Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 29 Maj, 2013 Tamron 17-50, ankieta dla użytkowników z Canonen
Witam! To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Po przekopaniu forum w temacie Tamrona 17-50, nosząc się z zamiarem zakupu, mam standardowy mętlik w głowie. Z jednej strony podkreślana jest jakość optyczna obiektywu, z drugiej jego problemy. Boję się o jego trwałość mechaniczną. Dlatego proszę o odpowiedź w formie ankiety użytkowników tego obiektywu z puszką Canona:
1. Posiadam/posiadałem obiektyw Tamron od ...... (podać okres posiadania)
2. miałem/nie miałem problemy mechaniczne - jeśli tak to jakie (rozkręcił się, problemy z taśmą itp.)
3. obiektyw oddałem/nie oddałem do kalibracji po zakupie.
Myślę, że odpowiedzi użytkowników pomogą takim jak ja, na podjęcie decyzji o zakupie. Proszę nie pisać tutaj o jakości optycznej, prędkości AF i innych przegadanych tematach. Niech to będzie temat statystyczny - będzie można określić, jak długo żyją Tamrony i na jakie choroby zapadają
Moje przygody z tamronami trwają 2 lata j jedyną ich bolączką jest ze zasysają trochę pyłków ale to taka konstrukcja.Jeżeli kupisz nowy to będziesz miał 5 lat spokoju,jak używany to poszukaj takiego co ma np. jeszcze 4 lata gwarancji.Kiedyś coś czytałem że się komuś rozleciał od eksploatacji ale nie mam pojęcia jak to robił,bynajmniej ja jestem z Tamiego zadowolony a na pewno ze stosunku jakość cena.Jeżeli chodzi o ostrość to kup ze sprawdzonego źródła i zminimalizujesz ryzyko FF czy BF (np. od Cichego)
Moje przygody z tamronami trwają 2 lata j jedyną ich bolączką jest ze zasysają trochę pyłków ale to taka konstrukcja.Jeżeli kupisz nowy to będziesz miał 5 lat spokoju,jak używany to poszukaj takiego co ma np. jeszcze 4 lata gwarancji.Kiedyś coś czytałem że się komuś rozleciał od eksploatacji ale nie mam pojęcia jak to robił,bynajmniej ja jestem z Tamiego zadowolony a na pewno ze stosunku jakość cena.Jeżeli chodzi o ostrość to kup ze sprawdzonego źródła i zminimalizujesz ryzyko FF czy BF (np. od Cichego)
jeśli kupię to tylko nowy - zbieram na tyle długo, żeby nie martwić się zakupem używanego i jego przebiegiem Właśnie to co czytam o tamronach, np. że to obiektyw na 3 lata, bo się potem rozlatuje mnie zaniepokoiły. Dlatego pytam tych co używają, a nie tych co tylko o nich słyszeli. Dzieki za odp. Czekam na kolejne głosy w temacie.
1. Mam 3 lata.
2.wszystko ok , ale w porownaniu z innymi szkielkami , jest najgorzej pæd wzgledem wykonania. Mam jeszcz. Sigme 10-20 , c 28mm 1.8 f i c 85mm 1.8 f
3 nie
Kozidron, wypełnij tę ankietę proszę, pewnie ze trzy razy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 31 Maj, 2013
komor napisał/a:
Kozidron, wypełnij tę ankietę proszę, pewnie ze trzy razy.
1. uzywam tamronów od 2007r
2. generalnie w 3 egzemplarzach(bez VC) zepsuło się wszystko poza bagnetem, w egzemplarzu uzywanym tylko w studio przeze mnie i kolegę dochodziło tylko do rozkalibrowania, średnio co pół roku regulacja ale jak to z tamronem bywa po 2 latach wszystko wesoło klekotało. Gorszy jest chyba tylko tamron 70-200 ale trzeba pamietać że, to też inna konstrukcja.
3. Jedna sztuka nie była kalibrowana na starcie, niestety mówie tu już o wersji z VC, kupionej nie pamietam ale chyba około 1,5 roku temu. Za to ciekawe, bo działała dobrze bez bf/ff z 3 innymi body canona.
Moja odpowiedź niestety opierała się na doświadczeniach z 3 systemów, canon nikon i pentax.
shrekov napisał/a:
Myślę, że odpowiedzi użytkowników pomogą takim jak ja, na podjęcie decyzji o zakupie. Proszę nie pisać tutaj o jakości optycznej, prędkości AF i innych przegadanych tematach. Niech to będzie temat statystyczny - będzie można określić, jak długo żyją Tamrony i na jakie choroby zapadają
dla amatora jak znalazł, niestety ja mam zawsze jakiś ważniejszy wydatek na aps-c niż 16-35L a na ff odpowiedni reporterski zum już mam więc nie będę sobie tym zaprzątał głowy, co do 17-55IS ten też nie powala jakością wykonania i trzeba być As-em, zeby dopiero po 2 krotniej żonglerce obiektywami to zauważyć
dla amatora jak znalazł, niestety ja mam zawsze jakiś ważniejszy wydatek na aps-c niż 16-35L a na ff odpowiedni reporterski zum już mam więc nie będę sobie tym zaprzątał głowy, co do 17-55IS ten też nie powala jakością wykonania i trzeba być As-em, zeby dopiero po 2 krotniej żonglerce obiektywami to zauważyć
No właśnie nie chce mieć za rok lub dwa takiej sytuacji, że obiektyw będzie w stanie rozklekotania. Chciałem zmienić kita 18-55 II na coś lepszego. Mam chyba szczęscie na dość ostrego kita i nie mogę na niego narzekać, ale wiadomo, chciałoby się więcej Generalnie chciałbym iść w kierunku stałek, chociaż uniwersalność tamrona mnie ciągnie do niego. Mam już 50mm f1.8 II i jakość obrazka robi różnicę. Zastanawiam się czy zamiast na tamrona nie przerzucić się na 28mm f.18 canona, lub 30mm 1.4 sigmy ewentualnie 35mm f2 canona, ale to jako wyjście awaryjne. Trochę pozbierać kasę dłużej, ale mieć przynajmniej spokój z luzami, pyłkami itp. Tylko boje się, ze poprzez żąglerkę obiektywami stracę ujęcie W tamronie to odpada, tylko jeśli się rozklekota, to będę go serwisował i tak samo nie będzie z niego pożytku.
Ciagnac twoja wypowiedz. Aparat srednio robi 4kl/s x 60s x 60min x 24h x 30dni x 12 mies = 124 416 000 klatek w roku. Ile z tego tracisz ??
chyba ta matematyka niewiele wnosi . Nie sypiam z aparatem w ręku. Bardziej chodzi mi o sytuację, w której robiąc zdjęcia np. 50tką, stwierdzę, że jest za wąsko, zacznę przepinać, na np. 30tkę a w tym czasie coś mi ucieknie np. jakiś ważny moment u dziecka na jakiejś uroczystości, lub w życiowej sytuacji. poza tym do jakiegoś widoczku to zakres 28-35 stałki jest lekko za wąski.
a w tym czasie coś mi ucieknie np. jakiś ważny moment u dziecka na jakiejś uroczystości, lub w życiowej sytuacji.
Taka uroda tego systemu, natomiast bedziesz mial przewage wieczorami gdy swiatla jest malo.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 01 Cze, 2013
shrekov napisał/a:
No właśnie nie chce mieć za rok lub dwa takiej sytuacji, że obiektyw będzie w stanie rozklekotania.
Ile ty tych zdjęć robisz ? Przecież u Ciebie ten tamron może pochodzić nawet 3 lata, smartfona możesz kupić na 3 lata, laptopa może kupić na 3 lata, nawet telewizor ludzie kupują na 3 lata, to nie możesz sobie kupić tamrona na 3 lata a może ty tak okazjonalnie sprzęt wyciagasz, że u ciebie ten tamron pochodzi i z 5 lat ?
komorowi to podobno 50/1.8 chodziła 10 lat a później sprzedał ją jeszcze z dwu krotnym zyskiem w lepszym stanie niż kupił
shrekov napisał/a:
Zastanawiam się czy zamiast na tamrona nie przerzucić się na 28mm f.18 canona, lub 30mm 1.4 sigmy ewentualnie 35mm f2 canona
shrekov, to są wszystko zupełnie inne obiektywy, z tych trzech to chyba wolałbym sigme, bo do serwisu kalibracyjnego mam bliżej niż po bułki a canon 28/1.8 jednak nie powala.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12