Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 60D czy 100D
Autor Wiadomość
Corsini 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Cze, 2013   Canon 60D czy 100D

Co będzie lepszym wyborem?
Body 60D czy jednak 100D
To moja pierwsza lustrzanka, wcześniej miałem superzooma Canona

Chcę kupić body i do tego jako pierwsze szkiełko Sigme 17-50/2,8 lub Sigme 17-70 (chociaż podobno szybko ciemnieje) albo Tamrona 17-50/2,8.

W przyszłości jakieś szkło zoom do 200-300mm oraz do makro.

Kadry: Miasto, krajobrazy w tym ciemne, przyroda makro.

Za 60D przemawia że jest to przynajmniej teoretycznie wyższa półka, za 100D że jest to nowsza konstrukcja i jego rozmiary które naprawdę dla mnie są dużym plusem. Z obiektywem 17-50, albo nawet jakąś jasną stałką będzie naprawdę wygodny w noszeniu.

Oba pomacałem i 60D widać że porządna zabawka, a 100D urzeka rozmiarem. Chyba że coś innego - zauważyłem że Nikony mają zdecydowanie mniejszą konstrukcję - może taki 5100?

Samo body w granicach 2000-2500zł, czyli 4000zł z obiektywem. Chyba że nie warto się rzucać na wyższą półkę i brać body za 1500zł, obiektyw tyle samo i mieć porównywalną przyjemność ze zdjęć za 1000zł mniej :)
Jak się czyta tematy tutaj to zawsze pada tekst "dorzuć 200zł i kup to i to", tylko czy rzeczywiście jakość wykonania i pracy warta jest żeby dopłacać?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 22 Cze, 2013   

Corsini napisał/a:
100D że jest to nowsza konstrukcja i jego rozmiary które naprawdę dla mnie są dużym plusem
Corsini napisał/a:
W przyszłości jakieś szkło zoom do 200-300mm oraz do makro.
Wyobraź sobie 100D i np 70-200/2,8
Corsini napisał/a:
, tylko czy rzeczywiście jakość wykonania i pracy warta jest żeby dopłacać?
Jeżeli fotografowanie dla Ciebie zaczyna i kończy się na wciśnięciu spustu migawki to faktycznie nie jest warta...

nienietaktak
[Usunięty]

Corsini napisał/a:
Jak się czyta tematy tutaj to zawsze pada tekst "dorzuć 200zł i kup to i to", tylko czy rzeczywiście jakość wykonania i pracy warta jest żeby dopłacać?

Przy body bywa różnie, przy obiektywach zawsze warto dorzucić, gdy jest zysk na świetle, ostrości itd.
Pójdę jak owca za stadem i napiszę: spróbuj rozejrzeć się za Pentaxem :idea:

Corsini 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Wyobraź sobie 100D i np 70-200/2,8

Nawet udało mi się coś takiego potrzymać. Jasne że jest jakoś tak nietypowo, jednak głównie stosuję szeroki kąt, a to szkło nie będzie podstawowym zestawem więc na chwilę można podłączyć i myślę że to kwestia przyzwyczajenia. Zresztą bez przesady - 100D to nie EOS M rozmiarowo.
Druga sprawa że nie jestem w stanie powiedzieć dzisiaj czy szarpnę się w niedalekiej przyszłości na 70-200/2,8, czy jednak coś 2 razy tańszego i nieco ciemniejszego.

Za pentaxa podziękuję - rozważam tylko pomiędzy nikonami i canonami. Z canonami miałem styczność już, jednak nie poczyniłem jeszcze żadnych inwestycji w akcesoria czy obiektywy więc mogę i spróbować z nikonem.

kojut 
Entuzjasta

Corsini napisał/a:
Za pentaxa podziękuję - rozważam tylko pomiędzy nikonami i canonami. Z canonami miałem styczność już, jednak nie poczyniłem jeszcze żadnych inwestycji w akcesoria czy obiektywy więc mogę i spróbować z nikonem.

A to ciekawe! Jeżeli szkła mają być Tamron lub Sigma to Pentax (body) oferuje najwięcej za mniejsze pieniądze. Takie k30 z s17-50/2.8 to koszt poniżej 4k a masz duużo lepiej niż w 100D i lepiej niż w 60D.
No ale to Ty podejmujesz decyzję. Ja bym Canona odradzał właśnie ze względu na kiepską współpracę ze szkłami sigmy a także dlatego, że Nikon, Pentax czy Sony są daleko z przodu jeżeli chodzi o obrazowanie. Chyba, że upatrzyłeś sobie już jakieś konkretne obiektywy Canona lub masz chrapkę na mały obrazek tego producenta.

nienietaktak
[Usunięty]

kojut napisał/a:
Chyba, że upatrzyłeś sobie już jakieś konkretne obiektywy Canona
nie podejrzewam, żeby tak było. Corsini musiałby już teraz mieć bardzo, bardzo sprecyzowane cele i szufladę skarpet z pieniędzmi. Chyba że ma, ale boi sie powiedzieć ;)

Corsini 
Nowy

A zadam pytanie inaczej:
Czy amator odczuje jakieś poważne różnice pomiędzy 100D a 60D? Pomijam tutaj kwestie braku drugiego wyświetlacza czy mniejszej pojemności baterii w 100D - takich rzeczy wynikających ze zmniejszenia rozmiaru.

O pentaxie poczytałem i nie jestem przekonany mimo wszystko. Z nikonów cenowo odpowiednikami byłoby 5100 lub 5200 - rozmiarowo są pomiędzy w/w canonami.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Corsini napisał/a:
Czy amator odczuje jakieś poważne różnice pomiędzy 100D a 60D?
Zależy jaki amator. Jeśli to pasjonat to tak, a jeśli przygodny, niedzielny pstrykacz to nie.
Corsini napisał/a:
O pentaxie poczytałem i nie jestem przekonany mimo wszystko.
A jakie są kryteria Twojej oceny? Tak z czystej ciekawości (bo zakładam, że to nie względy organoleptyczne skoro "poczytałeś")

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Corsini napisał/a:
Czy amator odczuje jakieś poważne różnice pomiędzy 100D a 60D?
Dwie rolki i pryzmatyczny wizjer to bardzo poważne różnice.
Corsini napisał/a:
Też jestem ciekawy powodów nieprzekonania, zwłaszcza jeśli interesuje Cię małe, dobrze wykonane body.

nienietaktak
[Usunięty]

Rzeczywiście, bardzo dobre obrazowanie i szereg udogodnieńw dobrze wykonanym body (czy Pentax wciągnie nas na listę płac? ;) ) za rozsądne pieniądze to mało przekonujące argumenty. Jakie więc są przekonujące, aby odrzucić Pentaxa?

kojut 
Entuzjasta

Corsini napisał/a:
A zadam pytanie inaczej:
Czy amator odczuje jakieś poważne różnice pomiędzy 100D a 60D? Pomijam tutaj kwestie braku drugiego wyświetlacza czy mniejszej pojemności baterii w 100D - takich rzeczy wynikających ze zmniejszenia rozmiaru.

W obrazowaniu nie ma żadnej (albo niewielka). Za to w użytkowaniu (eronomii) jest przepaść pomiędzy tymi dwoma i różnicę (na korzyść 60D) "zauważy" nawet ślepy.

Corsini napisał/a:

Ciekawe dlaczego? k30 jest podobnie funkcjonalny jak 60D (pryzmat, dwie rolki, uszczelnienia) a dodatkowo daje lepszy obrazek (szumy, DR). A jak będziesz chciał pobawić się manualami to Pentax da Ci pomiar światła i potwierdzenie ostrości nawet ze słoikiem.
Corsini napisał/a:
Z nikonów cenowo odpowiednikami byłoby 5100 lub 5200 - rozmiarowo są pomiędzy w/w canonami.

I znowu- obrazowanie Nikonów lepsze, ale te modele ergonomicznie są gorsze od 60D. U Nikona cenowym odpowiednikiem 60D byłby D7000 (chociaż to najwyższa półka N aps-c- jak u C 7D) i- jeśli nie Pentax- to ten model bym wybrał.

Corsini 
Nowy

Wysłany: Nie 23 Cze, 2013   

A jakie szkło do pentaxa - jeśli chciałbym korzystać z tego że body jest uszczelnione to uszczelnione obiektywy znalazłem kita i 18-50/2.8 pentaxa jednak za bardzo wysoką cenę.
Tamron 17-50/2.8 jest tańszy rzeczywiście. Znalazłem też 28-75/2.8 niewiele drożej ale brakowałby mi pewnie szerokiego kąta.

I czy znacie sklep z dostępnym od ręki k-30? Tak żeby pomacać :)

Pentax ogólnie jest trudniej dostępny, chociaż po głębszym namyśle poza 3 szkłami które wymieniłem na początku więcej mi potrzebne nie będzie.

kojut napisał/a:
U Nikona cenowym odpowiednikiem 60D byłby D7000

Na Canona 60D - teraz jeszcze chwilę jest cashback więc uwzględniałem to w cenie. D7000 jest w takim przypadku kilkaset zł droższy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Corsini napisał/a:
A jakie szkło do pentaxa - jeśli chciałbym korzystać z tego że body jest uszczelnione to uszczelnione obiektywy znalazłem kita i 18-50/2.8 pentaxa jednak za bardzo wysoką cenę.
Jeśli chcesz uszczelnień, to wszystkie szkła z oznaczeniem WR lub *.
Corsini napisał/a:
Tamron 17-50/2.8 jest tańszy rzeczywiście. Znalazłem też 28-75/2.8 niewiele drożej ale brakowałby mi pewnie szerokiego kąta.
Obecnie bardzo staniała Sigma 17-50/2.8 - szkoda kupować Tamrona.
Corsini napisał/a:
I czy znacie sklep z dostępnym od ręki k-30? Tak żeby pomacać :)
A gdzie mieszkasz? Z ogólnokrajowych sieciówek na pewno widziałem Pentaksa w RTVEuroAGD i Auchan.
Corsini napisał/a:
Pentax ogólnie jest trudniej dostępny
Jest.
Corsini napisał/a:
Na Canona 60D - teraz jeszcze chwilę jest cashback więc uwzględniałem to w cenie. D7000 jest w takim przypadku kilkaset zł droższy.
K-30 powinien w ciągu kilku tygodni jeszcze stanieć, bo na półkach pojawi się nowsza wersja, czyli K-50 (różni się w zasadzie głównie obudową, choć być może jeszcze poprawili obrazowanie, bo udostępnili ISO51200) i tańszy już na wejściu, okrojony z uszczelek K-500. Do tego masz wciąż dostępną w atrakcyjnej cenie pierwszą wersję K-5.

Sunders 

jaad75 napisał/a:

Corsini napisał/a:
Jeśli chcesz uszczelnień, to wszystkie szkła z oznaczeniem WR lub *.

jaad75, jeśli chce uszczelnień, to możesz polecić jakieś jasne uszczelnione szkła o ogniskowych z zakresu 17-70mm, o godnej polecenia jakości optycznej?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Sunders napisał/a:
możesz polecić jakieś jasne uszczelnione szkła o ogniskowych z zakresu 17-70mm, o godnej polecenia jakości optycznej?
Dobry egzemplarz DA*16-50, jest ok, ale szkoda za niego przepłacać, jeśli taniej można będzie mieć Sigmę 18-35/1.8, a obecnie za mniej niż połowę Sigmę 17-50/2.8.
Uszczelniane zoomy Pentaksa w tym zakresie, to obecnie DA18-55/3.5-5.6 WR, DAL18-55/3.5-5.6 WR, DA18-135/3.5-5.6 WR i DA*16-50/2.8
Jedyna uszczelniana stałka z tego zakresu, to DA*55/1.4
IMHO jednak ważniejsze są uszczelnienia w korpusie, niż uszczelniany obiektyw.

Odpowiedz do tematu