Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
obiektyw do Sony A57
Autor Wiadomość
bean357 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013   obiektyw do Sony A57

Witam. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość:)
Kilka lat robiłam zdjęcia kompaktem Fuji S5700 - głównie zdjęcia produktowe. Wychodziły mi w mojej ocenie nieźle, sprzedaż produktów była zadowalająca więc OK. Kupiłam Sony A57 z obiektywem kitowym 18*55- do celów prywatnych- ale próbuję przy okazji też robić zdjęcia produktowe i tu mam problem. Nie wychodzą mi nawet zbliżone do tych z kompaktu. Przy tym samym ustawieniu oświetlenia, ustawionym prawidłowo balansie bieli, w tych samych warunkach są dziwnie "mdłe". tzn kolory jakby wyblaknięte, przedmioty które są błyszczące lub np metalizowane wychodzą matowe - jednym słowem smętne :) )). Czy zmiana obiektywu - na jaki - macro?? pomoże czy też jest to kwestia mojego braku większego doświadczenia z lustrzanką ??

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013   

A może przestrzeń barw masz ustawioną na Adobe RGB?
Kompakty też zwykle mają barwy mocniej nasycone.
Ostatnia rzecz, to obróbka w komputerze. Lustrzanki dają lepszy materiał wyjściowy. To znaczy więcej można z tego wycisnąć w komputerze.

Ustaw format zapisu na RAW, przestrzeń barw na sRGB, Zainwestuj nie takie całkiem duże pieniądze w Lightrooma i życie nabierze kolorów :)

bean357 
Nowy

Przestrzeń barw mam na sRGB - a w Raw-ach faktycznie jeszcze nie próbowałam robić , więc będę ćwiczyć jak najszybciej:)
A co jeśli chodzi o wydobycie połysku- nie chodzi mi o przedmioty metalowe ale coś takiego jak materiał satynowy lub papier z metaliczną fakturą? Mam wrażenie jakby ten obiektyw eliminował mi wszystkie "błyski" zwłaszcza te pożądane.

Tutejszyn 
Optyczny

jest duże prawdopodobieństwo, że można to wydobyć w postprocessie. Jeśli fotografie będą robione w RAW, to obróbka w komputerze potrafi wydobyć ze zdjęcia więcej niż ciepła woda z torebki herbaty.

bean357 
Nowy

Wielkie dzięki - jutro będę wszystko testować :)

Tutejszyn 
Optyczny

ściągnij sobie testową wersję lightroom 4 i pobaw się nim. Link

Stuku 
Rozmowny

Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013   

bean357 napisał/a:
Wielkie dzięki - jutro będę wszystko testować :)

Powiem tak. Obiektyw jeśli chodzi o zdjęcia produktów, jakie by to nie były też odgrywa pewną rolę. Ja swojego czasu próbowałem robić coś na aukcje na allegro 18-70 minolty. I byłem delikatnie mówiąc zniesmaczony tym, co uzyskiwałem tym szkłem.

Tutejszyn 
Optyczny

Stuku, Tylko, że tu jest mowa o bladych zdjęciach, bez "połysku", a obiektyw w zasadzie dowolny, poradzi sobie ze zdjęciami na aukcje Internetowe.

bean357 
Nowy

Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013   zdjęcia przykładowe

Dla porównania wklejam zdjęcia, robione w tych samych warunkach, tak samo oświetlone, - pierwsze starym kompaktem fuji a drugie Sony:

http://zapodaj.net/7ae8b7ded98e0.jpg.html - kompakt
http://zapodaj.net/ee67184adb97a.jpg.html - lustrzanka

dragossani 
Entuzjasta

Tak lepiej? Twój plik z A57 po lekkiej obróbce w LR.

bean357 
Nowy

zdecydowanie lepiej ! nie wiedziałam właśnie czy to wina zdjęć czy braku wiedzy- ściągam właśnie trial lightrooma:)

Crystof 
Bywalec

Wysłany: Sob 27 Kwi, 2013   

Tutejszyn, dlaczego LR4 trial? STĄD można również legalnie i do końca czerwca darmowo użytkować piątą wersję oprogramowania Adobe :) .

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sob 27 Kwi, 2013   

Bo jak się spodoba to od razu można zakupić ;) i nie trzeba się bawić w odinstalowanie bety, instalowanie czwórki etc...

Cybant 
Nowy

Wysłany: Sro 21 Sie, 2013   

Witam wszystkich
jestem tu nowy i zeby nie zakladac nowego postu chcial bym sie dolaczyc do tematu.
Zamierzam kupic a57 z kitem 18-55 ale chcialbym go wymienic na DT 50 F/1.8 SAM i
DT 55-300 F/4.5-5.6 SAM chodzi mi glownie o zdjecia w pomieszczeniach jakis portret krajobrazy. Moje pytanie to czy ten zestaw bedzie wystarczajacy na poczatek?
Jesli ktos ma inne propozycje chetnie wyslucham.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sro 21 Sie, 2013   

nie wymieniałbym 1855 na 50, a dokupiłbym oprócz.

mz 1855+55200+50 to jest dobry zestaw na początek. jest tanio, zdjęcia da się robić i da się rozeznać w tym co nas bawi.

można dyskutować czy lepiej 50, czy 35.. do 35 można doczepić potem jeszcze 85f/2.8, a do 50 to już mniej sensowne. ale to kwestia upodobań i dalszych decyzji, które łatwiej podjąć po jakimś czasie.

Odpowiedz do tematu