Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Sie, 2013 obiektyw do portretow i krajobrazow używany do 800 zł
Witam.
Jestem posiadaczką Nikona D5000, chciałabym kupić obiektyw którego używałabym głownie do portretów i okazjonalnie krajobrazów.
Zależy mi na jasnym świetle, oczywiście odpowiednim w cenie do 800 - 900 zł.
Oczywiście chodzi mi o używkę
Przeglądałam oferty, czy ktoś mógłby mi doradzić czy ktorys z ponizszych modeli jest wart uwagi?
Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro
NIKKOR 85/1.8nonAI
SIGMA DC 18-50mm 2.8 EX MACRO HSM
SIGMA AF 21-35
SIGMA 24-135mm D 1:2,8-4,5
SIGMA 28-70 DG
sigma 28-105 f2,8-4
Sigma 17-70/2.8-4.5
Sigma 18-35/3.5-4.5 D
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC
Sigma 28-105/2.8-4 D Asph
SAMYANG 85 mm F/1.4
A może zwrocic uwagę na inne modele?
Bardzo proszę o pomoc w wyborze i jakieś porady.
Ostatnio zmieniony przez redroses Nie 04 Sie, 2013, w całości zmieniany 1 raz
redroses, straszny miszmasz tych obiektywow tu wkleilas. masz juz jakis obiektyw? sprawdzalas, jaka ogniskowa najbardziej pasuje ci do portretu?
Cytat:
nonAI
do d5000 bedzie ci pasowal ale jak kupisz cos lepszego to beda problemy, jak manuale to lepiej trzymac sie tych AI i AI-S
misz-masz bo jestem laikiem jezeli chodzi o wybor - a brak doświadczenia ponieważ obecnie mam 18-55 mm VR, i jest to jedyny obiektyw z ktorym miałam okazję mieć cokolwiek wspólnego. Nie trzymałam nawet w ręce niczego innego.
Kup sobie Nikkora 50/1.8G i będziesz miał krótkie tele do portretu a do krajobrazu zostaw sobie szeroki kąt z kitowego szkła który zaczyna się od 18...
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 04 Sie, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Ale tu jest dział, gdzie pomagamy w wyborze korpusu aparatu. Proszę na następny raz poczytać tytuły działów i założyć temat w odpowiednim dziale. Przenoszę w odpowiednie miejsce
Ale tu jest dział, gdzie pomagamy w wyborze korpusu aparatu. Proszę na następny raz poczytać tytuły działów i założyć temat w odpowiednim dziale. Przenoszę w odpowiednie miejsce
Przepraszam za niedopatrzenie.
[ Dodano: Nie 04 Sie, 2013 18:00 ]
moronica napisał/a:
redroses, i jak, brakuje ci zakresu do portretu?
Zasadniczo chyba źle się wyraziłam, fotografuje głównie córkę, jeżeli chodzi o zdjęcia na powietrzu kit jak najbardziej mi odpowiada. Ale lubie porobic jej zdjęcia typu portret, i w pomieszczeniu, pokoju bez większego światła dziennego jest słabo, bo wiadomo poruszy okiem, ręką i jest klapa.
Jezeli chodzi o krajobraz fotografuje raz do trzech razy w roku - w okresie wakacyjnym i kit też mógłby wystarczyć, spodziewam się ze w tej cenie nie znajde uniwersalnego kombajnu
redroses, ale ja nadal nie wiem na jakiej ogniskowej lubisz te portrety robic. ze zalezy ci na lepszym swietle obiektywu to wiedzialam od poczatku
jeszcze teraz zauwazylam, ze dorzucilas do listy jakies potworki typu 18-200 i ta lista jeszcze mniej trzyma sie kupy. jakie ty masz preferencje jesli chodzi o ogniskowa to ty musisz wiedziec i jak sie ta informacja podzielisz to bedzie mozna doradzic
redroses, ale ja nadal nie wiem na jakiej ogniskowej lubisz te portrety robic. ze zalezy ci na lepszym swietle obiektywu to wiedzialam od poczatku
jeszcze teraz zauwazylam, ze dorzucilas do listy jakies potworki typu 18-200 i ta lista jeszcze mniej trzyma sie kupy. jakie ty masz preferencje jesli chodzi o ogniskowa to ty musisz wiedziec i jak sie ta informacja podzielisz to bedzie mozna doradzic
redroses, chodzilo mi o to, ze jeden wybrany zmiesci sie w budzecie, nie oba
No tak, jakos cięzko dziś łapę
[ Dodano: Nie 04 Sie, 2013 19:07 ]
moronica napisał/a:
no to wybor nalezy do ciebie - 35mm f/1.8G albo 50mm f/1.8G - oba spokojnie mieszcza sie w budzecie (tzn osobno oczywiscie )
50mm f/1.8G
50mm f/ 1.4G
czy roznica jest duza?
[ Dodano: Nie 04 Sie, 2013 19:13 ]
A jezeli chodzi o fotografię krajobrazów (kochane morze i góry głownie), w podobnej cenie 800 zł (uzywka) co byłoby odpowiednie? i czym kierować się w wyborze?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11