Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witajcie,
Mam taki dylemat. Od roku, może trochę więcej interesuję się tak mocniej fotografią. Jestem posiadaczem a37 wraz z kilkoma fajnymi obiektywami Minolty. Jestem z tego zestawu zadowolony jednak chciałbym rozbudować o jakieś lepsze szkła.
I tutaj pojawia się moje pytanie: Czy jest sens? Sony ma kilka fajnych dostępnych lepszych szkiełek jak Zeissy czy tez Sigmy, jednak czym to jest w porównaniu do Canona czy tez Nikona.. Niestety pole wyboru zastanawia mnie nad zmianą systemu. Lubie kolorystykę Alfy wraz z super kolorami Minolty, nie przeszkadza mi elektroniczny wizjer, myślałem nad zakupem a77 (w sumie to bardziej bym czekał na a78) tylko czy jest sens?? Chodzi mi głównie o jakość zdjęć bo przez rok nie nakręcilem ani jednego filmu (do czego sony jest prawie stworzony).
Najbardziej po głowie chodzi mi przesiadka na Canona 7d albo 70d jak będą jakieś pozytywne recenzje. Może nikon d7100, choć trochę by mi było szkoda rozstać się z kolekcja Minolty.. Jakie są wasze opinie na ten temat?
A cóż to za kolekcja Minolty, że taką tu gra rolę.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Lip, 2013
Nie wiem co ci w Sony przeszkadza? Chyba tylko nieruchome lustro i elektroniczny wizjer... Zawsze możesz przejść na zwykłą lustrzankę np A580 a optykę zostawić. Zamiana na C była by jak w porzekadle o stryjku...
Chyba że na pełnoklatkowe ale przecież w Sony też masz FF - to chyba te trzycyfrowe wysokie numery.... I bardzo dobre szkła Zeissa...
Niestety pole wyboru zastanawia mnie nad zmianą systemu.
zmiana systemu jest zasadna, o ile faktycznie brakuje Ci jakiegoś szkła , którego nie dostaniesz w systemie Sony.
czy faktycznie potrzebujesz jakiegoś specyficznego szkła, którego nie ma w systemie Sony? zmieniać dla polepszenia samopoczucia i tego ze może kiedyś tam kupie jakieś szkło , moim zdaniem nie ma sensu
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 17:30 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Zamiana na C była by jak w porzekadle o stryjku...
?? no na pewno nie ze względu na dostępną optykę...
Andrzej.M. [Usunięty]
kufel napisał/a:
?? no na pewno nie ze względu na dostępną optykę...
Zawsze możesz przejść na zwykłą lustrzankę np A580
Jeśli już, to ja bym na A580/900 przechodził.
Andrzej.M. [Usunięty]
MC napisał/a:
bym na A580/900 przechodził.
No to kolejna literówka? raczej 850/900 - znaczy FF?
kufel napisał/a:
cała nadzieja w 70D ze pójdą do przodu z matrycami...
To kiepsko, tradycyjnie nie zrobią lepszej niż ma 7D - zwróćcie uwagę że żadne najnowsze lusterko nie idzie powyżej ostatniego modelu z modelu o zero niższym/wyższym. Wystarczy sprawdzić ranking wg. sportowego ISO na DxO. Lepiej będzie - ponoć na 7DmkII , ale na FF... W ten sposób pozbędą się cropowej szumiącej jednocyfrówki... Może wtedy w ogóle zmienią matryce na 1,5X...?
co ty z tym mnoznikiem, to juz chyba któryś post jak skupiasz się na mnozniku, canon robi matryce w starej technologii i dlatego maja takie a nie inne osiągi a to że masz mnoznik 1.6 nie ma akurat wpływu na DR czy mniejszą ilośc szumu albo jest przynajmniej mocno pomijalne.
Moze jak zmienią technologię produkcji to się coś zmieni a zmiana na wiekszy plaster(o 0.1) chyba niczego tu nie wniesie, chyba że to będzie plaster imx071 w co wątpię
Staw [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Lip, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A cóż to za kolekcja Minolty, że taką tu gra rolę.
jakaś super kolekcja nie jest, ale lubię te szkła (nie miałem jeszcze styczności z lepszymi) a w skład wchodzą: Minolta 35-70 f.4, 70-210 f.4 (flinta), 50 f.1,7 i 28 f.2,8
Nie wiem co ci w Sony przeszkadza?
W sumie to za bardzo nic:) Chcę się przesiąść na lepszy sprzęt i zastanawiam się poważnie czy warto inwestować w ten system i wyszukiwać szkiełek czy przesiąść się na inna firmę i mieć do wyboru do koloru:)
Bardzo się zapaliłem na fotografie i uważam, że skąpy dwa razy traci:) tekże wolę poczekać, wyłożyć więcej kasy, ale kupić coś naprawdę dobrego. Różnica w ilości dostępnych obiektywów jest spora, wystarczy zerknąć na allegro..
Andrzej.M. [Usunięty]
kozidron napisał/a:
canon robi matryce w starej technologii i dlatego maja takie a nie inne osiągi a to że masz mnoznik 1.6 nie ma akurat wpływu
Owszem ma - bo jest pochodną wielkości matrycy - jak zauważyłeś z większą matrycą w 1D jakoś nie maja problemu. A 1,5 mogli by po prostu kupować od sony...
[ Dodano: Wto 09 Lip, 2013 15:49 ]
Staw napisał/a:
w skład wchodzą: Minolta 35-70 f.4, 70-210 f.4 (flinta), 50 f.1,7 i 28 f.2,8
Szklarnia jest typowo "pełnoklatkowa" więc całkiem brakuje szerokiego kąta, ale wystarczy dokupić Tamrona 10-24 i masz pokrycie 10-210 (czyli jak 15-315 na FF) . Jeśli te szkła dobrze się spisują i pasują do Sony A850 to zastanawiał bym się na przejście na FF...
Staw napisał/a:
Różnica w ilości dostępnych obiektywów jest spora, wystarczy zerknąć na allegro..
No topowych obiektywów raczej na all... nie dostaniesz.
Pamiętaj że optyka Zeissa jest jedną z lepszych . I jest do każdego systemu - a fotografuje się obiektywem , marka matrycy ma mniejsze znaczenie . O ile znacząco nie odstaje od reszty. Ale od czego jest ranking matryc? http://www.dxomark.com/in...-Sensor-Ratings
jeśli ma tu jakieś znaczenie różnica miedzy 1,5 a 1,6 to jest to różnica marginalna.
kozidron ma racje, nie tu leży problem matryc Canona tylko w technologii ich produkcji i ich oprogramowaniu. nieco szerzej i bardziej dokładniej pisał o tym hijax.
[ Dodano: Wto 09 Lip, 2013 15:53 ]
jak zauważyłeś z większą matrycą w 1D jakoś nie maja problemu.
co masz na mysli? co porównujesz?
Andrzej.M. [Usunięty]
kufel napisał/a:
w technologii ich produkcji i ich oprogramowaniu
Absolutnie się z tym zgadzam , wszak olki już mają lepsze obrazki , ale 1,5 mogli by po prostu kupować, zostało by oprogramowanie. No i na szerokim kącie zawsze odrobinę więcej w kadrze.
Nic nie porównuję , bo nie ma do czego. Zdanie wycofuję...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10