Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Proszę o pomoc w wyborze aparatu i obiektywów,
Sprzedaję całą stajnię Olympusa (E-30 + obiektywy i lampa). W związku z narodzinami córki (listopad, ale już muszę przygotować sprzęt ), chciałbym kupić aparat z możliwością filmowania. Jeśli chodzi o zdjęcia to głównie portrety, uwielbiam portrety i zdjęcia makro, a także coś uniwersalnego zarówno na wakacje jak i imprezy rodzinne (święta, grill, imieniny, itd.)
Mam do wydania max . 8000 zł.
Chciałbym kupić:
1) aparat (dobrze gdyby miał wizjer większy niż w Olympusie E-30)
2) jakiś zoom spacerowy (najlepiej odpowiednik Zuiko 14-54II - szybki, celny, ostry)
3) obiektyw do portretów ewentualnie dwa - myślę o canon 85 1,8 ( na portretach zależy mi najbardziej), ale może jakaś 50tka ?
4) lampa ( nie wiem jaka, czy może 430 EX II ? )
5) może jakiś obiektyw do krajobrazu , szeroki kąt
6) przydałoby się też coś do zdjęć makro (obiektyw)
Co byłoby godne polecenia ? Wiem że 700D i D7000 to inna półka, ale obecnie są one w podobnej cenie - ok. 2900 zł.
Niestety nie stać mnie na nową pełną klatkę, a wiem że do portretu nie ma nic lepszego ... Bokeh w pełnej klatce jest niezastąpiony.
Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.
Pozdrawiam serdecznie
Pomyśl o bezlusterkowcu Olympusa - nowym EP5 do tego wizjer i 20 1.7 na początek, a szkła Olego 43 przez adapter.
Doceniłbyś: niewielkość aparatu, świetne wyposażenie, jakość zdjęć na tyle dobrą, że zapomniałbyś szybko o którejkolwiek z wymienionych lustrzanek.
Zaleta takiego małego sprzętu?
Nie trzeba dźwigać kilogramów...
Owszem, nowy Pen 5 nie jest tani, a z wizjerem w ogóle, ale...
maestro napisał/a:
wiem że do portretu nie ma nic lepszego ...
jeśli do portretów to 45 1.8 Olympusa (za grosze) i jakość masz powalającą.
Zobacz testy tych dwóch szkieł Panasa 20 1.7 i Olego 45 1.8
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Lip, 2013
Jak już koniecznie musisz to kup Olympus OM-D E-M5 i konwerter na micro.
A obiektywy sobie zostaw. Zresztą E3 daje też dobre obrazki.
Jeśli chcesz zmienić system i naprawdę poczuć różnicę (przy wysokich ISO lub dużych powiększeniach), to kup Pentax K-5IIs albo coś FF/FX. Tyle że to drugie może być kosztowne.
Do K-5 weź Pentax SMC DA 17-70mm f/4 AL (IF) SDM , albo Pentax SMC DA 16-50mm f/2,8 ED AL (IF) i Pentax FA 77mm f/1.8 AL Limited do portretu lub zoom Pentax SMC DA 50-135mm f/2,8 ED (IF), inna stałka godna polecenia Pentax SMC DA 55mm f/1,4 SDM - nie gorsza od eL-ki.
Alternatywą mogą być Sigma 17-70/2,8-4 i takaż 85-tka, albo Tamron 17-50/2,8 plus 90/2,8 macro z mocowaniem Pentax.
Alternatywą może być Nikon D7000 albo D5100 z ww.obiektywami Sigmy lub Tamrona, ewentualnie 18-105VR (ponoć szybki , celny i ostry) ale nieco ciemny.
Olympus OM-D E-M5 - bardzo drogi jak na format micro 4/3 ... bardzo.
3999 najniższa cena w porównywarce cenowej.
Z tymi bezlusterkowcami to mnie zaskoczyliście - nie brałem ich pod uwagę w ogóle. Olympus robi solidny sprzęt, wiem po tym co mam, żal mi się z nim rozstawać, ale niestety format 4/3 jest bardzo zaniedbany. Opcja filmowania (z dobrym skutkiem) jest bardzo przydatna. Nieraz już byłem w sytuacji że jak wół na wycieczce z uwieszoną torbą na ramieniu, aparatem na szyi i kamerą w ręku - w zależności czy chciałem zrobić zdjęcie czy coś sfilmować.
Czy czasem Canon nie kręci lepszych jakościowo filmów ? Ewentualnie Panasonic z micro 4/3 ?
Mam też obiekcje, czy taki mały bezlusterkowiec Olympus/Panasonic dobrze współpracuje z obiektywami formatu 4/3 jakość zdjęć będzie identyczna jak przykładowo z e-30 ?
Rozumiem, że lampa Olympusa będzie działać w systemie micro ?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Lip, 2013
maestro napisał/a:
Nieraz już byłem w sytuacji że jak wół na wycieczce z uwieszoną torbą na ramieniu, aparatem na szyi
To jakbyś zmienił na Canona pewnie czułbyś się jak... ?
A poważnie , EP3 daje tylko trochę gorsze obrazki od OM-D , a testu EP-5 jeszcze nie widziałem więc trudno mi wyrokować. Zapewne nowsza generacja matryc może dać lepszy obrazek ale zwiekszenie ilości pikseli do 16Mpix sprawy raczej nie ułatwia. Ale skoro 24Mpix matryce APS-C zachowują się dobrze - mozna się spodziewać że ich odpowiednik 4/3 będzie podobny.
Sprawdziłem test podobnego aparatu EPL-5 (16Mpix) wypadał tylko odrobinę gorzej od OM-D, i sądzę że w przypadku EP-5 będzie podobnie.
Co do ceny OM-D - to nie uważam jej za wygórowaną , zmiana systemu kosztowała by więcej.
Cena EPL-5 jest bardzo przyjemna.
Sprawdziłem test podobnego aparatu EPL-5 (16Mpix) wypadał tylko odrobinę gorzej od OM-D, i sądzę że w przypadku EP-5 będzie podobnie.
Oj... Ep 5 to miażdży Epl5...
OMD jest też fajny, ale weź zobacz wizjer - za dodatkową kasą - do EP5...
Większe pole widzenia niż w ... Canonie 1 DX
Jakieś pytania?
Panasonic?
Polecam GX1, choć przy EP 5 to nie stał, ale... malutki, zdjęcia całkiem całkiem, wyposażenie, hmm, a do tego Holga 25 f8... uhmmmmmmm
tak brudnych zdjęć z cyfry jeszcze nie widzialem
Czy zatem opłaca się taki zabieg ? Nawet Ep5 - w porównaniu do E-30 raczej niczym szczególnym, jeśli chodzi o jakość zdjęć, się nie wyróżni.
Czy może jakiś kompakt który kręci dobre filmy ?
A co z tymi Canonami ? Tak zachwalane wideo w 650D ... nie mówiąc o wyższych modelach.
Nawet Ep5 - w porównaniu do E-30 raczej niczym szczególnym, jeśli chodzi o jakość zdjęć, się nie wyróżni.
To się okaże...
maestro napisał/a:
A co z tymi Canonami ?
Jeśli chcesz Canona i video to choćby 5d II i do niego magic lantern wgrać.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Lip, 2013
maestro napisał/a:
Nawet Ep5 - w porównaniu do E-30 raczej niczym szczególnym, jeśli chodzi o jakość zdjęć, się nie wyróżni.
Różnica jest i to duża - no powiedzmy jak między canonem 700D czy 60D a Pentaxem K-5IIs...
I to już przy EPL5...
Tryby filmowania też ma niezłe, sądzę że filmowanie małą matrycą Canona jest mocno przereklamowane - dużą by też pewnie nie filowano gdyby nie wysoka jakość dużej matrycy, dużo osób filmuje tymi lustrami bo system jest popularny . Zajmujący się poważniej filmowaniem wiedzą że do tego najlepiej nadają się Panasoniki i Sony. Takie filmowanie jak w Canonie albo lepsze ma chyba każdy system.
Z tą popularnością systemu jest tak jak z popularnością osób "śpiewających" - obecnie "naj" jest niejaki Biber , choć Kiepura to on nie jest. Znający się trochę wolą jednak np. Sarah Brightman albo... Koneserzy wolą jeszcze innych jeszcze mniej znanych wykonawców. Więc może skończmy przebierać nogami jak panienki przed koncertem małolata JB i zakończmy dywagacje o filmowaniu C...
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Pią 05 Lip, 2013, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14