Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Witam i proszę o poradę mam Nikona d80
Autor Wiadomość
max5 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Cze, 2013   Witam i proszę o poradę mam Nikona d80

Posiadam nikona d80 stan bdb przebieg 18tyś z kitem 18-55 vr brat proponuje mi zamianę na canona 450d z tamronem 17-50 2.8 sp stan bdb przebieg 21tyś mam dylemat co zrobić puszka raczej lepsza to nikon nie wiem sam tak się wydaje ale kusi ten obiektyw

Reklama

nienietaktak
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Cze, 2013   

Ja z bratem nigdy w żadne układy nie wchodziłem ;)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Cze, 2013   

Najlepiej tego Canona sprzedajcie i kupcie nowszego Nikona (np. D-90) z takim Tamronem. Będzie jeden system , można będzie się optyką wymieniać. Poza tym Canony średnio współpracują z "obcym" osprzętem. Tak przynajmniej słyszałem. Różnice między jednym i drugim aparatem chyba niewielkie ... Raczej bym w ten "interes" nie wchodził.

max5 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Cze, 2013   tamron jest do canona

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Najlepiej tego Canona sprzedajcie i kupcie nowszego Nikona (np. D-90) z takim Tamronem. Będzie jeden system , można będzie się optyką wymieniać. Poza tym Canony średnio współpracują z "obcym" osprzętem. Tak przynajmniej słyszałem. Różnice między jednym i drugim aparatem chyba niewielkie ... Raczej bym w ten "interes" nie wchodził.

tamron jest do canona nie do nikona w komplecie nikon jest z kitem

NIKON D80 + NIKKOR 18-55 VR

CZY

CANON 450D + TAMRON 17-50 2.8

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 22 Cze, 2013   

Moim zdaniem Canon 450D to jednak nowsza i lepsza matryca niż Nikon D80. Plus Tamron 17-50 też powinien lepiej się sprawić w wielu sytuacjach niż obiektyw kitowy. Stracisz nieco na ergonomii, bo D80 to wyższa półeczka pod tym względem. Porównywałeś wizjery D80 i 450D? Trzymanie, wielkość uchwytu itd?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Moim zdaniem Canon 450D to jednak nowsza i lepsza matryca niż Nikon D80
Te matryce są akurat porównywalne i 450D mimo, że nowszy, to nie ma jakiejś wyraźnej przewagi - ciut lepiej sprawuje się w wyższych czułościach, ciut gorzej w niższych, jak to CMOS...
komor napisał/a:
Stracisz nieco na ergonomii
Nieco? :razz:

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Te matryce są akurat porównywalne

Nie żartuj. Jak miałem 400D to D80 mogło się schować. Tak, tak, wiem, krajobrazy na ISO 100. :) Ale cała reszta grubo poniżej, a nie ciut. Nie wiem czy pamiętasz, że Maziek przesiadł się z D80 na 40D właśnie z tego powodu.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Nie żartuj. Jak miałem 400D to D80 mogło się schować. Tak, tak, wiem, krajobrazy na ISO 100. :) Ale cała reszta grubo poniżej, a nie ciut.
Generalnie, to szumy 18% i cała reszta na podobnym poziomie, natomiast w CCD wzrast ze wzrostem czułości szybko spada DR, więc głownie znikają użyteczne cienie.
komor napisał/a:
Nie wiem czy pamiętasz, że Maziek przesiadł się z D80 na 40D właśnie z tego powodu.
Pamiętam, ale maziek nie jest tu dla mnie żadnym autorytetem, a 450D, to nie 40D:
http://tinyurl.com/cygnuv5

max5 
Nowy

Wysłany: Pon 24 Cze, 2013   Witam i proszę o poradę mam Nikona d80...

ergonomia , jakość wykonania , wizjer , przyciski , pokrętła i to coś nie wiem sam co ale cieszy oko na +++ dla nikona canon chyba łatwiejszy do obsługi dla amatora jakim jestem wszyscy piszą o lepszej matrycy , czyszczałce , no i ten tamron dochodzi dylemat mam a co mnie interesuje to dobry af , ostrość , zdjęcia na zewnątrz w zdecydowanej większości , zdjęcia przedmiotów w domu , nie znam się ale myślę że gdybym miał zamiast kita tego tamrona do nikona to sprawa była by oczywista tylko nikon na chwile obecną nie inwestuje w szkła chodzi mi o wymianę nic więcej czy jest opłacalna sam nie mam praktycznego odniesienia bo nikona mam tydzień a canonem tyle że się pobawiłem no i zdecydowanie jasność jest i nie wiem czy ostrość też nie lepsza uczucie trzymania w ręku pilota zamiast parkera może jakoś przeboleje są po prostu przedmioty które się kocha od pierwszego kontaktu i te które się polubi z czasem o 40d poczytałem i posprawdzałem kilkanaście nr ser sprzętu z allegro na stronie e-csi 85% było w serwisie czyli to nie dla mnie nie sztuka mieć merca a jak się rozkraczy nie mieć na jego naprawę bo oddało się wszystko na zakup super pseudo bryki wiem że każdy aparat może się zepsuć ale są te podwyższonego ryzyka jak widać a jak mi się zepsuje d80 czy 450d to stać mnie będzie by go naprawić lub wywalić i kupić taki sam jak się nie ma nówki na gwarancji to trzeba mieć rezerwy w portfelu jak by co

moronica 

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 24 Cze, 2013   Re: Witam i proszę o poradę mam Nikona d80...

max5 napisał/a:
canon chyba łatwiejszy do obsługi dla amatora jakim jestem

latwiej sie aparat obsluguje majac wiecej przyciskow, 2 rolki, drugi wyswietlacz, lepszy wizjer... a to wszystko jest na plus dla Nikona

masz go tydzien, ochlon, zapoznaj sie z nim, rob zdjecia. za jakis czas kup sobie 35mm f/1.8 to dopiero bedziesz mial jasno

max5 
Nowy

Wysłany: Pon 24 Cze, 2013   

brata mam do dyspozycji jeszcze dwa tygodnie z tym canonem , ta portretówka mi zbędna określiłem co będę fotografował proszę mnie zrozumieć cieszył mnie kit bo ma vr uznałem że dobre i to zamiast niczego a jak zobaczyłem coś fajniejszego co mogę mieć to dylemat powstał chodzi o tamrona wiem ze to klekot z plastiku ale przynajmniej nie kit canona i nie dopłacam do tego nic czytałem też że nie body jest istotne tylko szkło wielu tak pisze bez dobrego ekranu w telewizorni raczej oka nie pocieszymy nawet jak to będzie panasonic 50 cali ale co ja wiem ja tylko pytam mam nadzieje że canon nie jest w środku taki jak na zewnątrz cienka skorupka nie oznacza nie smacznego jajka :grin: chyba...

moronica 

max5 napisał/a:
określiłem co będę fotografował

no tak, "zdjecia na zewnatrz", "zdjecia przedmiotow w domu", cokolwiek to znaczy

zrobisz jak chcesz, cos mi sie wydaje ze przyszedles tu dla potwierdzenia juz podjetej decyzji

max5 
Nowy

zdjęcia przedmiotów w domu na aukcje internetowe decyzja nie podjęta ale może inaczej w ostateczności za jakiś czas sprzedam kit i kupię 18-105 vr bo to chyba jedyne szkło tanie w miarę godne uwagi tak wie to tez kit i czy wtedy będę miał lepszy zestaw z d80 niz canon z tym tamronem ?

moronica 

zdjecia na aukcje mozna robic nawet kompaktem pod warunkiem, ze masz statyw, oswietlenie i bialy brystol

jaad75 
Klub Pierdzieli

max5 napisał/a:
ta portretówka mi zbędna
Która? 35/1.8?
max5 napisał/a:
że canon nie jest w środku taki jak na zewnątrz cienka skorupka nie oznacza nie smacznego jajka :grin: chyba...
Nikon to przyzwoity, przestarzały korpus, Canon słaby, przestarzały korpus, z ciut uniwersalniejszą matrycą. Kluczowy jest tu lepszy obiektyw, który daje większą swobodę fotografowania, zwłaszcza w słabszych warunkach oświetleniowych. IMHO, gdybyś miał zamiar wymienić D80 na 40D, czy nawet 30D, to miałoby to sens, schodzić z korpusem półkę niżej to kiepski pomysł, zwłaszcza w przypadku tych półek, czyli enthusiast i entry level.

[ Dodano: Pon 24 Cze, 2013 01:32 ]
max5 napisał/a:
sprzedam kit i kupię 18-105 vr
Ciężko będzie Ci robić zdjęcia samym obiektywem... :razz:
max5 napisał/a:
kupię 18-105 vr bo to chyba jedyne szkło tanie w miarę godne uwagi
Chyba żartujesz... A 35/1/8, czy 50/1.8? To są szkła godne uwagi, a nie ciemny plastikowy zoom...

Odpowiedz do tematu