Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw szerokokątny do C400D?
Autor Wiadomość
timi1970 
Bywalec

Wysłany: Pią 08 Lut, 2008   Jaki obiektyw szerokokątny do C400D?

Jak w temacie, czyli szukam opinii w zakresie doboru obiektywu z szerokim kątem do Canona 400D zależy mi na jak najszerszym kącie i zakresie ogniskowych od min 18 do max 50 (ale może być mniej) i dobrym świetle, często zdjęcia na hali.
Z góry dziękuję za waszą pomoc:)))

Reklama

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pią 08 Lut, 2008   

Sigma 10-20/4-5.6 będzie bardzo dobra polecam.Szerzej będzie trudno znaleźć :wink: Przeczytaj opinie użytkowników : http://optyczne.pl/rankin...h_zoom%F3w.html

timi1970 
Bywalec

myślałem raczej o czymś lekko dłuższym np. 17-35 lub 17-50,
no i to światło trochę słabe :(
takie 2,8:) wiem, że nie ma ideału, ale....
no i żeby cena nie zabiła:)

koraf 
Optyczny
Koraf

To musisz się zdecydować albo najszerszy ..... albo bardziej długi ... :wink: i jeszcze cena nie zabiła ... :? na to pozostaje Ci era :lol: A tak poważniej to do hali musi być światło min.2.8 , więc do wyboru : najlepszy w tym segmencie canon 17-55/2.8 z iS ale najdroższy , tamron 17-50/2.8 na pewno się nada i ma dobre opinie lub sigma 17-50/2.8 tez niezła .

timi1970 
Bywalec

wiem, że to tylko w erze:)
przyglądałem się już tym szkiełkom, tylko wolę zapytać użytkowników, spodobała mi się Sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO, ale nie jestem pewien czy nie jest znowu za wąska, dlatego czekam na wasze opinie na ten temat.
Wiem, że nie ma uniwersalnego szkła, ale człowiek zawsze stara się sobie ułatwić życie:)

koraf 
Optyczny
Koraf

Timi 1970 ponieważ frekwencja tutaj niespecjalnie jak na razie dopisuje :wink: a na pewno dobrze sprawdzić co sądzą inni proponuję forum na canon board ten sam temat : http://canon-board.info/s...4963#post424963

komor 
Moderator

Timi, musisz poczytać trochę starszych tematów na tym forum, bo zadajesz nieprecyzyjne pytanie. Szeroki kąt na niepełnoklatkowej cyfrówce to są obiektywy klasy 10-20 czy 12-24 mm. Raptem jest ich ze trzy czy cztery modele, więc łatwo przebrnąć przez testy, a potem nieco poszukać na forum opinii.
Obiektywy klasy 17-50 czy 18-55 to są tak zwane zoomy standardowe i nie nazywaj ich szerokim kątem. Jeśli na halę, to potrzebne dobre światło, z tańszych szkieł pozostaje ci więc Tamron 17-50 albo Sigma 18-50. Na tym forum zwykle wszyscy polecają Tamrona. Z droższych jest Canon 17-50 IS, ponoć warty aktualnej ceny.
Chyba większego wyboru nie masz, bo te 17-35 czy inne takie nie mają zdaje się stałego światła 2.8.

goltar 
Optyczny

komor napisał/a:
Z droższych jest Canon 17-50 IS, ponoć warty aktualnej ceny.
komor Ty już nie powinieneś się mylić ;) Canon 17-55 IS... właśnie jestem na etapie testowania tego obiektywu - pierwsze wrażenia rewelacyjne :D niestety cena może zabić :wink: . Tak jak komor napisał do hali musisz mieć światło min. f/2.8.

timi1970 
Bywalec

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008   

komor, trochę celowo zadałem takie pytanie :wink: bo liczyłem na to, że może ktoś ma fajny pomysł na zmniejszenie ilości obiektywów
widzę, że po prostu się nie da :( i muszę pomyśleć o szerokim i czymś dodatkowym
wielkie dzięki za pomoc w ugruntowaniu moich spostrzeżeń :)

P.S. komor jak się spisuje ta Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro

igorax 
Rozmowny
vast

Będzie krotko, polecam Tamrona 17-50/2.8 ostry, w miarę szybki, solidny, tani; potem już tylko szkła 2.5 raza droższe. Na halę a IS USM mógłby też być kit 17-85 tylko on niestety nie ma światła 2.8... trzeba by się było posiłkować IS'em.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

igorax napisał/a:
Na halę a IS USM mógłby też być kit 17-85 tylko on niestety nie ma światła 2.8... trzeba by się było posiłkować IS'em.

No i w czym na hali przy takich ogniskowych ten IS miałby pomóc? Stabilizacja to nie jest lekarstwo na każdą przypadłość. Najpierw jest światłosiła, potem czułość/szumy a potem długo nic i stabilizacja. Oczywiście przy dłuższych ogniskowych jej znaczenie szybko wzrasta, ale na takich krótkich obiektywach przy specyfice zdjęć na hali jej znaczenie jest marginalne i pomijalne.

Patrząc na oryginalne szkła Canona to tanio nie będzie, bo albo masz Canona 17-55/2.8 IS USM albo coś w stylu 16-35/2.8L, starszego 17-35L bądź jeszcze starszego (ale ponoć świetnego) 20-35L (dwa ostatnie to tylko używki, ostatni nie posiada napędu USM).

komor 
Moderator

timi1970 napisał/a:
komor jak się spisuje ta Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro

Spisuje się znakomicie, ale do czego innego niż Ty potrzebujesz. Na 70 mm ma światło f/4.5, więc nie można jej zaliczyć do Ligi Stałego Światła 2.8. :)
O Sigmie pisałem wielokrotnie, jej zaletą jest to, że ma 70 mm, funkcję makro i solidną budowę. Ma wszystkiego po trochu: trochę dobrego światła (na szerokim kącie), trochę makro, trochę funkcji portretowej (bo przy 70 mm i f/4.5 od biedy można uczyć się portretowania) i trochę solidności. Uważam, że to dobry uniwersalny obiektyw dla początkującego, który chce spróbować swoich sił w różnych aspektach fotografii. W przypadku mojej skromnej osoby spełnił tę funkcję.
Wady Sigmy to powolny AF, szeroko omawiane problemy z celnością przy współpracy z Canonem (trzeba dobrać egzemplarz). Jakieś tam aberracje chromatyczne czy winiety - nie ma znaczenia dla początkującego fotoamatora, bo ich poziom nie jest taki dramatyczny. Zresztą jak spojrzeć na artystyczne zdjęcia na galeriach internetowych to większość ma taką winietę dorobioną w Photoshopie, że hej....

igorax 
Rozmowny
vast

MM napisał/a:
igorax napisał/a:
Na halę a IS USM mógłby też być kit 17-85 tylko on niestety nie ma światła 2.8... trzeba by się było posiłkować IS'em.

No i w czym na hali przy takich ogniskowych ten IS miałby pomóc? Stabilizacja to nie jest lekarstwo na każdą przypadłość. Najpierw jest światłosiła, potem czułość/szumy a potem długo nic i stabilizacja. Oczywiście przy dłuższych ogniskowych jej znaczenie szybko wzrasta, ale na takich krótkich obiektywach przy specyfice zdjęć na hali jej znaczenie jest marginalne i pomijalne.
.

No przecież tak napisałem :D tylko w skrócie, fajnie że to rozwinąłeś MM.

timi1970 
Bywalec

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008   

Wybieram Tamrona ze względu na światło i dość dobry AF. Wiem, że nie załatwi to naprawdę szerokiego kąta i będę musiał pomyśleć o takim np. 10-20. Dzięki wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji:)

igorax 
Rozmowny
vast

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008   

timi1970 napisał/a:
Wybieram Tamrona ze względu na światło i dość dobry AF. Wiem, że nie załatwi to naprawdę szerokiego kąta i będę musiał pomyśleć o takim np. 10-20. Dzięki wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji:)

...myślę, że to dobry wybór. [zakup tego szkła zwrócił mi się w przeciągu niecałych 2 miesięcy]. Co do ultra-szerokiego też właśnie myślę o zakupie czegoś, skoncentrowałem się na Tokinie 12-24 [wydaje się być świetnym szkłem, zastanawiają są testy na optyczne odnośnie aberracji, bo tylko tutaj to szkło zanotowało tak fatalny wynik, będę musiał je mocno sprawdzić przed kupnem] i Tamronie 11-18 [który jest w świetnej cenie, przy stosunkowo zadowalającej jakości; testy optyczne też wskazują na słabe osiągi tego szkła a testy i opinie wyszukane w innych miejscach są bardziej pochlebne].

Odpowiedz do tematu