Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 23 Sie, 2013 Canon EOS 60D + Tamron Obiektyw TAMRON SP AF 17-50mm F/2.8
Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, zatem witam szanownych forumowiczów, prosząc jednocześnie o wyrozumiałość.
Fotografia zajmuję się wyłącznie amatorsko ale za to dość długo ().
Główne kierunki to fotografowanie architektury, przyrody i otaczającego mnie świata.
Moja obecna lustrzanka to klasyczny Canon EOS 3.
Budżet jaki wyznaczyłem na zakupy to 5000 PLN.
Rozważam zakup body Canon EOS 60D oraz obiektyw Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD Asp. [IF] (wersja bez stabilizacji, nie jestem pewien czy stabilizacja przy takim zakresie ogniskowych jest mi niezbędna).
Druga opcja to zakup lepszego body (EOS 7D?) w pierwszej kolejności oraz obiektywu/ów w dalszej perspektywie.
Dodam, że posiadam kilka szkieł, z których dwa mógłbym na początek wykorzystać z nowym body: Canon EF 24/2.8 (bez USM) oraz Canon EF 50/1.8 II. Oba wymienione są w bardzo dobrym stanie, zwłaszcza 24/2.8. Jestem przy tym świadom wydłużenia ogniskowych tych szkieł dla matrycy APS-C.
Poruszam się w obszarze systemu Canona, bowiem posiadam także lampę Speedlite 550EX oraz parę drobiazgów do Canona, których sprzedaż raczej nie będzie opłacalna.
Masz już trochę szkieł Canona - to na Pentaxa K-5 XXx namawiał cię nie będę. Robiąc architekturę wybierz ten model który da ci np. elektroniczną poziomicę czy dużą rozpiętość tonalną. I wychodzi na to że powinieneś przyjrzeć się 5DmkX czy 6D. Zwłaszcza że obiektywy masz do analoga. Miałem podobny problem , ale że optykę miałem jeszcze FD - (50/1,4 ; 24/2,8 ; 80-200) to łatwiej było zmienić system niż wszystko od nowa kupować. Na matrycę APS-C bym raczej nie przechodził zostając w marce. Zwłaszcza że do architektury masz już fajną 24-kę.
I co, ma te 5DII czy 6D postawić na półce? Bo podpinanie do tego plastikowej pięćdziesiątki czy jakiegoś staruszka z analogowych czasów to dla mnie średnia przyjemność fotograficzna. Czemu nie wziąć korpusu APS-C ze średniej półki i jakiegoś szkła, choćby wspomnianego Tamrona?
I co, ma te 5DII czy 6D postawić na półce? Bo podpinanie do tego plastikowej pięćdziesiątki czy jakiegoś staruszka z analogowych czasów to dla mnie średnia przyjemność fotograficzna.
Co do 24/2,8 zgoda, brak przyjemności. Co do reszty - wolałbym podpinać 50/1,8 do 5DII lub 6D niż tamrona 17-50 do 60D, ale jak wyżej podkreśliłem takie są moje subiektywne preferencje. W drugiej opcji
Sandokan napisał/a:
zakup lepszego body (EOS 7D?) w pierwszej kolejności oraz obiektywu/ów w dalszej perspektywie
i ta opcja bardziej mi się podoba, z tym że podmieniłbym body.
Nad Canonem 6D zastanawiałem się wczoraj ale jego cena trochę mnie odstrasza... Poza tym nie jestem przekonany, że wykorzystam w pełni jego możliwości dlatego pomyślałem o APS-C i Canonie 60D. Cena nie jest bardzo wysoka, oglądałem zdjęcia, czytałem testy i wydał mi się Ok. Podobnie Tamron 17-50. Słuszność takiego rozumowania zdaje się potwierdzać post kolegi Komora.
Z drugiej strony zakup 60D to ryzyko zakupu aparatu, który nie będzie najlepszy do moich celów, jak odebrałem posty kolegów Andrzeja i Sunders'a.
Czy matrycę APS-C powinienem traktować domyślnie, jak coś gorszego od pełnej klatki?
Wyższość pełnej klatki nad APS-C została potwierdzona
Pamiętajcie jednak, że to ma być moja pierwsza cyfrowa lustrzanka, więc może to APS-C z tym Tamronem lub może jakąś Tokiną (w przyszłości jakieś dłuższe szkła) nie byłoby takie złe?
to ma być moja pierwsza cyfrowa lustrzanka, więc może to APS-C z tym Tamronem lub może jakąś Tokiną (w przyszłości jakieś dłuższe szkła) nie byłoby takie złe?
Złe może nie, ale IMO najlepsze z możliwych też nie
Sandokan, to trochę jest tak, że w zależności od upodobań/potrzeb fotograficznych są różne podejścia. Jeden woli bardzo dobry (docelowy) aparat i poradzi sobie (zadowoli się) z jednym szkłem, inny woli mieć do dyspozycji bardziej elastyczną szklarnię, kosztem używania aparatu z niższej półki.
Aktualnie tym, co mnie najbardziej ogranicza fotograficznie jest… brak czasu a na drugim miejscu umiejętności. Słabość matryc Canona jest u mnie powodem #4 lub #5, w zależności od tego, czy brak weny doliczyć też do tych ograniczeń.
Wyższość pełnej klatki nad APS-C została potwierdzona
Patrząc na same matryce i ich implementację, to w przypadku Canona to jego FF dobija mniej więcej do APS-C konkurencji ;>
Za to w samym Canonie FF to obecnie jedyna droga do "lepszych osiągów" matrycy.
Druga sprawa, to czy będziesz też te właściwości wykorzystywał.
Oczywiście dla niektórych samo FF, mniejsza GO, itp. powoduje już kisiel w gaciach, a nawet średni korpus z taką sobie ale większą matrycą będzie "super", "profi" itp.
IMHO te konretne 2 szkiełka nie powinny Cię ograniczać do wyboru jedynie Canona i może warto spojrzeć łaskawszym okiem na to co oferują inni.
Sandokan napisał/a:
Jestem przy tym świadom wydłużenia ogniskowych tych szkieł dla matrycy APS-C.
Nic się nie wydłuża, zmienia się tylko kąt widzenia - bo mniejszy detektor.
Oprócz tych dwóch mam jeszcze jakieś Tamrony do analoga, kilka M42 (chociaż to właściwie bez znaczenia) i przejściówki na bagnet Canona (także z elektroniką), lampę 550EX, dodatkowy kabel do niej i elektroniczny wężyk, który pasowałby do 60D.
Kupując body z innego systemu to wszystko się zmarnuje, bo nie wezmę za to wiele, więc szkoda bawić się w sprzedawanie, a tak, rzadko, bo rzadko ale da się z tych obiektywów przez jakiś jeszcze czas korzystać.
Przypuśćmy jednak, że zakupiłbym np Nikona, na jaki sprzęt w granicach do 5000PLN mógłbym liczyć? Mam na myśli body + jakiś zoom, raczej nie długoogniskowy (mógłby być wspomniany przez mnie Tamron 17-50)? Czy byłoby to wyraźnie lepsze od Canona EOSa 60D? O Nikonie nie wiem prawie nic, więc moje pytanie pewnie jest mało precyzyjne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10