Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Domowe studio do 1500zł
Autor Wiadomość
Arkowal 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 21 Paź, 2013   Domowe studio do 1500zł

Zbliża się zima wiec zastanawiam się na kupnem swojego pierwszego oświtlenia do portretów i fotografii dziecięcej.Cena jaką chciałbym przeznaczyć to około 1500zł nie licząc tła.Zastanawiam się nad Quantuum pulse 300?Co sadzicie o tych lampach?Co ewentualnie musiałbym jeszcze do nich dokupić w celu ich odpalenia?Proszę o jakieś porady bo jeśli chodzi o fotografie studyjna,nie mam kompletnie doświadczenia i jestem zielony,czas zacząc się uczyć :mrgreen:

Reklama

rafal.adamczyk 
Początkujący

Wysłany: Wto 22 Paź, 2013   

Masz wszystko co potrzebne do ich odpalenia, ale nic na czym mógłbyś postawić lampę. Musisz się więc rozejrzeć za statywem do niej. Będziesz też potrzebował tzw. modyfikatorów. Do dzieciaków - nie wiem jak koledzy, ale ja sugerowałbym jakąś oktę 120cm+. Nie wiem jakie mocowanie posiadają lampy Quantuum, ale najwięcej akcesoriów znajdziesz na S-mount. Odpuść beauty dishe, parasolki etc. Na początek wystarczy. Naucz się pracy z jedną lampą I bez problem za jakiś czas zaczniesz dodawać następne. Jak mieszkasz w Bradford możesz się zainteresować produktami "Bessel", sam kilku używam - dobra jakość za rozsądne pieniądze.

Na youtube znajdziesz masę materiałów pomocnych w nauce. Powodzenia

Arkowal 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 23 Paź, 2013   

Ok dzięki.Wiesz może czy byłaby jeszcze możliwość podłączenia do całego zestawu trzeciej dodatkowaj lampy canona speedlite 430 EX2?Jak to zrobić?

komor 
Moderator

Stosując wyzwalanie radiowe możesz dołożyć do zestawu także 430EXII lub cokolwiek innego, co jest wyzwalane środkowym pinem. W tym zestawie Quantuum Pulse jak rozumiem radia nie ma, więc tak czy owak musisz wymyśleć sposób wyzwalania. Masz 60D, tak? Czyli możesz od biedy wyzwalać wbudowaną, ale moim zdaniem najwygodniej i najbezpieczniej jest mieć jednak radio. Ja mam Phottixa Strato II i jestem bardzo zadowolony.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Też mam to chińskie badziewie Phottix PT-04II i na początek może wystarczyć.

komor 
Moderator

Na te starsze generacje typu PT-04 i inne podobnej konstrukcji, moim zdaniem już szkoda kasy. Pojawiły się nowsze konstrukcje, w szczególności niepracujące już na paśmie 433 MHz, a także o płaskim kształcie obudowy, co nie powoduje kłopotów ze stosowaniem tego choćby w zwykłych parasolkach (chodzi o znaczne zwiększenie wysokości zestawy lampa+radio). Strato II to zupełnie inna konstrukcja. W przypadku lamp studyjnych kwestia kształtu obudowy nie ma znaczenia, ale przy reporterskich – owszem.

Andrzej.M.
[Usunięty]

komor napisał/a:
moim zdaniem już szkoda kasy.

Od Strato znacznie tańsze i do studia spokojnie wystarczą. Są też Aster-y tej firmy - też tanie (nadajnik +2 odbiorniki ok. 250zł) ale "na płask" - jak komuś do "reporterek" trzeba.
O stratus mogę powiedzieć tyle - dobrze że nadajnik ma sanki lampy z przeniesionymi stykami z aparatu - to się czasem w plenerze może przydać. (pozwala na sterowanie również systemem dedykowanym oprócz radiowego). Czyli włączenie PTTL do manualnego sterowanego radiem.(gdy mamy np. 2 dedykowane systemowe i 2 bez tej opcji- np. manualne).

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

AndrzejM.Makuch napisał/a:
O stratus mogę powiedzieć tyle - dobrze że nadajnik ma sanki lampy z przeniesionymi stykami z aparatu - to się czasem w plenerze może przydać. (pozwala na sterowanie również systemem dedykowanym oprócz radiowego). Czyli włączenie PTTL do manualnego sterowanego radiem.(gdy mamy np. 2 dedykowane systemowe i 2 bez tej opcji- np. manualne).
Z P-TTL-em to akurat nierealne. :roll:

Arkowal 
Entuzjasta

Posiadam dwa wyzwalacze Yongnuo YN622C więc w przyszłości jeśli chciałbym dołożyć trzecią lampę tę o której wcześniej pisałem jest taka możliwość tyle,że musiałbym mieć trzy wyzwalaczę?To na daleka przyszłość :mrgreen: Jak natomiast te dwie lampy quantum mogę teraz wyzwolić z 60D?Czy te odbiorniki będą konieczne?
Kolejną sprawą jaką mnie jeszcze zastanawia to parasolki.Białe czy odbijające złote lub srebrne?Jakie będą lepsze do fotografii dziecięcej,może fotografii rodzinnej dla znajomych.
Chciałbym też się troszkę pobawić w jakieś klimatyczne portrety z cieniami z użyciem żonki :razz: ?Wybaczcie za banalne pytania,ale zaczynam kompletować zabawki a doświadczenia brak :mrgreen:

Usjwo 
Optyczny

Arkowal napisał/a:
Posiadam dwa wyzwalacze Yongnuo YN622C więc w przyszłości jeśli chciałbym dołożyć trzecią lampę tę o której wcześniej pisałem jest taka możliwość tyle,że musiałbym mieć trzy wyzwalaczę?To na daleka przyszłość :mrgreen: Jak natomiast te dwie lampy quantum mogę teraz wyzwolić z 60D?

Lampy pewnie maja wbudowana fotocele, zpinasz wiec YN622 na aparat i do tej trzeciej C430 (chciaz polecam YN568 zamiast) i wszystkie dzialaja.

Arkowal napisał/a:

Chciałbym też się troszkę pobawić w jakieś klimatyczne portrety z cieniami z użyciem żonki :razz:

To raczej nie polecam parasolek, tylko softboxy, swiatlo z parasolek jest ciezo okielznac, szczegolnie w standardowym bialym pokoju.

[ Dodano: Czw 24 Paź, 2013 00:05 ]
W standardowym bialym pokoju to i softboxami ciezko bedzie :mrgreen:

Arkowal 
Entuzjasta

To z tym kolorem jak i miejscem będzie masakra ponieważ oświetlenie musiałoby stać w żółtej kuchni a ja strzelałbym z pokoju.Ograniczenie miejsca najbardziej mnie boli i zastanawia czy wogóle zakupić oświetlenie,ale co tu zimą robić,troszkę bym się zabawił :cry:

Andrzej.M.
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Z P-TTL-em to akurat nierealne.

Bo? (abstrahując od nazwy bo każda firma ma inną)
Jeśli nadajnik ma stopkę ze stykami przez którą wszystkie sygnały lampa-aparat przechodzą bez zakłóceń - to nie widzę przeszkód. Zresztą producent pisze o tym wyraźnie w przypadku obydwu Strato. I dwie lampy - na aparacie Master , kilka metrów dalej Slawe - i nie ma problemu. A dodatkowa z radia uzupełniająco.
Widzisz jakieś przeszkody? Przy wyłączonym lub ignorowanym przedbłysku... (ten nadajnik chyba to potrafi).

Co do żółtej kuchni - pomagać nie będzie , ale nie powinna być przeszkodą. Zwłaszcza jeśli zastosujesz softboxy. Z parasoli zawsze jest trochę odbitego światła a też zajmują sporo miejsca po rozłożeniu - jeśli już to radzę srebrne. Przez białe sporo światła pójdzie na odbicie od ścian i tu może być problem. Zwłaszcza jeśli pomieszczenie małe.

[ Dodano: Sro 23 Paź, 2013 17:41 ]
Arkowal napisał/a:
musiałoby stać w żółtej kuchni a ja strzelałbym z pokoju.

To może odwrotnie?

Arkowal 
Entuzjasta

Musiałbym sofy przenosić,za ciężkie :mrgreen: Podpowie ktoś odnośnie parasolek,białe czy odbijające złote lub srebrne?Pewnie każda do innego zastosowania :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arkowal napisał/a:
Pewnie każda do innego zastosowania
Mhm. http://fripers.pl/zastosowanie.html

Arkowal 
Entuzjasta

Dzięki hijax_pl za reklamę,ale tam info nie dostanę.Ok będę szukał :razz:

Odpowiedz do tematu