Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 11 Lip, 2013 KOMPAKT do 1000zł (zdjęcia biżuterii)
Witam,
jestem tu nową użytkowniczką i dosyć pilnie potrzebuję porady przy wyborze aparatu do wykonywania zdjęć biżuterii (niektóre produkty to nawet 1cm wielkości). Zależy mi na ładnych, ostrych zdjęciach. Mile widziany także ekran odchylany ale nie jest to wymóg konieczny. Cena tak do 1000zł +/- 200zł. Zapoznałam się już z mnóstwem opinii na temat różnych aparatów typu hybryda ale niestety często się one wzajemnie wykluczają.
moje propozycje to:
- Fuji FinePix HS25 EXR
- FUJI S4500
- FUJI S3400
- Canon PowerShot SX30 IS
- OLYMPUS SP-810 UZ
Prosiłabym o poradę, który aparat byłby najbardziej odpowiedni. Na razie najbardziej skłaniam się ku Fuji FinePix HS25 EXR ale opinie o nim są tak skrajne, że już sama nie wiem... Jestem także otwarta na inne propozycje aparatów.
nie ukrywam, że aparat będzie także służył do innych celów
po prostu poczytałam, że do zdjęć biżuterii przyda się jakiś sprzęt z dobrym makro, więc i takich szukałam, a że trudno znaleźć fajne wątki o aparatach do biżuterii zasugerowałam się wyborem tych właśnie z dobrym makro. chyba, że jestem w błędzie, tak więc proszę o porady i korekty mojego toku myślenia
Żaden aparat nie robi makro sam z siebie. Do tego musisz zakupić konwerter makro
http://www.skapiec.pl/site/cat/57/comp/90713
i teraz kwestia mocowania, niektóre aparaty posiadają gwint na obiektywie w który wkręcisz to ustrojstwo, niektóre wymagają dodatkowo zakupu tulejki. I tu znowu problem, bo nie do wszystkich aparatów takie tulejki są produkowane.
Przed zakupem aparatu musisz to wszystko dokładnie sprawdzić
Konwerter Raynox DCR 250 jest już uwzględniony w planach zakupowych, chociaż przy fotografowaniu biżuterii polecają także konwerter Raynox ale DCR 150. Przeglądając różne fora wiem, że konwertery te współpracują z aparatem Fuji HS25, Fuji S2980, Fuji S4300, Olympusem ale z poprzednim modelem 560 chociaż z Olympusem umieszczonym na liście chyba jednak już się pożegnam po zobaczeniu go na żywo w sklepie.
Więc prawdopodobnie skuszę się na Fuji HS25 bo ma sporo ustawień manualnych, z którymi wkrótce chciałabym się zmierzyć. Czy ktoś może posiada już ten aparat i ma na jego temat jakąś opinię?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013
No to cię czeka niezła jazda, bo aparat to jedno, makro - drugie, statyw - trzecie a oświetlenie i tła (lampy, statywy, namiot, tła) - czwarte. I tu już się zaczyna bawienie w ministudio i półprofesjonalne fotografowanie, z głębią ostrości, ciągłymi zmianami sprzętu itp. Jeśli zdaje ci się że na długo kompakt wystarczy - cóż... powodzenia.
Raczej szukałbym używanej lustrzanki dobrze współpracującej z tanimi manualnymi obiektywami od analoga i pierścieni pośrednich lub obiektywu macro. I nie żadne Canony, Nikony tylko Pentax - najlepiej współpracujący z manualnymi obiektywami nawet bez elektroniki. Model K-10 nada się doskonale i można go czasem za te 1000zł spotkać. Ma prawdziwy pryzmat i duży wizjer , dzięki czemu obraz jest duży i jasny.
Więc zanim zaczniesz cokolwiek kupować - dobrze się zapoznaj z tematem , przeczytaj jakieś książki o makrofotografii - najlepiej analogowej (biblioteki).
Do tej pory przeszukując fora spotkałam się z opinią, że do zdjęć różnorodnego towaru, który następnie będzie wystawiany do sprzedaży najlepiej nada się na początek właśnie komapkt+konwerter raynox'a. Staram się dużo czytać na temat makrofotografii w internecie ale wiadomo, że do wszystkiego najlepiej dochodzi się praktyką.
AndrzejM.Makuch bardzo dziękuję za poradę. Tego sprzętu także poszukam.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013
Niestety - z takim ministudiem - tanio nie będzie... Lekko 2x tyle. Radziłbym 2lampki błyskowe "studyjne" o najmniejszej mocy za to z "oświetleniem pilotującym" - błyskowe - bo unikniesz poruszonych zdjęć .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10