Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w wyborze aparatu i obiektywu - krajobrazy
Autor Wiadomość
ryb. 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Lip, 2013   Pomoc w wyborze aparatu i obiektywu - krajobrazy

Hej,
wybieram się w góry i już od jakiegoś czasu marzę o nauczeniu się jak je dobrze fotografować. Chciałabym kupić lustrzankę do kwoty +/- 2500 zł, która będzie jednocześnie moim pierwszym w życiu "poważnym" aparatem. Po przeczytaniu wątku "Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł" skłaniam się ku modelom: Nikon D3200 lub D90.
Zależy mi przede wszystkim na: dobrej ostrości obrazu, żywej kolorystyce, możliwości pobawienia się głębią ostrości. Jaki aparat byłby dla mnie najlepszy oraz jaki obiektyw jest najbardziej odpowiedni do fotografowania krajobrazów?

Bardzo Was proszę o pomoc :)

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Sro 03 Lip, 2013   

ryb. napisał/a:
dobrej ostrości obrazu
to kwestia nie tyle aparatu co uzytej optyki + ustawionego poziomu wyostrzania

ryb. napisał/a:
żywej kolorystyce
tu nie ma lepszych / gorszych aparatow pod tym względem, bo to tylko kwestia ustawienia poziomu saturacji kolorów, dostępnego w każdej puszce.

ryb. napisał/a:
możliwości pobawienia się głębią ostrości

to tez jest kwestią użytej optyki, np jasnych obiektywow staloogniskowych ( 50mm 1.8 , 50mm 1.4, 85 1,8 etc etc... )

ryb., jaką chcesz maksymalnie kwotę przeznaczyć na aparat i obiektyw?

[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 12:58 ]
ryb. napisał/a:
Po przeczytaniu wątku "Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł" skłaniam się ku modelom: Nikon D3200 lub D90.
weź jeszcze pod uwagę np d5100 + 18-105.

jak masz możliwość , to wybierz się do jakiegoś sklepu i poprzymierzaj poszczególne puszki. aparaty różnią sie wymiarami, ergonomią jedne będzie Ci sie trzymać i obsługiwać lepiej , inne gorzej.

ryb. 
Nowy

Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi również o to, który aparat będzie najwygodniejszy do tego typu zabaw. Jestem laikiem i chciałabym, żeby moja współpraca z aparatem układała się jak najlepiej i z wzajemnym zrozumieniem ;)

Gdzieś pomiędzy 2500 a 3000. Ale to już mój max.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

ryb., żeby współpraca sie dobrze układała , trzeba znać podstawy fotografii i obsługi aparatu ;) dopiero potem w grę wchodzi ergonomia i cechy aparatu , takie jak ułożenie klawiszy, dwie rolki do nastaw etc. które tą współpracę mogą ewentualnie ułatwić. ale żeby tego używać trzeba wiedzieć co sie ustawia i jakie da to efekty na zdjęciu. ale tu akurat nie ma nic skomplikowanego.

ja osobiscie cenię sobie takie rzeczy jak drugi wyświetlacz, dwie rolki nastaw, wiec z powyzszych wytypowanych przez Cebie miodeli wybralbym d90 +18-105 + 50 1.8. całość bedzie wynosila w granicach +- Twojego budzetu.

to nie jest najnowszy aparat i jego następcy sa wyposażeni w lepsze matryce, choćby wyżej wspomniany d3200 , ale to jest korpus stricte amatorski i jego obsługa nie będzie wg mnie tak wygodna, jak d90. ale mogę sie mylić i być może d3200 moze Ci pasować ergonomicznie i gabarytowo , dlatego polecilem wcześniej żebyś poprzymierzala do ręki poszczególne korpsy i sama ocenila co jest dla Ciebie wygdne.

fatman 
Optyczny

Weź sprawdzony D5100 lub naprawdę dobry D90 (co z tego, że starszy model) i szkło 18-105VR i będziesz na góry wyposażony, jeżeli naprawdę chcesz Nikona i jeżeli naprawdę chcesz lustrzankę.
Ja już się po górach nadźwigałem luster i plecy mnie bolą od tego.
Teraz na krajobrazy w górach pomukam z leciuteńką Sigmą DP1Merrill, która mieści się w kieszeni a nadaje się wybitnie do krajobrazów (i... zastrzegam, tylko do tego).

Jeżeli potrzebujesz czegoś uniwersalnego ale i lekkiego na łażenie po górach pomyśl o bezlusterkocach mikro 4/3 - olympusy PEN i panasoniki serii GF lub GX.

ryb. 
Nowy

Oczywiście, że tak :) Mam już co nie co wiedzy, chodzi o to, żebym nie pogubiła w opcjach chcąc pstryknąć spontaniczną fotkę. Ale to przecież kwestia praktyki.

Miałam okazję trzymać w ręku zarówno D90 jak i D3200 i oba leżą jak ulał, są wygodne i chyba dobrze będzie mi się z nimi pracowało. Najważniejsze, że nie są ciężkie, a tego się trochę obawiałam.

Pozostaje kwestia obiektywu - 18-55vr jest ok do moich potrzeb? Zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem sobie obiektywu szerokokątnego. Chciałabym fotografować też panoramy, takiej możliwości zawsze brakowało mi w standardowych aparatach, bez wymiennego obiektywu.

[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 13:40 ]
PS. a propos Twojej poprzedniej odpowiedzi - aparat będzie mi służył nie tylko do krajobrazów, mam zamiar robić też "standardowe" fotki. Moim głównym celem jest fotografowanie gór, ale ten cel nie przysłania mi reszty możliwości użytkowania ;)

fatman 
Optyczny

Panoramy szybko Ci się znudzą.
Zawsze też możesz poskładac zdjęcia w panoramke w odpowiednim programie (http://www.ptgui.com/)
Ale jeżeli już - to kup do tego kompakt za 500 zł, który ma taką funkcję.

18-55 może być z krótko jak będziesz chciała cos jednak bliżej zrobić z górskiego krajobrazu.
Na UWA do Nikona nie znam się.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fatman napisał/a:
Teraz na krajobrazy w górach pomukam z leciuteńką Sigmą DP1Merrill, która mieści się w kieszeni a nadaje się wybitnie do krajobrazów (i... zastrzegam, tylko do tego).
Ile bierzesz ze sobą aku? ;)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

ryb. napisał/a:
Ale to przecież kwestia praktyki.
racja :)

ryb. napisał/a:
Pozostaje kwestia obiektywu - 18-55vr jest ok do moich potrzeb?
to jest , można powiedzieć, podstawowy zakres. w góry polecałbym jednak 18-105. ten dłuższy koniec , na pewno Ci siec nie raz przyda.

ryb. napisał/a:
Miałam okazję trzymać w ręku zarówno D90 jak i D3200 i oba leżą jak ulał,
są jednak miedzy nimi roznice.

ryb. napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem sobie obiektywu szerokokątnego.
jesli masz na mysli obiektyw typu 10-20 ,czyli tzw UWA ( ultra wide angle), to przygotuj się na wydatek ok 2-3 tys. kwota zalezna od obiektywu.

ryb. napisał/a:
Chciałabym fotografować też panoramy, takiej możliwości zawsze brakowało mi w standardowych aparatach, bez wymiennego obiektywu.

z tego co sie orientuje to ani d90 ani d3200 (?) nie oferują możliwości robienia panoramy. zostaje więc zrobienie kilku zdjęć i zabawa w programie graficznym na komputerze.

fatman 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Ile bierzesz ze sobą aku? ;)

Heh... wbrew temu co piszą różni mądrzy w różnych artykułach jeden aku wystarcza mi na 70-80 zdjęć (parki: RAW+JPEG), a jak robię tylko RAW to nawet 120 wychodzi.
Ale dokupiłem dwa (na eBay po 8€ + ładowarka samochodowa) i noszę na wszelki słuczaj :mrgreen:
Ale oczywiście mam ustawione wyłączanie ekranu po 30 sek i podglądu po 10s.

Poza tym cykam barrrdzo sporadycznie jak jestem wterenie bo już moja samokrytyka doszła już do takiego absurdu, że wybieram się na miejscówkę, łażę tam 2 godziny i wracam "na pusto" bo światło mi nie pasiło albo kompozycja nie "leżała".
Duże mam stresy z tego powodu bo dziewczyna w domu coś podejrzewa, że wogóle nie jeżdżę na plenery tylko gdzie indziej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

dcs
[Usunięty]

Nie no, jak masz ładowarkę samochodową -to nie musisz zajeżdżać do kogoś żeby się podłączyć. :razz:

Andrzej.M.
[Usunięty]

ryb. napisał/a:
możliwości pobawienia się głębią ostrości

Na to potrzebny byłby S&T - inaczej nawet 1,4 wiele nie zdziałasz przy krajobrazie. Chyba że w bliskich planach.
ryb. napisał/a:
D90 jak i D3200 i oba leżą jak ulał
Raczej D-90 ze względu na wizjer.

ryb. napisał/a:
Najważniejsze, że nie są ciężkie
Lżejszy , uszczelniony i z pryzmatem to chyba Pentax K30.
Z szerokich za niewielkie pieniądze -to Samyang 14mm/2,8 albo 8mm/3,5 Fischeye. Bez AF -bo po co? Przy tych ogniskowych wystarczy skala albo ustawienie na 2m i f4...

fatman napisał/a:
jeden aku wystarcza mi na 70-80 zdjęć (parki: RAW+JPEG), a jak robię tylko RAW to nawet 120 wychodzi.

No to chyba cały czas na LV jedziesz, albo masz padnięte/źle uformowane baterie.

fatman 
Optyczny

AndrzejM.Makuch napisał/a:
No to chyba cały czas na LV jedziesz, albo masz padnięte/źle uformowane baterie.

Przepraszam, że spytam... znasz ten aparat kolego AndrzejM.Makuch czy tylko teoretyzujesz?
Rozumiem, z Twojej wypowiedzi "...chyba cały czas na LV jedziesz..." wynika, że mam patrzeć przez wizjer. Hmm... :neutral:

Jeżeli znasz aparat to pochwal się ile Ty nim robisz na jednej bateryjce
i pomóż mi jak zrobić, żeby robić tak jak Ty. Wszak po to jest forum, czyż nie?
A może mi "uformujesz" ją tak że będzie robić 300-400 czy ile tam Ci wyszło. :wink:

Pokryję nawet koszty przesyłki i formowania a potem zgłosimy patent do Sigmy.
Co Ty na to?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Jakiej Sigmy? :shock:
Aaa... No to nie wiem - ta marka nie leży w moich zainteresowaniach...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

AndrzejM.Makuch, patrz stopa fatmana.

Ładnie to tak teoretyzować i wprowadzać w błąd czytelników?

Odpowiedz do tematu