Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samyang 24mm T/S do Nikona D5000
Autor Wiadomość
illinoi 
Nowy

Wysłany: Nie 07 Lip, 2013   Samyang 24mm T/S do Nikona D5000

Jestem posiadaczem Nikona D5000 z którego jestem bardzo zadowolony. Kupiłem szkło o którym dość dużo się ostatnio mówiło - Samyang 24 mm tilt shift bo często fotografuję architekturę i, wiadomo, problem z perspektywą. Moje pierwsze oceny obiektywu jako szkła - bardzo pozytywne. Napewno więcej o tym kiedyś napiszę. Do tego obiektywu odrazu wkleiłem dandelion od FunkyFotos bo bez niego D5000 wogóle "nie widzi" obiektywu (zaryzykowałem, bo już mam gwarancję z głowy). Mam już zresztą pewne doświadczenie z tym dandelionem bo kiedyś go wkleiłem do pierścienia pośredniczącego między 300 CZJ a moim D5000, doświadczenie ze wszech miar pozytywne. Z tym dandelionem mogę pracować na priorytecie przysłony i ręcznym ostrzeniu. Potwierdzenie ostrości, które jest możliwe, mnie nie interesuje przy ogniskowej 24 mm bo i tak praktycznie zawsze obiekt znajduje się w strefie ostrości. Inna sprawa ze wspomnianym CZJ 300, tam niejednokrotnie potwierdzenie ostrości ustawiało mi obiektyw na najwyższą ostrość.
Wszystko było by pięknie gdyby nie pewna dziwna sprawa o wyjaśnienie której i pomoc postanowiłem zwrócić się do forowiczów wśród których napewno znajdzie się ktoś mądrzejszy odemnie. A oto w czym rzecz:
Na wyświetlaczu w aparacie, po założeniu Samyanga przy priorytecie przysłony ukazuje mi się stale ta sama warość 2,8. Nie dziwi mnie to gdyż zapewne poprzez ten uproszczony zestaw kontaktów aparat ma tylko podstawowy kontakt z obiektywem i pokazuje jakąś wirtualną wartość przysłony nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością ("w kontakcie" z 300 CZJ też pokazywał tą wartość gdy przecież światło tego obiektywu to 4) Niemniej , bardzo dobrze aparat reaguje zmianą ekspozycji na rzeczywistą zmianę przysłony, tak na CZJ jak i na Samyangu.
Tylko dziwna rzecz dzieje się z Samyangiem podczas shiftowania, i tu właśnie "Huston, mamy problem". Jak już stwierdziłem, na pozycji "0" shiftowania pięknie mi eksponuje, czyli daje taką jak trzeba kombinację czasu ekspozycji do nastawionej przysłony dla danej nastawionej czułości (ASA) by zdjęcie było poprawnie naświetlone. Komplikację zaczynają się gdy shiftuję w dól lub w górę. Wtedy zdjęcia są ,czasem nawet mocno, przeeksponowane a było i tak, że przy shiftowaniu w górę zdjęcie było mocno niedoeksponowane, przy 0 prawidłowe a przy dolnej pozycji shiftu przeeksponowane. Ustawiałem nawet pomiar światła na punktowy i zawsze mierzyłem w tym samym miejscu a i tak było to samo - przeeksponowania i niedoeksponowania. Jestem może trochę starszej daty, ale kłóci się to z moją wiedzą na temat trybu priorytetu przysłony. To ja ściemniam czy rozjaśniam obiektyw (przysłoną, filtrem, czy czymkolwiek) a psim obowiązkiem układu pomiarowego jest tak dostosować czas ekspozycji by zdjęcie wyszło poprawnie naświetlone. Skąd więc te niedo- i przeeksponowania.
I tu wlaśnie liczę na poradę moich mądrzejszych przyszłych współforowiczów - bo jestem tu po raz pierwszy.
Pozdrawiam
Illinoi :smile:

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 07 Lip, 2013   

illinoi napisał/a:
Na wyświetlaczu w aparacie, po założeniu Samyanga przy priorytecie przysłony ukazuje mi się stale ta sama warość 2,8.
A ten dandelion można "programować"? Tak by oprócz maks otworu przekazywał też mniej więcej poprawną ogniskową?
illinoi napisał/a:
Skąd więc te niedo- i przeeksponowania.
Nie jest to wina dandeliona czy Samynga... Z definicji to przy obiektywach TS pomiar wykonuje się w pozycji "spoczynkowej". Dopiero po wykonanym pomiarze ekspozycji wykonuje się pokłon czy przesunięcie i nie patrzy na wartości bo... to co widzisz to głupienie samego pomiaru a nie, że niby zmieniają się warunki ekspozycji. Także rozwiązaniem jest trym M albo.. blokowanie AEL.

illinoi 
Nowy

... i to jest chyba myśl ! Zrobiłem serię zdjęć: pierwsze z pomiarem na shift 0, potem dałem na Manual (uprzednio odczytawszy czas) i ustawiłem ten czas na Manualu. Zdjęcie w górnej pozycji, zdjęcie w dolnej, i to było to - dużo lepiej, po prostu dobrze. Tak, też o tym myślałem, to przesunięcie osi optycznej, te mikrosoczewki na pixelach mogą powodować pogłupienie pomiaru. Ale a propos, czy pomiar nie jest robiony przez grupki tych samych pikseli które rejestrują obraz? No bo jeżeli tak, to własciwie powinny one zasterować migawką w taki sposób by zrekompensowała te zmiany. Ale różnie może być, to przesunięcie osi może dawać nieoczekiwane efekty.
Nie wiem, chyba raczej tego dandeliona programować nie można - nic o tym producent nie sugerował. Wogóle, wydaje mi się, że jego nazwa "chip for Nikon" jest na wyrost. Zapewne kontakty są tam po prostu na stałe, według jakiegoś algorytmu, skrosowane.
Nie wiem zresztą czy programowanie miało by jakiś sens, by pokazać ogniskową? W obiektywie musiałby być układ który by tą wartość na dandelion przekazywał.
Ale tak a propos, są dwie 24 Nikona T/S, starszy model ma kontakty identyczne jak ten dandelion o którym mówimy, dokładnie według tego samego ustawienia. Natomias nowszy ma normalną liczbę kontaktów jak każdy inny dedykowany obiektyw pełnokontaktowy. Tylko że ten nowszy przekazuje wartości przysłony

Dziękuję za sugestię i
Pozdrawiam :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

illinoi napisał/a:
Ale a propos, czy pomiar nie jest robiony przez grupki tych samych pikseli które rejestrują obraz?
Zasadniczo to czujnik jest przy wizjerze. Ale w trybie LV działa tak jak piszesz - zrób eksperyment z pomiarem w trybie A po przełączeniu na podgląd na żywo.
illinoi napisał/a:
Nie wiem zresztą czy programowanie miało by jakiś sens, by pokazać ogniskową?
Jakąś na pewno przekazuje - musi. Póki nie używasz lampy błyskowej w trybie bardziej zaawansowanym od TTL - póty nie masz problemu ;)
illinoi napisał/a:
Tylko że ten nowszy przekazuje wartości przysłony
Ten nowszy ma przysłonę elektromagnetyczną i nie każdy korpus potrafi ją obsłużyć. D5100 o ile dobrze pamiętam nie zalicza się do tej grupy.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 08 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Lip, 2013   

http://www.throughthefmou..._tilting85.html

illinoi 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Lip, 2013   

Masz rację, hijax. Też to sobie uświadomiłem kiedy wysłałem odpowiedź. To co możliwe w lustrzankach ze stabilnym półprzepuszczalnym lustrem to w klasycznej lustrzance możliwe nie jest bo lustro zasłania. Ale z LV sprobuję, znowu pójdę fotografować kościół na pl. Szembeka. Kościół jest użyteczny również do tych celów bo wysoki, stawia wyzwanie schiftowi, i cierpliwy - nie nudzi mu się stać w miejscu przez długi czas.
Co do spasowania Nikonowskiej 85 S/T z przysłoną sterowaną elektromagnesem z D5000 to też nie wiem, ale właściwie mógłby być spasowany bo cały problem jest w samym obiektywie. Prawdopodobnie zastosowano tam ślizgowe kontakty czy kawałek elastycznego przewodu

Dziękuję dcs za fajny link

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Lip, 2013   

Ciekawy wątek, link również, nigdy nie próbowałem liczyć ostrości - zwykle polegałem na matówce ... :cool:

illinoi 
Nowy

Wysłany: Sro 10 Lip, 2013   

Czołem koledzy
Podzielę się moimi, już trochę bardziej całościowymi obserwacjami na temat Samyanga T/S i jego współpracy z D5000.
Hijax sugerował, by sprawdzić jak spisze się tryb LV w kwestii pomiaru światła przy shiftowaniu. Otóż, przynajmniej w D5000, pomiar w tym trybie wogóle nie jest prowadzony. Pozostaje wartość migawki ostatnio użytej
Co się odnosi do prezentowanej wartości ogniskowej, jest to wartość 45 mm. Sprawdziłem jak by się to miało do szkła z P-sixa z pierścieniem pośrednim i takim samym dandelionem - też 45 mm. Najwidoczniej tylko pełny zestaw kontaktów i mechanizmy wykonawczo-edycyjne w obiektywie pozwalają na pełny dialog aparat-obiektyw.
Jedynym więc sposobem na prawidłowe naświetlenie przy shiftowaniu (i pewnie tiltowaniu) to: tryb z priorytetem przysłony A; zdjęcie próbne przy shift 0 przy dynamicznym lub automatycznym polu ostrości; zapamiętanie wartości czasu naświetlenia; przejście Manual; ustawienie tego czasu i - zrobienie zdjecia. Wychodzi dobrze. Poprzednie zdjęcia robione wyłącznie w trybie A, jak już pisalem, wychodziły niedo- lub prześwietlone. Owszem, wyciągalem je do normy, nieraz za uszy, bo robiłem na plikach RAW ale "nie tędy droga"
Metoda którą zasugerował Hijax sprawdziła się w pełni.
Co do samego szkła, mam pewne sugestie praktyczne chyba przydatne:
1. Bardzo lekko chodzi pierścień ostrzenia, bardzo łatwo go przekręcić przy wszelkich manipulacjach a wtedy efekt - wiadomy. W terenie nie zawsze mamy czas i możliwości dokładnego obejrzenia zdjęć i powtórzenia nieostrych. Gdyby konstruktor słuchał porad to doradził bym mu zatrzask (klik) na "nieskończoności". Ja, w ostatecznej rozpaczy, unieruchamiam ten pierścień łącząc go z pierścieniem przysłony. Czym - plasterkiem ( jednym z tych które mają mi służyć do opatrywania palców poranionych wąskimi pokrętłami).
2. Przynajmniej w D5000 nie ma zresztą problemu z tym pokrętłem jeżeli shiftujemy w formacie pionowym. Skutecznie się bowiem ono chowa za obudowę lampy i jedyną metodą shiftowania jest popychanie palcem obiektywu w dół lub w górę podczas obserwacji obrazu. Nie da się ukryć, że utrudnia to dzialanie i skutkuje często przypadkową zmianą punktu pomiaru ekspozycji.
3. Jeżeli robimy zdjęcie w formacie poziomym, no to mamy pewien problem dość istotny. Większość shiftowania będzie robiona z przemieszczeniem obiektywu do góry (bo wszak z reguły z dołu fotografujemy budynki). I tu jest klops - nie wykorzystamy calego zakresu przsunięcia w górę obiektywu, a jedynie o nieco ponad połowę (na 12 mm) bo dalej nie pozwoli obudowa lampy. Obawiam się, że wiele innych modeli lustrzanek, zupełnie innych i nawet innych firm, ma jednak dość podobne "skrajnie" i będzie to problem bardziej ogólny. Można go przewalczyć trzymając aparat "do góry nogami", ja jeszcze takich gimnastyk nie robiłem i tu doradzał bym zawsze zawieszenie paska na szyi by nam w trakcie tych wygibów sprzęt nie poszedł w glebę (pół biedy, gorzej z asfaltem lub kamieniami).
A co z przykręceniem na statyw w takich okolicznościach? Jakaś przystawka? Panie Kowalewski (od FunkyFotos) - jest nisza do zagospodarowania!
Na szcęście, optyka nie budzi moich zastrzeżeń, przesłałbym parę testowych zdjęć do obejrzenia ale że jestem tu nowy to nie wiem jak to zrobić, może ktoś z kolegów doradzi.
Mamy drobną poduszkę na brzegach krótszego boku prostokąta w APS-C, przypuszczam że na FF była by wyraźniejsza, ale do zniwelowania w edycji
Reasumując, moja ogólna opinia jest następująca:
Jest to optycznie bardzo przyzwoite szkło, pod warunkiem potraktowania go jako obiektywu specjalnego, do konkretnych zastosowań, z pewnymi oczywistymi ograniczeniami i utrudnieniami, a nie jako (nieco) szerokiego obiektywu z pewnymi dodatkowymi funkcjami.
Kiedy założe filtr UV (albo każdy inny) będzie kilkadziesiąt cm2 do blików i odblasków. Aż dziw bierze, że konstruktor zablokował się na przysłonie przeciwsłonecznej. Panie Kowalewski - jest nisza.

Pozdrawiam
Illinoi

PS: Hijax, ty jesteś tu bywalcem, Czy nie wiesz coś o forum Fotopolis? Wszedłem tam z tym samym problemem z jakim wszedłem tu. Przez jeden dzień mój post tam był, po czym (mam coraz większą pewność) zniknął. Czy oni nie wyrzucają czasem od siebie tych co się z konkurecją zadają?

[ Dodano: Pią 12 Lip, 2013 21:11 ]
Pierwszorzędny jest ten link od dcs, w szczególności to zdjęcie z lawą i kwiatki. Takie rzeczy są możliwe przy tilcie na dość dlugiej ogniskowej (85).
Zgadzam się z Andrzejem M., też ostrość ustalam na matówce. Gdybym zaczął ją liczyć zapewne kwiatki dawno by przekwitły

Pozdrawiam
Illinoi :shock:

Odpowiedz do tematu