Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich. Posiadam lustrzanke canon 1100d. Wiem, że nie jest to super sprzet ale taki juz kupilem.
Teraz interesuje mnie kupno dobrego obiektywa poniewaz ten ktory posiadam jest dla mnie nie wystarczajacy. Problem pojawil sie kiedy kolezanka poprosila mnie o zdjecia swojego ogrodu. zdjecia na ktorych byly mala detale (kwiatki itp) z większej odleglosci byly malo ostre w porownaniu z zdjeciami innego aparatu. Zalezy mi na aparacie na ktorym mniejsze obiekty z troche wkiekszej odlaglosci beda bardzo wyrazne. I taki wlasnie obiektyw mnie interesuje chce uzyskac dobra jakosc i tymbardziej ostrosc moich zdjec.
Niestety nie moge powiedziec nic wiecej(jakie modele mnie interesuja) poniewaz jestem poczatkujacy i tak naprawde nie wiem co kupic.
Cena do 1000zl(jezeli to mozliwe:))
haxx, mozna się domyśleć, że potrzebujesz coś uniwersalnego i coś co prawie udaje makro.
Najlepsza przy tym budżecie(troszku trzeba dołożyć) będzie sigma 17-70/2.8 - 4.5 (skala 1:2.3) lub nowsza wersja tego szkła 17-70/2.8-4.0 (skala1:2.7)
Faktycznie trzeba dac troche wiecej:P tylko ze w takim przypadku obiektyw kosztuje wiecej niz moj aparat wiec czy w takim razie oplaca sie go rozbudowywac? czy roznica bedzie naprawde widoczna?
Droższy obiektyw niż lustrzanka to nie jest żadne novum.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 19 Lip, 2013
haxx napisał/a:
Faktycznie trzeba dac troche wiecej:P tylko ze w takim przypadku obiektyw kosztuje wiecej niz moj aparat wiec czy w takim razie oplaca sie go rozbudowywac? czy roznica bedzie naprawde widoczna?
haxx, przeciętnie dobra optyka jest droższa niż aparat, nawet jak body kosztuje ponad 6K, to jest optyka "średnich" lotów dlatego jest taka tania.
Rozumiem zanim odpowiedziales ogladalem przykladowe zdjecia robione tym obiektywem w mniejszej rozdzielczosci niz ma moj aparat i sa o niebo lepsze wiec chyba sie zdecyduje.
Dzieki za pomoc
Andrzej.M. [Usunięty]
Przede wszystkim polecałbym ci poczytać o fotografowaniu - co to przysłona, czas, głębia ostrości - jak się nauczysz pewnych rzeczy , będziesz umiał je zastosować i dzięki temu jakość obrazu znacznie się poprawi. Jeśli jeszcze przeczytasz testy aparatu i zwłaszcza swojego obiektywu - będziesz umiał lepiej go wykorzystać. Bo to niekoniecznie musi być kwestia aparatu czy obiektywu - w 90% przypadków to brak umiejętności powoduje że zdjęcia są do d...
Jeżeli wtedy nie uzyskasz pożądanych rezultatów - to możesz pomyśleć o zakupie obiektywu stałoogniskowego o konkretnej ogniskowej np. 1,8/35mm - a jakiej to już wtedy raczej będziesz wiedział i ten powinien ci pomóc uzyskać pożądaną ostrość. Na razie z kupowaniem obiektywów się wstrzymaj - bo po co za chwilę masz go wymieniać . Co prawda w podobnej cenie - no trochę wyższej można kupić Tamrona 17-50/2,8 - również dobry optycznie instrument - ale na razie nie wiesz co ci jest potrzebne , a sam obiektyw i tak zdjęcia nie zrobi , choćby miał czerwony pasek i kosztował 10tysięcy...
Więc się ucz, czytaj - i ćwicz, jak przyjdzie zrozumienie - pogadamy - OK?
kozidron [Usunięty]
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Na razie z kupowaniem obiektywów się wstrzymaj - bo po co za chwilę masz go wymieniać . Co prawda w podobnej cenie - no trochę wyższej można kupić Tamrona 17-50/2,8 - również dobry optycznie instrument - ale na razie nie wiesz co ci jest potrzebne , a sam obiektyw i tak zdjęcia nie zrobi , choćby miał czerwony pasek i kosztował 10tysięcy...
do kwiatków tamrona przecież w tym przypadku temat ewidentnie został prawidłowo opisany przez haxx.
AndrzejM.Makuch, zauważyłeś że kolega się wysilił i obejrzał sobie fotki z tego obiektywu AndrzejM.Makuch zauważyłem, że masz problemy ze zrozumieniem najprostszych kwestii, zauwazyłeś jaka jest skala przy tamronie 1:4.8, zauważyłeś co napisał haxx, o swoich preferencjach w 1 poście.
Może i kolega haxx, jest nowy, może i zaczyna i ma małą wiedzę ale rzadko się zdarza (ostatnio) na tym faorumie, żeby ktoś wiedział czego chce a tu ewidentnie jasno nam określił czego oczekuje.
Problem bardziej leży drogi Andrzeju po twojej stronie, że mieszasz a nie pomagasz
ja moge jeszcze tylko dodac ze duzo probowalem robiac zdjecia w roznych trybach z duza glebia ostrosci lub nie, probujac manualnie ustawic czy to ostrosc czy glebie koloru i efekt jak dla mnie nie jest zbyt zadowalajacy.
oto moje przykladowe zdjecie http://imageshack.us/photo/my-images/843/fs7z.jpg/ jak widac nie jest zbyt dobre a gdybym chcial jest zrobic z daleka np kilka kwiatkow to jest o wiele gorzej.
Jeżeli za małe powiększenie, to może EF 50/1.8 (420zł) plus plastikowe pierścienie macro (150zł) i będziesz miał ostrość i powiększenie i jasną stałkę I nie przekroczysz ceny aparatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11