Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 03 Lip, 2013 Pomoc w wyborze aparatu i obiektywu - krajobrazy
Hej,
wybieram się w góry i już od jakiegoś czasu marzę o nauczeniu się jak je dobrze fotografować. Chciałabym kupić lustrzankę do kwoty +/- 2500 zł, która będzie jednocześnie moim pierwszym w życiu "poważnym" aparatem. Po przeczytaniu wątku "Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł" skłaniam się ku modelom: Nikon D3200 lub D90.
Zależy mi przede wszystkim na: dobrej ostrości obrazu, żywej kolorystyce, możliwości pobawienia się głębią ostrości. Jaki aparat byłby dla mnie najlepszy oraz jaki obiektyw jest najbardziej odpowiedni do fotografowania krajobrazów?
to kwestia nie tyle aparatu co uzytej optyki + ustawionego poziomu wyostrzania
ryb. napisał/a:
żywej kolorystyce
tu nie ma lepszych / gorszych aparatow pod tym względem, bo to tylko kwestia ustawienia poziomu saturacji kolorów, dostępnego w każdej puszce.
ryb. napisał/a:
możliwości pobawienia się głębią ostrości
to tez jest kwestią użytej optyki, np jasnych obiektywow staloogniskowych ( 50mm 1.8 , 50mm 1.4, 85 1,8 etc etc... )
ryb., jaką chcesz maksymalnie kwotę przeznaczyć na aparat i obiektyw?
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 12:58 ]
ryb. napisał/a:
Po przeczytaniu wątku "Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł" skłaniam się ku modelom: Nikon D3200 lub D90.
weź jeszcze pod uwagę np d5100 + 18-105.
jak masz możliwość , to wybierz się do jakiegoś sklepu i poprzymierzaj poszczególne puszki. aparaty różnią sie wymiarami, ergonomią jedne będzie Ci sie trzymać i obsługiwać lepiej , inne gorzej.
Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi również o to, który aparat będzie najwygodniejszy do tego typu zabaw. Jestem laikiem i chciałabym, żeby moja współpraca z aparatem układała się jak najlepiej i z wzajemnym zrozumieniem
ryb., żeby współpraca sie dobrze układała , trzeba znać podstawy fotografii i obsługi aparatu dopiero potem w grę wchodzi ergonomia i cechy aparatu , takie jak ułożenie klawiszy, dwie rolki do nastaw etc. które tą współpracę mogą ewentualnie ułatwić. ale żeby tego używać trzeba wiedzieć co sie ustawia i jakie da to efekty na zdjęciu. ale tu akurat nie ma nic skomplikowanego.
ja osobiscie cenię sobie takie rzeczy jak drugi wyświetlacz, dwie rolki nastaw, wiec z powyzszych wytypowanych przez Cebie miodeli wybralbym d90 +18-105 + 50 1.8. całość bedzie wynosila w granicach +- Twojego budzetu.
to nie jest najnowszy aparat i jego następcy sa wyposażeni w lepsze matryce, choćby wyżej wspomniany d3200 , ale to jest korpus stricte amatorski i jego obsługa nie będzie wg mnie tak wygodna, jak d90. ale mogę sie mylić i być może d3200 moze Ci pasować ergonomicznie i gabarytowo , dlatego polecilem wcześniej żebyś poprzymierzala do ręki poszczególne korpsy i sama ocenila co jest dla Ciebie wygdne.
Weź sprawdzony D5100 lub naprawdę dobry D90 (co z tego, że starszy model) i szkło 18-105VR i będziesz na góry wyposażony, jeżeli naprawdę chcesz Nikona i jeżeli naprawdę chcesz lustrzankę.
Ja już się po górach nadźwigałem luster i plecy mnie bolą od tego.
Teraz na krajobrazy w górach pomukam z leciuteńką Sigmą DP1Merrill, która mieści się w kieszeni a nadaje się wybitnie do krajobrazów (i... zastrzegam, tylko do tego).
Jeżeli potrzebujesz czegoś uniwersalnego ale i lekkiego na łażenie po górach pomyśl o bezlusterkocach mikro 4/3 - olympusy PEN i panasoniki serii GF lub GX.
Oczywiście, że tak Mam już co nie co wiedzy, chodzi o to, żebym nie pogubiła w opcjach chcąc pstryknąć spontaniczną fotkę. Ale to przecież kwestia praktyki.
Miałam okazję trzymać w ręku zarówno D90 jak i D3200 i oba leżą jak ulał, są wygodne i chyba dobrze będzie mi się z nimi pracowało. Najważniejsze, że nie są ciężkie, a tego się trochę obawiałam.
Pozostaje kwestia obiektywu - 18-55vr jest ok do moich potrzeb? Zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem sobie obiektywu szerokokątnego. Chciałabym fotografować też panoramy, takiej możliwości zawsze brakowało mi w standardowych aparatach, bez wymiennego obiektywu.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 13:40 ]
PS. a propos Twojej poprzedniej odpowiedzi - aparat będzie mi służył nie tylko do krajobrazów, mam zamiar robić też "standardowe" fotki. Moim głównym celem jest fotografowanie gór, ale ten cel nie przysłania mi reszty możliwości użytkowania
Panoramy szybko Ci się znudzą.
Zawsze też możesz poskładac zdjęcia w panoramke w odpowiednim programie (http://www.ptgui.com/)
Ale jeżeli już - to kup do tego kompakt za 500 zł, który ma taką funkcję.
18-55 może być z krótko jak będziesz chciała cos jednak bliżej zrobić z górskiego krajobrazu.
Na UWA do Nikona nie znam się.
Teraz na krajobrazy w górach pomukam z leciuteńką Sigmą DP1Merrill, która mieści się w kieszeni a nadaje się wybitnie do krajobrazów (i... zastrzegam, tylko do tego).
Pozostaje kwestia obiektywu - 18-55vr jest ok do moich potrzeb?
to jest , można powiedzieć, podstawowy zakres. w góry polecałbym jednak 18-105. ten dłuższy koniec , na pewno Ci siec nie raz przyda.
ryb. napisał/a:
Miałam okazję trzymać w ręku zarówno D90 jak i D3200 i oba leżą jak ulał,
są jednak miedzy nimi roznice.
ryb. napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem sobie obiektywu szerokokątnego.
jesli masz na mysli obiektyw typu 10-20 ,czyli tzw UWA ( ultra wide angle), to przygotuj się na wydatek ok 2-3 tys. kwota zalezna od obiektywu.
ryb. napisał/a:
Chciałabym fotografować też panoramy, takiej możliwości zawsze brakowało mi w standardowych aparatach, bez wymiennego obiektywu.
z tego co sie orientuje to ani d90 ani d3200 (?) nie oferują możliwości robienia panoramy. zostaje więc zrobienie kilku zdjęć i zabawa w programie graficznym na komputerze.
Heh... wbrew temu co piszą różni mądrzy w różnych artykułach jeden aku wystarcza mi na 70-80 zdjęć (parki: RAW+JPEG), a jak robię tylko RAW to nawet 120 wychodzi.
Ale dokupiłem dwa (na eBay po 8€ + ładowarka samochodowa) i noszę na wszelki słuczaj
Ale oczywiście mam ustawione wyłączanie ekranu po 30 sek i podglądu po 10s.
Poza tym cykam barrrdzo sporadycznie jak jestem wterenie bo już moja samokrytyka doszła już do takiego absurdu, że wybieram się na miejscówkę, łażę tam 2 godziny i wracam "na pusto" bo światło mi nie pasiło albo kompozycja nie "leżała".
Duże mam stresy z tego powodu bo dziewczyna w domu coś podejrzewa, że wogóle nie jeżdżę na plenery tylko gdzie indziej
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 03 Lip, 2013
Nie no, jak masz ładowarkę samochodową -to nie musisz zajeżdżać do kogoś żeby się podłączyć.
Andrzej.M. [Usunięty]
ryb. napisał/a:
możliwości pobawienia się głębią ostrości
Na to potrzebny byłby S&T - inaczej nawet 1,4 wiele nie zdziałasz przy krajobrazie. Chyba że w bliskich planach.
ryb. napisał/a:
D90 jak i D3200 i oba leżą jak ulał
Raczej D-90 ze względu na wizjer.
ryb. napisał/a:
Najważniejsze, że nie są ciężkie
Lżejszy , uszczelniony i z pryzmatem to chyba Pentax K30.
Z szerokich za niewielkie pieniądze -to Samyang 14mm/2,8 albo 8mm/3,5 Fischeye. Bez AF -bo po co? Przy tych ogniskowych wystarczy skala albo ustawienie na 2m i f4...
fatman napisał/a:
jeden aku wystarcza mi na 70-80 zdjęć (parki: RAW+JPEG), a jak robię tylko RAW to nawet 120 wychodzi.
No to chyba cały czas na LV jedziesz, albo masz padnięte/źle uformowane baterie.
No to chyba cały czas na LV jedziesz, albo masz padnięte/źle uformowane baterie.
Przepraszam, że spytam... znasz ten aparat kolego AndrzejM.Makuch czy tylko teoretyzujesz?
Rozumiem, z Twojej wypowiedzi "...chyba cały czas na LV jedziesz..." wynika, że mam patrzeć przez wizjer. Hmm...
Jeżeli znasz aparat to pochwal się ile Ty nim robisz na jednej bateryjce
i pomóż mi jak zrobić, żeby robić tak jak Ty. Wszak po to jest forum, czyż nie?
A może mi "uformujesz" ją tak że będzie robić 300-400 czy ile tam Ci wyszło.
Pokryję nawet koszty przesyłki i formowania a potem zgłosimy patent do Sigmy.
Co Ty na to?
Andrzej.M. [Usunięty]
Jakiej Sigmy?
Aaa... No to nie wiem - ta marka nie leży w moich zainteresowaniach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10