesz swoje pieniądze, których nigdy za wiele to jeszcze później rozczarowanie i nerwy. Cały czas mam mojego Canona A 570 IS. On jest super. Robi super zdjęcia i jeszcze mnie nie zawiódł. Nowy chciałem kupić tylko dlatego, żeby był mniejszy i lżejszy.
No ale poczekam jak skończy się sprawa z obecnym Sony.Jeszcze raz dzięki za in formację, pozdrawiam.

[ Dodano: Czw 25 Lip, 2013 23:10 ]
Witam po dłuższym czasie. Aparat właśnie wrócił z drugiej naprawy. Znowu z ta samą usterką mimo kolejnej wymiany obiektywu. Tym razem brak ostrości z prawej strony przeniósł się na stronę lewą. Wydaje mi się, że dwukrotna wymiana obiektywu nie miała sensu. Obiektyw zapewnia ostrość tylko w części kadru.Może to matryca nie radzi sobie z ostrością na brzegach kadru. Robienie zdjęć tym aparatem to porażka i nerwówka. Już zrezygnowałem z jego użytkowania. Teraz leży i czeka na decyzję SONY TEAM w Warszawie, którzy obiecali mi coś zaradzić w tej sprawie. Zobaczymy na ile Firma SONY dba o swoje dobre imię i zadowolenie swoich klientów.
Jedno jest pewne nie będę już korzystał z usług mojego SONY DSC W 630.
I teraz kolejny problem. Co w takim razie kupić żeby znowu nie wyrzucić pieniędzy w błorto i nie "wdepnąć" po raz kolejny. Cały czas porównywałem zdjęcia z tego SONY ze zdjęciami z mojego starego CANONA A 570 IS, którego gorąco przeprosiłem i teraz nim robię zdjęcia. Są nieporównywalnie lepsze. Są bez zarzutów !!! Może kupię znowu CANONA tylko jakiego. Zależy mi na tym, żeby był mały ("do ręki"), w miarę szybki no i robił dobre zdjęcia. Może ktoś użytkuje coś takiego i może polecić mi jakiś model. Cena do 600 zł.
A co do SONY to jestem bardzo rozczarowany jakością ich produktu.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu