Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zakładam nowy temat, ponieważ w internecie przeczytałem dosyć sprzeczne opinie.
Chodzi o aparat Nikon D90. Uważam, że jest to w obecnym czasie praktycznie doskonały sprzęt dla amatora w stosunku cena/jakość. Kosztuje niecałe 2000zł, ma porządny wizjer, dobrą ergonomię, całkiem przyjemną jakość obrazowania itd. Ogólnie to niezła puszka, którą jestem zainteresowany.
Praktycznie pierwszym obiektywem, który by mnie interesował do tego aparatu jest 35mm 1.8 G. I tutaj zaczyna się potencjalne ryzyko. Naczytałem się na różnych forach (przeważnie krajowych), że często występują problemy z BF i FF w takim duecie. Nie byłoby w tym nic zlego gdyby nie to, że pojawiają się wpisy, że ktoś tam wysyłał swojego D90 do kalibracji z tym szkłem (35mm 1.8) i wracało z notką, że sprzęt został skalibrowany wg specyfikacji producenta i nadal problem występował. Wpisy te nie pozwalały mi ustalić czy ktoś po prostu nie umiał użytkować aparatu, lub czy wina leżała po stronie samego aparatu, a może obiektywu.
Proszę o Wasze zdania na temat AF w D90. W zasadzie interesuje mnie centralny punkt krzyżowy. Z bocznymi wiadomo, że mogą być problemy z uwagi na mniejszą precyzję. Głównie chodzi mi o opinie na temat duetu D90 + 35mm 1.8 G. No i jak wygląda sprawa serwisu i kalibracji, bo po tym co przeczytałem, to wyszlo na to, że na serwis nie ma co liczyć i tylko mikroregulacja może pomóc, a czasem i to nie wystarcza...
Tak szczerze mówiąc (pisząc), to gdybym miał pewność, że D90 z 35mm 1.8G i innymi ewentualnymi szkłami trafiałby w punkt, to aparat zapewne już byłby mój.
Miałem D90 razem z 35/1.8 i żaden problem BF/FF nie występował. Faktem jednak jest, że 35'kę kupiłem zaraz po premierze. Tak jak i D90. Może późniejsze były bardziej rozkołatane?
P.S.
W D90 nie ma mikroregulacji.
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a:
Miałem D90 razem z 35/1.8 i żaden problem BF/FF nie występował. Faktem jednak jest, że 35'kę kupiłem zaraz po premierze. Tak jak i D90. Może późniejsze były bardziej rozkołatane?
P.S.
W D90 nie ma mikroregulacji.
Ok, dzięki za posta. No mikroregulacji wiem, że nie ma i właśnie zastanawiam się, czy teraz zakupić D90, czy bezpiecznie poczekać sobie do maja/czerwca (w zimę robię mało zdjęć, mniejsza o to zresztą) i kupić D7100 trochę dopłacająć. Tam AF jest już o wiele bardziej zaawansowany, a jest też mikroregulacja, to zakładam, że problemów nie będzie raczej. Z tym, że do D7100 to trzeba by dopłacić prawie równowartość D90 albo równowartość niezłego obiektywu. Stąd mój dylemat.
Dodam tylko, że uważam, że D90 swoim obrazowaniem dałby radę nawet w stos. do D7100 dla moich potrzeb. Tylko martwi mnie to trafianie AF .
mialam d90 rowniez kupionego niedlugo po premierze oraz 35/1.8 u schylku uzytkowania tego korpusu (kupilam uzywke) i nie zaobserwowalam problemow z BF/FF. sam AF szkla nie byl jednak jakichs wysokich lotow (byl wystarczajaco dobry w dobrych warunkach oswietleniowych) ale generalnie d90 sprawowal mi sie lepiej ze srubokretowymi szklami z wyzszej polki niz z af-s z niskiej
Mam Nikona D90 i często używam razem z nim 35/1,8 i nigdy nie miałem kłopotów z BF/BF. Aparat i obiektyw kupiłem w tym roku i jestem zadowolony ze sprzętu. Ze te pieniądze to chyba nie ma co wybrzydzać. Ja poszedłem do sklepu i przetestowałem obiektyw zanim go kupiłem. A że wszystko było ok więc jest mój. Nikon D7100 jest nowocześniejszym aparatem tj. lepsza matryca, AF i wiele pożytecznych funkcji w obsłudze ale cena jest dość wysoka.
Wysłany: Nie 15 Wrz, 2013
Jeśli D90 spełnia Twoje wymagania - kup go teraz. Nie ma sensu od razu sięgać na wysoką półkę, w międzyczasie rozbudujesz sobie szklarnię i będziesz miał pewne doświadczenie przed przeskoczeniem na bardziej zaawansowany DX albo FX w przyszłości.
Nie zakładaj, że sprzęt będzie wadliwy. Czytanie opinii w internecie, zwłaszcza w polskiej domenie, powoduje złudne wrażenie że wszystko źle działa. A to raczej niezadowoleni częściej się wpisują.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15