Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013 Canon 1100D, Nikon d5100, a może nic...
Witam,
Na wstępie mam świadomość, że podobne tematy (wyboru między tymi korpusami) były poruszane, ale pomoc o którą proszę dotyczy konkretnej sytuacji. Niedługo wyjeżdżamy na wakacje do Tajlandii i w głowie zrodził się pomysł kupienia lustrzanki. Posiadamy obecnie kompakt samsunga ex-1, więc jakiekolwiek full auto, smart itp. już nawet nie pamiętam jak się włącza. Niestety budżet jest już mocno naruszony przez sam wyjazd. Oczekiwania przy ewentualnym kupnie to fajne zdjęcia zarówno krajobrazowe, zabytki, jak i uliczne (w kontekście sytuacji ulicznych, ludzi (takie pseudo reporterskie)). Opcje to: ekonomiczna: Canon1100d + 18-55 w prezencie od kolegi + dokupić 50mm 1.8. Wydatek około 1600zł. Druga, droższa opcja to body nikon d5100 i 35mm 1.8 (2400zł) jako uniwersalny obiektyw do wszystkiego (mam świadomość, że to stałka, ale wydaje mi się że jak się uprę to uda się uchwycić i trochę przyrody, i ulicy i zrobić jakiś portret z w miarę przyzwoitym bokeh). Trzecia opcja - ultraekonomiczna - odpuścić, bo nie odczuje bardzo dużej różnicy w jakości przy możliwościach kompaktu ex1 i zakładanych zestawach. Proszę o wszystkie sugestie, porady. Zdjęcia obrabiam wyjątkowo sporadycznie, więc interesują mnie efekty uzyskane z aparatu, a nie po godzinach ślęczenia nad PS czy gimpem.
Jeżeli możesz się szarpnąć na 2400 na nikona to bierz, ale z 18-55 lub 18-105 (jeżeli zmieści się w budżecie). Stałkę odpuść sobie na razie, bo mimo, że to odpowiednik standardu dla małego obrazka, to jednak będzie Cię ograniczał brak szerokiego kąta. Takim bardziej uniwersalnym obiektywem na aps-c jest stałka 22-26mm. Na Canona w wersji najuboższej (1100D) nawet bym nie spojrzał
To dodatkowe pytania w takim razie: 18-55 a 18-105 - czym się różnią oprócz zakresu ogniskowych? Czy jakość zdjęć 18-55 a 18-105 pracując na zakresie do 55 będzie taka sama? A troszkę napalony jestem na stałkę (nawet jako jedyny obiektyw na razie), bo z tego co do tej pory czytałem oferują zdecydowanie lepszą jakość niż zoomy. Jeszcze do tego wszystkiego czytałem pełno opinii, gdzie ludzie piszą, że odkąd kupili 35/1.8 to robią nim 90% zdjęć. Ogólnie w przyszłości zakładałbym skompletować zestaw 35mm 1.8, 85mm 1.8 i sigma 10-20 co wydaje mi się zaspokoić wszystkie moje potrzeby (nie widzę żadnej przyjemności w dużych zoomach i teleobiektywach). A Canon 1100D odradzałbyś bo Canon, czy bo 1100D? Byłaby duża różnica między canonem 1100D a nikonem d5100 przy takiej przewidywanej szklarni (i jej odpowiednikach dla canona) w jakości zdjęć?
To dodatkowe pytania w takim razie: 18-55 a 18-105 - czym się różnią oprócz zakresu ogniskowych? Czy jakość zdjęć 18-55 a 18-105 pracując na zakresie do 55 będzie taka sama?
A troszkę napalony jestem na stałkę (nawet jako jedyny obiektyw na razie), bo z tego co do tej pory czytałem oferują zdecydowanie lepszą jakość niż zoomy.
Prawda, że jakość lepsza, ale na początek to jednak proponowałbym jakiś zoom, abyś przekonał się jaka ogniskowa Tobie "leży".
jgzut napisał/a:
Jeszcze do tego wszystkiego czytałem pełno opinii, gdzie ludzie piszą, że odkąd kupili 35/1.8 to robią nim 90% zdjęć.
Ja też tak mam, ale stałka to nie jedyne szkło jakie posiadam. Z jednym obiektywem 35mm większości z tych zdjęć bym nie zrobił: http://pix.ie/kojut/album/468764
Pamiętaj, że jedziesz na wycieczkę i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle tam wrócisz.
jgzut napisał/a:
Ogólnie w przyszłości zakładałbym skompletować zestaw 35mm 1.8, 85mm 1.8 i sigma 10-20 co wydaje mi się zaspokoić wszystkie moje potrzeby (nie widzę żadnej przyjemności w dużych zoomach i teleobiektywach).
Mówimy o teraźniejszości i niedalekiej przyszłości, pod kątem której dobierasz sprzęt- wyprawa do Tajlandii.
jgzut napisał/a:
A Canon 1100D odradzałbyś bo Canon, czy bo 1100D? Byłaby duża różnica między canonem 1100D a nikonem d5100 przy takiej przewidywanej szklarni (i jej odpowiednikach dla canona) w jakości zdjęć?
Z lektury wnioskuje że oba szkła przyzwoite. Nowe pytanie brzmi - czy nie byłoby korzystniej kupić 18-55 a różnicę między 18-105 i 15-55 odłożyć na stałkę 35mm. W kompakcie którego używam (24-72mm) baaardzo rzadko korzystam z górnej połowy zakresu.
kupić 18-55 a różnicę między 18-105 i 15-55 odłożyć na stałkę 35mm. W kompakcie którego używam (24-72mm) baaardzo rzadko korzystam z górnej połowy zakresu.
No i masz odpowiedź na swoje wątpliwości.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 26 Cze, 2013
jgzut, nie jestem przekonany, że lustrzanka to najlepszy wybór dla ciebie. Ciężko będzie o jasne szerokie kąty /w których najwyraźniej gustujesz/ za rozsądne pieniądze, a ciemne zoomy to lipa.
Skoro już padły propozycje systemu MFT to polecam zestaw GX1 + 20 1.7 - tylko jak najtaniej, np. z eby, a nie z pierwszego lepszego "taniego" sklepu.
Owszem, nie będzie to taniocha, ale poręczność sprzętu i jakość optyki, przy całkiem niegłupiej jak na takie maleństwo matrycy, będzie zdecydowanie zadowalająca.
Bezlusterkowiec jakoś do mnie nie przemawia. Propozycja lustrzanki padła dlatego, żeby uzyskać naprawdę odczuwalny skok jakościowy względem samsunga EX1. Dlatego jak już inwestować w coś z wymienną optyką to chyba tylko lustro. Ciężko mi idzie ze zdecydowaniem się bo interesują mnie docelowo właśnie szerokie kąty i na dłuższych ogniskowych zabawa z głębią ostrości przy foto pseudoreporterskim. Może powinienem poszukać poza systemem nikona coś w takiej sytuacji?
Ostatnio zmieniony przez jgzut Sro 26 Cze, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Może powinienem poszukać poza systemem nikona coś w takiej sytuacji?
k-30 z tokiną 17-50/2.8 (ok. 3300pln) lub sigmą 17-50/2.8 (3800pln) lub w kicie z 18-55WR (2300pln). Nieporównywalnie lepsza puszka od nikona d5100 lub canona xxxd lub 1100d.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11