Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 21 Lip, 2013 Canon EOS 1100D i obraz LiveView przez HDMI
Witam szanownych forumowiczów i redakcję.
Potrzebuję mikroskopu video, ale profesjonalne urządzenia są dla mnie zbyt drogie.
Planuję więc zakup lustrzanki, stałoogniskowego obiektywu i pierścieni makro, co wydaj mi się, powinno być dla mnie wystarczające. Niestety od sprzedawców nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi, czy po podłączeniu do takiego zestawu monitora za pomocą kabla HDMI będzie widać na monitorze obraz LiveView.
Jeżeli ktoś to sprawdzał, to z góry dziękuję za odpowiedź.
Wysłany: Nie 21 Lip, 2013 Re: Canon EOS 1100D i obraz LiveView przez HDMI
Dziadek79 napisał/a:
Potrzebuję mikroskopu video... Planuję więc zakup lustrzanki, stałoogniskowego obiektywu i pierścieni makro,
Nie bardzo rozumię jak lustrzanka z obiektywem miałaby zastąpić mikroskop. Jeżeli chodzi o podłączenie dslr do mikroskopu, toto też nie za dobry pomysł.
Najlepszymi rozwiązaniami byłyby:
-jeżeli masz mikroskop, to zakup okularu elektronicznego (w cenie canona z obiektywem kupisz naprawdę dobry)
-jak nie masz mikroskopu, to (w cenie zestawu dslr) zakup w miarę dobrego okularu http://teleskopy.pl/produ...roskopu_LCD_3,6''_do_komputera_/_TV_2,0_MPix_1600x1200 i mikroskopu
-jak nie masz mikroskopu, to zakup mikroskopu elektronicznego usb- najtańsza opcja, ale i tak lepsze niż lustrzanka z obiektywem macro.
Wysłany: Nie 21 Lip, 2013 Re: Canon EOS 1100D i obraz LiveView przez HDMI
kojut napisał/a:
Nie bardzo rozumię jak lustrzanka z obiektywem miałaby zastąpić mikroskop. Jeżeli chodzi o podłączenie dslr do mikroskopu, toto też nie za dobry pomysł.
Najlepszymi rozwiązaniami byłyby:
...
-jak nie masz mikroskopu, to zakup mikroskopu elektronicznego usb- najtańsza opcja, ale i tak lepsze niż lustrzanka z obiektywem macro.
Chodzi mi o unikalne zastosowanie takiego zestawu. Oś optyczna musi być ustawiona poziomo lub pod pewnym kątem, a odległość robocza (pomiędzy próbką, a przednią soczewką obiektywu) musi być powyżej 4 cm (standardowe mikroskopy mają co najwyżej kilka milimetrów). Takie zabawki można znależć na stronie edmundoptics, z tym, że kosztuje to powyżej 20 kPLN. SLR, pierścienie makro i dobrą stałkę można kupić za 6 kPLN. Kto więc wie czy z Canona EOS 1100D będzie na monitorze LiveView przez połączenie HDMI. Sprzedawcy w sklepach mówią, że "powinno być", ale ja potrzebuję jednoznacznej odpowiedzi.
[ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 23:18 ]
kojut napisał/a:
...
Mam mikroskopik USB. Zbyt któtki dydtans roboczy, mała rozdzielczość, ciemny i ogromne szumy. Telefony komórkowe robią lepsze zdjęcia. Na portalach ze zdjęciami zdjęcia makro są raczej robione lustrzankami.
Pozdrawiam.
Shooting movies with the camera connected to a TV
When the camera is connected to a TV set via HDMI cable, the camera will read
the information on the TV set's compatible video input signals. The camera
then selects the optimum video output signal (1080/60i, 1080/50i, 480/60p, or
576/50p) and the video is displayed.
The video image displayed on an HDMI-connected TV set while no movie is
being shot (movie Live View) is displayed on the camera's LCD monitor. It
cannot be displayed in 16:9 on the LCD monitor.
When movie shooting starts while the camera is connected to a TV set via
HDMI, the video signal will automatically switch to 480/60p or 576/50p due to
the imaging engine's compatible limits, resulting in a smaller image size.
However, many HD TV sets will automatically try and fit the image to 16:9, so it
will look unnatural with the image stretched horizontally.
If you connect the camera to a TV set and shoot a movie, the TV will not output
any sound during the shooting. However, the sound will be properly recorded.
Znaczy się- możliwe jest podpięcie tego body do tv
Dziadek79 napisał/a:
Mam mikroskopik USB. Zbyt któtki dydtans roboczy, mała rozdzielczość, ciemny i ogromne szumy. Telefony komórkowe robią lepsze zdjęcia.
Dystans roboczy- tu się zgodzę, toż to tani mikroskop. Rozdzielczości większej niż 2mpix na standardowym tv lub monitorze i tak nie wyświetlisz- standardem są tu kamerki 1.3mpix. Mikroskop (jak i makrofotgrafia) potrzebuje dobrego oświetlenia. Gdy oświetlenie do duszy to i ciemno i szumy się pojawiają.
Tylko teraz nie wiem z czego to porównanie do tel. komórkowych- przecież chcesz live view na telewizorze a nie zdjęcia cykać
Dziadek79 napisał/a:
Na portalach ze zdjęciami zdjęcia makro są raczej robione lustrzankami.
Pozdrawiam.
Wysłany: Pon 22 Lip, 2013 Re: Canon EOS 1100D i obraz LiveView przez HDMI
kojut napisał/a:
The video image displayed on an HDMI-connected TV set while no movie is
being shot (movie Live View) is displayed on the camera's LCD monitor. It
cannot be displayed in 16:9 on the LCD monitor.
...
Tylko teraz nie wiem z czego to porównanie do tel. komórkowych- przecież chcesz live view na telewizorze a nie zdjęcia cykać
Dzieki Kojut za podesłanie tych informacji.
Wyglada na to, że bez nagrywania filmu (tylko podgląd) nie da się wyświetlac na ekranie obrazu w rozdzielczości HD. Chciałbym, żeby ludzie pracujący z takim zestawem mieli komfort pracy z odpowiednią rozdzielczością obrazu. Obraz z kamerki USB pozostawia wiele do życzenia. Spróbuję poszukac czegoś innego niż 1100D lub rozeznam się co do jakości obrazu na ekranie komputera po podłączeniu body za pomocą USB. Słyszałem, że software Canona daje taką możliwość.
Pozdrawiam.
rozeznam się co do jakości obrazu na ekranie komputera po podłączeniu body za pomocą USB. Słyszałem, że software Canona daje taką możliwość.
Daje. Można wtedy też wygodnie sterować ostrością (oczywiście jeśli podpięta optyka umożliwia pracę AF, co w przypadku pierścieni pośrednich i innych nietypowych wynalazków może być niemożliwe).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11