Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 20 Cze, 2013 Lustrzanka i Obiektyw do poważnych celów
Witam Państwa ponownie
Tym razem miałabym prośbę do Państwa o sugestie dotyczące wyboru aparatu fotograficznego oraz kompatybilnego obiektywu.
Myślałam o obiektywie przeznaczonym do fotografii portretowej ale mimo wszystko nie chciałabym ograniczać się do portretów tylko i wyłącznie. Oprócz tego chciałabym mieć możliwość fotografowania ludzi i zwierząt w taki sposób aby można było zarejestrować dość ostro pewien fragment otoczenia ( tła) fotografowanej sceny.
Co do ewentualnej fotografii krajobrazowej jaka wchodziłaby w grę jeśli chodzi o moje zainteresowania to zastanawiam się nad tym czy obiektyw wąskokątny nie wystarczyłby jeśli chodzi o moje potrzeby.
Z tego co poczytałam trochę na temat możliwości charakteryzujących obiektywy, to ponoć wykonywanie zdjęć krajobrazowych takim rodzajem obiektywu jest wykonalne, tyle że daje on płaskie odwzorowanie perspektywy. Osobiście chciałabym zajmować się fotografią artystyczną więc zastanawia mnie czy ten rodzaj odwzorowania rzeczywistości nie będzie dla mnie zadowalający.
Z tego co się zorientowałam to właśnie wybór obiektywu jest najistotniejszy jeśli chodzi o uzyskiwanie konkretnych efektów, i jego zakup jest wystarczający na kilka lat, natomiast jeśli chodzi o aparat to w tej kwestii chyba jest nieco inaczej , gdyż co jakiś czas pojawiają się nowe modele z coraz to większą ilością możliwości i coraz lepszą jakością, to też ten sprzęt dużo szybciej się starzeje pod względem technologicznym .
Na razie chciałabym zacząć swoją przygodę z fotografią i zastanawia mnie to czy zakup aparatu z dużą ilością „bajerów” będzie rozsądnym wydatkiem mając na względzie co powyższe, obawiam się iż jako nowicjusz nie wykorzystam wszystkich możliwości takiego aparatu i wydam duże pieniądze a sprzęt się szybko zestarzeje.
Chciałabym też zaznaczyć iż planowałabym związać się z fotografią na poważnie ( to nie miałby być przelotny romans ).
Ważne jest dla mnie abym mogła uzyskać dobre jakościowo wydruki na dużym formacie np. 30x90 cm ( jak plakat kinowy).
Zastanawiam się nad obiektywami:
Tokina 50-135
Canon EF 70-200 mm f/4L USM- z tego co się orientuję ten ma lepszy autofocus co przy zdjęciach zwierząt byłoby bardzo dobre.
Co do aparatu to na razie nie wiem, ale wygląda na to iż powinien mieć dość sporą liczbę mpix. Chciałabym aby miał też ruchomy ekran LCD.
Jeśli chodzi o kwotę przeznaczoną na te cele to 4000 to zapewne za mało, toteż pewnie będę musiała liczyć się z wydatkiem rzędu 5000-6000zł (choć na razie nie mam jeszcze takich pieniędzy- będę musiała coś wymyślić).
Niestety na razie nie będę miała pieniędzy na zakup 2 obiektywów (wąskokątnego i szerokokątnego) jednoczenie,więc muszę wybrać .
Uprzejmie proszę o sugestie.
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i mam nadzieję że nie popisałam jakiś głupot
Wysłany: Czw 20 Cze, 2013 Re: Lustrzanka i Obiektyw do poważnych celów
Doris napisał/a:
Oprócz tego chciałabym mieć możliwość fotografowania ludzi i zwierząt w taki sposób aby można było zarejestrować dość ostro pewien fragment otoczenia ( tła) fotografowanej sceny.
cos za bardzo kombinujesz... znaczy sie obiekt fotografowany ma byc ostry i tlo za nim rowniez czy obiekt ostry a tlo rozmyte?
Doris napisał/a:
Z tego co poczytałam trochę na temat możliwości charakteryzujących obiektywy, to ponoć wykonywanie zdjęć krajobrazowych takim rodzajem obiektywu jest wykonalne, tyle że daje on płaskie odwzorowanie perspektywy. Osobiście chciałabym zajmować się fotografią artystyczną więc zastanawia mnie czy ten rodzaj odwzorowania rzeczywistości nie będzie dla mnie zadowalający.
to sie zgadza, ze im dluzsza ogniskowa tym perspektywa staje sie bardziej plaska. ale artyzm nie ma tu nic do rzeczy. w twoje zadowolenie nie wnikam bo tylko ty bedziesz wiedziala, co ciebie zadowoli
Doris napisał/a:
Z tego co się zorientowałam to właśnie wybór obiektywu jest najistotniejszy jeśli chodzi o uzyskiwanie konkretnych efektów, i jego zakup jest wystarczający na kilka lat, natomiast jeśli chodzi o aparat to w tej kwestii chyba jest nieco inaczej , gdyż co jakiś czas pojawiają się nowe modele z coraz to większą ilością możliwości i coraz lepszą jakością, to też ten sprzęt dużo szybciej się starzeje pod względem technologicznym .
generalnie prawda
Doris napisał/a:
Na razie chciałabym zacząć swoją przygodę z fotografią i zastanawia mnie to czy zakup aparatu z dużą ilością „bajerów” będzie rozsądnym wydatkiem mając na względzie co powyższe, obawiam się iż jako nowicjusz nie wykorzystam wszystkich możliwości takiego aparatu i wydam duże pieniądze a sprzęt się szybko zestarzeje.
zazwyczaj bajery to akurat aparaty amatorskie maja bo poczatkujacy zazwyczaj lgna do bajerow. jakich to mozliwosci aparatu myslisz, ze nie wykorzystasz?
Doris napisał/a:
Chciałabym też zaznaczyć iż planowałabym związać się z fotografią na poważnie ( to nie miałby być przelotny romans ).
to wyjdzie w praniu
Doris napisał/a:
Co do aparatu to na razie nie wiem, ale wygląda na to iż powinien mieć dość sporą liczbę mpix. Chciałabym aby miał też ruchomy ekran LCD.
kazdy aparat obecnie ma spora liczbe mpix. a ruchomy ekran po co do portretu i krajobrazow?
Doris napisał/a:
Niestety na razie nie będę miała pieniędzy na zakup 2 obiektywów (wąskokątnego i szerokokątnego) jednoczenie,więc muszę wybrać .
to wybierz cos uniwersalnego zamiast szerokokatnego i tele
Wydawało mi się iż ostrość obrazu zależy przede wszystkim od liczby przysłonowej jaką się wybiera, ale może się nie znam.
Ruchomy wyświetlacz po to abym mogła sama siebie sportretować jak przyjdzie mi na to ochota ( myślałam iż w takich sytuacjach może on być pomocny)
Myślę iż zwiążę się z tą dziedziną sztuki na poważnie dlatego iż mam określony cel którego realizację umożliwia właśnie fotografia . Zależy mi na uzyskiwaniu możliwie wysokiej jakości obrazu i nie jestem pewna czy warto kupić obiektyw do ogólnych celów typu "do wszystkiego i do niczego".
Chodzi mi o sytuację kiedy np. model siedzi lub stoi a w pobliżu znajdują się jakieś drobne akcesoria sceny np. jakieś przedmioty na stole przy którym siedzi , lub np. fragment drzwi za jego plecami przy których stoi itp. Nie chodzi mi o jakiś duży obszar w rodzaju krajobrazu za plecami modela.
Czy to oznacza iż obiektywem wąskokątnym można otrzymać wyłącznie rozmyte tło?
Doris, to akurat bardzo kiepski przyklad jesli chodzi o twoja koncepcje robienia zdjec o duzej glebi ostrosci. modelka praktycznie opiera sie o ta sciane a i tak jest ona juz lekko poza glebia, widac to porownujac wzorki na tapecie i na sukience
ale nie boj nic, obiektyw zawsze mozna przymknac by zwiekszyc glebie ostrosci, to w druga strone moze tobyc skomplikowane
Tak ale widziałam też iż robi się zdjęcia z całkowicie rozmytym tłem, tak że w ogóle nic nie można rozpoznać co znajduje się za modelem, a mnie nie zależy na robieniu wyłącznie takich zdjęć.
[ Dodano: Czw 20 Cze, 2013 23:36 ]
Jeśli taki efekt jaki załączyłam na zdjęciu w linku jest osiągalny przy użyciu obiektywu wąskokątnego to dobrze.
Myślałam iż koncept tradycyjnego portretu opiera się właśnie na silnym rozmyciu tła a mnie chodzi o ujęcie w kadrze też części tego co "dzieje się " dookoła modela.
Dziękuję, mam Warsztaty Scotta Kelbyego na DVD oraz Multimedialną Szkołę fotografii National Geographic na CD. Widziałam jak pokazywano robienie zdjęć o charakterze reporterskim z użyciem obiektywu 24-70 jeśli się nie mylę. Odniosłam wrażenie iż takie obiektywy są zalecane przy ujmowaniu detali otoczenia modela i prawdę mówiąc teraz już nie wiem co o tym wszystkim myśleć, czy kupić wąskokątny czy szerokokątny obiektyw
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 00:05 ]
Przypuszczam iż np. do zrobienia tego zdjęcia musiał być użyty obiektyw wąskokątny...
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 00:20 ]
pod spodem jest tez zdjęcie z bardzo rozmytym tłem i zapewne wiąże się to z zastosowaniem dużego otworu względnego (przysłony).
Myślałam iż robienie wszystkich rodzajów zdjęć jakie zamieściłam okaże się możliwe do wykonania jednym obiektywem z uwzględnieniem faktu płaskiego odwzorowania perspektywy dla "elementów krajobrazu". Jeśli się mylę proszę mnie poprawić
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 00:41 ]
Jeśli chodzi o elementy krajobrazowe dookoła modela to chodzi mi o rejestrowanie jedynie niewielkiego obszaru w kadrze zdjęcia. Nie chodzi mi o zdjęcia na których np. model zdobywa Mount Everest.
z uwzględnieniem faktu płaskiego odwzorowania perspektywy dla "elementów krajobrazu". Jeśli się mylę proszę mnie poprawić
Na początek może poznaj, co jest skutkiem, a co przyczyną - "płaskie" odwzorowanie perspektywy, to nie jest cecha ogniskowej obiektywu, tylko odległości przedmiotowej, a że pewne kadry obiektywem wąskokątnym jesteś w stanie objąć wyłącznie z dużej odległości, to potocznie mówi się o "kompresji" prespektywy.
Doris napisał/a:
Jeśli chodzi o elementy krajobrazowe dookoła modela to chodzi mi o rejestrowanie jedynie niewielkiego obszaru w kadrze zdjęcia.
Element, który ma być ostry musi znajdować się w obszarze głębi ostrości, to jedyne co musisz spełnić. Im bardziej przymknięta przysłona, tym głebia ostrości jest głębsza (ale też potrzeba dłuższego czasu naświetlania/wyższej czułości by prawidłowo naświetlić scenę).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11