Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 01 Lip, 2013 Aparat kompakt, czy bez lusterkowiec ?
Cześć
Mój pierwszy post (w sumie drugi)
Interesuje się od tygodnia i czytam różne opinie o aparatach bo chce coś kupić do max 2 tyś. Zawsze myślałem o lustrzance bo kilku znajomych posiada i bardzo fajne fotki jak na moje oko im wychodzą. Nie pasuje mi trochę rozmiar lustrzanek, i to w sumie jedyny problem, nie chce mi się latać z torbami, obiektywami itp. Czyli musiałbym mieć jeden obiektyw jakis o tym zakresie 18-105. Jeśli już bym przebolał noszenie lustra to czy zdjęcia będą dużo lepsze niż z np. Nikona P330, Nikona P7700 i podobnych kompaktów ?
Wszystkie cenowo pasują.
Teraz posiadam Canona a610 generalnie spoko, ale tylko ma 5 MPX, na te czasy to jednak mało (lepsze zdjęcia bliskich oibiektów robi komórka) oczywiście w całym innym zakresie lepszy nadal ten canon ). Moim zdaniem ma problemy z autofocusem i z reguły na zumie. Trochę ciemny obiektyw jak na tylko 4 krotne przybliżenie. ISO 400 to już pixeloza. Może ktoś pomoże w wyborze? Dłuży czas myślałem o lustrzance a czy tymi kompaktami
można robić równie dobre zdjęcia? Jest szansa z dużą ostrością obiektu pierwszoplanowego i rozmytym tłem? Nie wiem czy mam chęć i pieniądze aby potem inwestować w obiektywy itp, a fotograf ze mnie nie będzie. A może coś niedużego z aparatów bez lustra? sam nie wiem, chciałbym coś kupić w ciągu 2 tygodni, oczywiście przed wyjazdem na wakacje A w sumie zapomniałem dodać, trochę zdjęć będzie dziecka ruchliwego, czasem w domu, czasem na wyjeździe, ewentualnie jakieś fotki z imprez samochodowych (choć mniej).
Teraz posiadam Canona a610 generalnie spoko, ale tylko ma 5 MPX, na te czasy to jednak mało
Do czego potrzebujesz więcej pikselków?
marcinb78 napisał/a:
Dłuży czas myślałem o lustrzance a czy tymi kompaktami
można robić równie dobre zdjęcia?
Robić można, ale czy Ty będziesz takie robił to nie wiem.
marcinb78 napisał/a:
Jest szansa z dużą ostrością obiektu pierwszoplanowego i rozmytym tłem?
Tzn chodzi Ci o małą głębię ostrości. Zasadniczo tak, w praktyce bardzo trudno. Wbrew pozorom kupisz lustrzankę z kitowym, ciemnym obiektywem i będzie tak samo.
Zakup lustrzanki ma sens jeżeli będziesz fotografował bardzo szybko poruszające się obiekty.
Jeżeli nie a np potrzebujesz aparatu do portretu i kontrolować głębię odtrości to możesz kupić aparat bezlusterkowy bo mały i matryca tak duza jak w lustrzance a są juz takie systemy gdzi są zarówno amatorskjie zoomy jak i profesjonalne obiektywy portretowe..
Do krajobrazu, architektury, streeta, macro i wielu innych tematów w zupełności wystarczy kompakt premium no i tu polecam Panasonic LX7 (Leica D-Lux4) - świetna ultra jasna optyka najszerszy kąt w klasie i świetny tryb filmowania.
Oprogramowanie naprawde rozbudowane i pozwalajace na kreatywne fotografowanie.
Choćby taki tryb Manual.
kóleczkiem na korpusie zmieniasz czasy a przysłony ustawisz pierścieniem przysłony czyli prawiie jak w lustrzance
Szybki AF też jest atutem.
W zasadzie nie ma co zaproponować w zamian bo reszta nie oferuje tak szerokiego kąta a powiem że to jest bardzo potrzebne w kompakcie ez niewymienną optyką.
Po dopięciu konwertera można uzyskać ekwiwalent 18 mm i robić piękne perspektywiczne widoczki.
marcinb78 napisał/a:
Teraz posiadam Canona a610 generalnie spoko, ale tylko ma 5 MPX, na te czasy to jednak mało
Do czego potrzebujesz więcej pikselków?
jak zrobię zdjęcie z większej odległości to mam problem ze z 5 MPX nie da się potem nic wyciąć interesującego kawałka itp, myślę że jakbym miał te 10 to byłoby łatwiej
Druga sprawa wydaje mi się iż nie mogę ustawić dokładnie punktu ostrości dalszym obiektom, to znaczy przy zumie. No ciężko mi to określić bo nie mam innego aparatu.
hijax_pl napisał/a:
Tzn chodzi Ci o małą głębię ostrości. Zasadniczo tak, w praktyce bardzo trudno. Wbrew pozorom kupisz lustrzankę z kitowym, ciemnym obiektywem i będzie tak samo.
Głównie mi chodzi o to czy ta lustrzanka mając dużą matrycę będzie miała dużo lepsze zdjęcia niż taka 1,17 cala ?
[ Dodano: Pon 01 Lip, 2013 13:53 ]
Chris62 napisał/a:
Zakup lustrzanki ma sens jeżeli będziesz fotografował bardzo szybko poruszające się obiekty
to generalnie chyba dla mnie podstawa, dziecko i zainteresowaniem sportami motorowymi rajdy, wyścigi itp, ale oczywiście nie robienie profesjonalnych zdjęc, tylko do domowej kolekcji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10