Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 03 Lip, 2013
Nikon P330/P7700 czy Nikon 1 J3
Autor Wiadomość
qazwsx 
Nowy

Wysłany: Sro 26 Cze, 2013   Nikon P330/P7700 czy Nikon 1 J3

Witam doświadczonych fotografów,

Mam dylemat który aparat wybrać. Chodzi mi głównie o jakość zdjęć. Porównywałem oba aparaty na stronie http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM (tu akurat wybrałem P7700 bo nie bylo P330) lecz niestety nie widzę zauważalnej różnicy pomiędzy zdjęciami tych dwóch aparatów. Zdaję sobie sprawę, że J3 ma większą matrycę więc teoretycznie jego zdjęcia powinny być lepsze... Może ktoś kto ogarnia temat przyjrzy się tym zdjęciom i powie czy rzeczywiście jest różnica.

Chciałbym dodać, że nie zamierzam kupować żadnych dodatków do apratu więc proszę o rozważenie Nikona J3 jako aparatu z kitowym obiektywem. Który aparat w takim zestawieniu będzie lepszy? Czy różnica w jakości zdjęć będzie znacząca?

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Cze, 2013   

Z tych dwóch Nikon 1 J3.

qazwsx napisał/a:
niestety nie widzę zauważalnej różnicy pomiędzy zdjęciami tych dwóch aparatów

-To ustaw ISO1600.

qazwsx 
Nowy

A duża to będzie różnica pomiędzy tymi aparatami? Możesz coś więcej napisać? Sprawdzałem na ISO 6400 i nie widziałem różnicy, więc pewnie na 1600 tym bardziej nie zobaczę... Może jakaś podpowiedź na co zwrócić uwagę?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

qazwsx napisał/a:
Sprawdzałem na ISO 6400 i nie widziałem różnicy, więc pewnie na 1600 tym bardziej nie zobaczę...
No skoro nie widzisz różnicy to nie ma co "przepłacać" ;)

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

hijax_pl, zawsze daje wędkę. Ale tu (chyba przez przypadek) dał rybę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Żaden przypadek. Celowa rada...

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

... z przymrużeniem oka, wcale na celową nie wyglądała :razz:

qazwsx 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Cze, 2013   

Hej, kupilem w koncu ojcu ten drozszy P7700. Ale powiem szczerze ze nie jestem zadowolony. Niby zdjecia robi ok. Ale tylko martwych rzeczy. Wszystkie zdjecia poruszajacych sie obiektow są do duuuuuuu****. Mowa oczywiscie o zdjeciach na automacie. Moj ojciec na tyle na fotografi sie nie zna zeby ustawiac jakies badziej zaawansowane funkcje, zreszta ja tez nie. Szczerze nie polecam nikomu co szuka aparatu i nie chce spedzac pol godziny nad kazdym zdjeciem. Aparat robi gorsze foty niz kompakt ktory kupilem 3 lata temu za 400 zł. Jak widac te wszystkie recencje sa G warte.

marcinb78 
Uczestnik

Wysłany: Nie 30 Cze, 2013   

A jaki masz problem z tym aparatem?
Pytam bo od tygodnia czytam różne opinie o aparatach bo chce coś kupić do max 2 tyś.
Mocno się zastanawiam nad Nikonem p330 ewentualnie p7700, ewentualnie Olek xz2 lub Nikon d3100 18-105. Wszystkie cenowo pasują. Zastanawiam się czy lustrzanka ma dużo zalet, bo trochę wada jest wielkość itp. Teraz posiadam Canona a610 generalnie spoko, tylko ma 5 MPX. Trochę ciemny obiektyw. Jak mam na zoom to kiepsko lapie ostrość. Może ktoś pomoże w wyborze? Kiedyś marzyłem o lustrzance. Czy tymi kompaktami
można robić równie dobre zdjęcia? Jest szansa z dużą ostrością obiektu jednego rozmytym tłem? Nie chce potem inwestować w obiektywy itp, fotograf ze mnie nie będzie. A może coś niedużego z aparatów bez lustra?
Ostatnio zmieniony przez marcinb78 Nie 30 Cze, 2013, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

qazwsx, napisz w czym problem. Co to znaczy poruszających się to wiem, ale czy chodzi o poruszających się w dzień, czy też biegające dzieci po ciemnym pokoju wieczorową porą?

P.S.
Chciał(aś) auto to trzeba było kupić jak najtańszy kompakt, a nie ten co ma jasne szkło i dużą matrycę (jak na kompakt). Przy okazji - wszystkie zdjęcia w teście na tym portalu były robione w trybie P i Auto ISO - takie auto właśnie a jakoś nie widzę tam straszności, o której rozprawiasz.

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

No a wrzuć te "poruszone" zdjęcia. Zobaczymy w exifie co sobie tam aparat ustawił a ze zdjęcia ocenimy warunki. Teoretycznie powinno być tak (jak mniemam) że aparat ma w trybie auto zadeklarowany czas otwarcia migawki aby zdjęcie nie wyszło poruszone i do tego dobiera sobie ISO w kontekście akurat ustawionej przysłony.
Może masz w trybie auto ustawione w opcjach, żeby max ISO było np 80 albo 100 i stąd aparat w gorszych warunkach długo trzyma migawkę.

marcinb78 
Uczestnik

Wysłany: Pon 01 Lip, 2013   

a może jest ktoś jeszcze kto używa tego P7700 i może potwierdzić lub zaprzeczyć z tym kiepskimi zdjęciami ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marcinb78, używałem przez ponad dwa tygodnie. Kiepskim zdjęciom mogę tylko zaprzeczyć.

Chris62 
Entuzjasta

qazwsx napisał/a:
. Wszystkie zdjecia poruszajacych sie obiektow są do duuuuuuu****. Mowa oczywiscie o zdjeciach na automacie.

Na automacie to możesz sobie pograć a nie dobre zdjęcia robić.
Poruszajace sie obiekty są wyzwaniem zwłąszcza dla kompaktu. Trzeba ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć.

Dlatego ja zwracam uwagę na szybkość działania AF - nie pamiętam jak to tam u Nikona wyglada ale na ten przykład mój Panasonic LX7 ostrzy i pstryka w niespełna ćwierć sekundy a i tak do ruchomych obiektów muszę się odpowiednio przyłożyć.

Musisz apewnić odpowiednio krótki czas migawki np dl aszybko jadącego samochody krótszy niż 1/1000s no i tu czasem może braknąć światła i trzeba podbić ISO.
Można też na dłuższym czasie próbować sztuki panoramowania - uzyskasz fajny efekt rozmytego tła aa obiekt ostry.

W każdym razie nie auto tylko manual i ćwiczyć....
Jak AF za słaby spróbuj przewidzieć punkt pstryka i ustaw na manual focus skrócisz czas wykonania zdjęcia i unikniesz pomyłki AF - tu znów pytani ejak wygląda funkcja MF w aparacie?

Ta cyfryzacja doprowwadza do tego, że człowiek zapomina podstawowych rzeczy.
Dawno już tryby M nie używałem i własnie z racji zdjec w ruchu i takich nie innych wymagań włączyłem M.
Kręcę sobie kółeczkiem - czasy migawki Ok, przestawiają się ustawiłem 1/1000s - kombinuję guziczkami i nijak nie mogę zmienć przysłony co jest myślę Panasonic ni eprzewidział zmiany przysłony?
po czasie puknąłem sie w głowę i powiedziałem w duchu sam do siebie " ty durniu masz przecież pierścień przysłon!"

Dziwne bo w trybie A o tym pamiętałema w trybie M zgłupiałem :mrgreen:

marcinb78 
Uczestnik

Przeczytałem test p7700 i martwi mnie info o problemach z filmami. Na tym mi jednak zalezy. Poza tym te zamglone zdjecia przy ISO 400 i wzwyz. Troche mi to utrudnia wybor.

Odpowiedz do tematu