Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
szeroki kąt do fotoreportażu/streeta do Nikona 7000
Autor Wiadomość
Julia Margaret 
Nowy

Wysłany: Sro 24 Lip, 2013   szeroki kąt do fotoreportażu/streeta do Nikona 7000

Cześć,wiem, że były podobne tematy, wszystkie przeczytałam i niespecjalnie mi się w głowie rozjaśniło... Też chcę kupić obiektyw szerokokątny do Nikona D7000, ale - uwaga - głównie do fotoreportażu i streeta, więc z jakimś tam zoomem (wiem, że najlepszy zoom to własne nogi, ale nie umiem tak szybko biegać...) Zależy mi też na dobrym/szybkim autofokusie, bo czasem w ferworze walki miewam kłopociki z ostrością... do tej pory robiłam zdjęcia Nikkorem 18-105 mm 3.5-5.6 i stałką 50 mm 1.4. Niestety Nikkor 14-24 mm 2.8 jest poza moim zasięgiem, zastanawiam się nad Nikkorem 10-24 mm 3.5-4.5 albo Sigmą/Tamronem - nie wiem, nie znam, nie używałam...
Help!

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 24 Lip, 2013   

A budżet jakiś jest? Bo przecież jest, co prawda drogawy, ale pancerny Nikkor 17-55/2.8. A także Sigma 17-50/2,8 OS.

Julia Margaret 
Nowy

No budżet tak do około 3 tysi. Tak że wymieniony Nikkor odpada, a tych Sigm/Tamronów to się trochę boję, do tej pory wszystko nikonowe miałam.

[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 14:55 ]
I jeszcze jedno pytanie, bo ja technologicznym osłem jestem: czy ten mój nikkor 18 - 105 mm, nastawiony na ogniskową np. 20 mm zrobi mi takie samo zdjęcie, jak szerokokątny ustawiony tak samo? Czy ten tam, układ/budowa soczewek czy cuś też ma wpływ na końcowy efekt?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Julia Margaret, ogólnie rzecz biorąc tak. Oczywiście mogą wystąpić pewnie różnice w dystorsjach i innych efektach wynikających z wad optycznych z uwagi na różną konstrukcję obiektywów.

[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 15:10 ]
Julia Margaret, a tak wracając do tematu jakbym ja miał wolne 3 tys. do wykorzystania to bym nabył tę nową Sigmę 18-35/1.8. Do reportażu jak znalazł. Chyba że chcesz naprawdę szeroko.

Julia Margaret 
Nowy

No właśnie, ten przeklęty crop... Po przeliczeniu ta Sigma miałaby cos koło 27-50 mm? Trochę mało i trochę mi się pokrywa z tym, co mam... A bardzo mi sie podobają zdjęcia uliczne robione 18-20 mm przy pełnej klatce (wydaja mi się bardziej dynamiczne, i nie wiem, czy to taki chwilowo obowiązujący trend, czy rzeczywiście są ciekawsze...). A pełnej klatki to szybko raczej nie będę miała. Więc jednak chcę naprawdę szeroko!

mozer 
bo Pentax

Julia Margaret, jest jeszcze Tokina 11-16/2.8 - w nowszej i starszej wersji.

Sunders 

Julia Margaret napisał/a:
ten przeklęty crop... Po przeliczeniu ta Sigma miałaby cos koło 27-50 mm?

O której sigmie tak piszesz?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Sunders napisał/a:
O której sigmie tak piszesz?
Sunders, podziel sobie 27 prez 1.5 i 50 przez 1.5 ;)

Julia Margaret 
Nowy

Jeśli chodzi o zakres ogniskowych i cenę, to taka Tokina 11-16/2.8 byłaby ok, ale jak ona hula z Nikonem d7000? i co z ostrzeniem - przy jakiej przesłonie realnie dobrze ostrzy? bo nie mialam dotąd okazji wypróbować innych szkieł niż nikkory...
A pisałam o Sigmie 18-35/1.8, o której wspomni
ał Mozer...

[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 16:20 ]
I czy ten wymieniony przeze mnie w pierwszym poście Nikkor 10-24 mm 3.5-4.5 nie wchodzi w grę? Dlaczego?? (jestem wiernym konsumentem marki :grin: )

Sunders 

pisałam o Sigmie 18-35/1.8, o której wspomni
ał Mozer...

Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM jest przeznaczona do formatu DX, niec nie musisz przeliczać. Chyba że chcesz przeliczyć jakie ogniskowe na FX dadzą podobne do tego obiektywu na DX kąty widzenia - 27-52,5mm.
Ostatnio zmieniony przez Sunders Sro 24 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Julia Margaret 
Nowy

Może za ciemny jednak?

[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 16:26 ]
Aaa, to nie wiedziałam... że nie trzeba przeliczć. To zmienia postac rzeczy. Mówiłam już, że się nie znam? :???:

mozer 
bo Pentax

Sunders napisał/a:
Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM jest przeznaczona do formatu DX, niec nie musisz przeliczać.

To zdanie jest dla mnie zagadką :)
Przeca wszystkie obiektywy będą podłączane do DX, więc wszystkie trzeba przeliczać jak chce się mieć odpowiednik na FF.

Ten Nikkor to żadna rewelacja.

Sunders 

czy ten wymieniony przeze mnie w pierwszym poście Nikkor 10-24 mm 3.5-4.5 nie wchodzi w grę?

IMO jak najbardziej.

Może za ciemny jednak?

Do fotoreportażu/streeta IMO nie.

[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 16:31 ]
mozer napisał/a:
wszystkie obiektywy będą podłączane do DX, więc wszystkie trzeba przeliczać jak chce się mieć odpowiednik na FF

mozer, "po co chce się mieć odpowiednik na FF" jeśli kupuje się D7000/DX/ :???: :smile:

Julia Margaret 
Nowy

Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM jest przeznaczona do formatu DX, niec nie musisz przeliczać. Chyba że chcesz przeliczyć jakie ogniskowe na FX dadzą podobne do tego obiektywu na DX kąty widzenia - 27-52,5mm.[/quote]

niee, jednak nie rozumiem. Właśnie tak przeliczałam. Chcę mieć na moim DX takie kąty, jak 16-24 mm na FX!

Sunders 

Chcę mieć na moim DX takie kąty, jak 16-24 mm na FX!

To prawie dokładnie wychodzi zakres ogniskowych tokiny 11-16/2,8 :smile:

Odpowiedz do tematu