Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 02 Kwi, 2013 Jaki aparat na koncerty?
Cześć!
Usiłuję wybrać aparat, który będzie możliwie dobrze sprawdzał się na koncertach. Priorytetem jest więc (jak sądzę), by jak najlepiej radził sobie w trudnych warunkach oświetleniowych. Wiem, że dla kompaktowego aparatu to duże wyzwanie i lepsza byłaby lustrzanka (którą zresztą mam), ale na wiele koncertów nie wpuszczają z aparatami z wymienną optyką - stąd potrzeba dokupienia kompaktu.
Jeśli chodzi o budżet, to im mniej, tym lepiej, ale liczę się z wydatkiem rzędu 1 000 zł (jeśli miałyby to pozwolić na uzyskanie zdecydowanie lepszych parametrów, to mogę dołożyć 100-200 zł).
Na czym jeszcze mi zależy? Dobra stabilizacja i niezły zoom - to na pewno. Praktyczny byłby uchylny ekran, ale bez tego ewentualnie mogę się obejść (bo to mocno zawężą listę aparatów). Przydałoby się też filmowanie i dobra jakość rejestrowanego dźwięku, jednak to również nie jest warunek konieczny.
Jakie aparaty byście polecali?
Czytałem, że Kodak EasyShare Max Z990 bardzo dobrze sprawdza się przy słabym oświetleniu (to prawda?), ale jakoś nie przekonuje mnie sama marka, więc bez rekomendacji kogoś mądrzejszego ode mnie chyba się na nią nie zdecyduję.
[ Dodano: Wto 02 Kwi, 2013 12:03 ]
Nie mogę już edytować pierwszego wpisu, a chciałbym dodać, że:
- zoom nie musi być ogromny bo zdjęcia będą robione (chyba zawsze) z tzw. golden circle, czyli miejsca bezpośrednio przed sceną,
- Kodak EasyShare Max Z990 odpada - poczytałem o nim więcej i nie były to pochlebne opinie.
Nie mam pomysłu jak się zmieścić w 1000zł i robić przyzwoite zdjęcia w takich warunkach.
Ja bym zaproponował przeglądnięcie "bezlusterkowców" APS-C. Wprawdzie mają wymienną optykę, ale są małe i można wnieść w kieszeniach, zwłaszcza jak się rozłączy body i obiektyw.
Z typowych kompaktów na te warunki bym polecił obejrzeć SONY RX100 i Canon G1X.
Z droższych Fuji X100 i X100S (matryca APS-C), ale stała ogniskowa. Można jeszcze w tej grupie rozpatrywać Nikona A, ale ja osobiście jakoś w niego nie wierzę.
Z bardzo drogich kompaktów SONY RX1, ale to ma wielkość prawie jak lustrzanka.
Zoom, dzięki za propozycje, ale niestety są one zbyt mocno oderwane od moich realiów budżetowych. Wierz mi, że w przypadku SONY RX1 to nie rozmiary czynią go dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) czystą abstrakcją
Mam Nikona D5100 (wybranego zresztą dzięki bezcennej pomocy tego forum, za co raz jeszcze dziękuję), który jest i będzie moim podstawowym aparatem. Kompakt ma być kupiony w konkretnym celu (choć zapewne zdarzy się korzystać z niego także poza koncertami), więc nie chcę na niego wydawać dużych pieniędzy. Jeśli na jego zakup miałbym przeznaczyć 2 000 zł lub więcej, to wolałbym te pieniądze zainwestować w obiektyw lub akcesoria do lustrzanki, choć problemu by to oczywiście nie rozwiązało
Wiem, że szukam nieco utopijnego sprzętu, dlatego nie oczekuję, że aparat będzie świetnie sprawdzał się przy trudnym oświetleniu, ale szukam takiego, który zrobi to możliwie najlepiej. W każdej kategorii jest sprzęt przeciętny i taki, który od przeciętnej odstaje w jedną lub drugą stronę. Mam więc nadzieję, że za 1 000 - 1 200 zł można kupić aparat, który przyzwoicie poradzi sobie na koncertach. Bądź co bądź nie chodzi o profesjonalne fotorelacje.
hijax_pl bardzo liczę na Twoje sugestie i rekomendacje - 2 lata temu bardzo nam pomogłeś więc mam nadzieję, że i tym razem Twoje opinie pomogą wybrać optymalny aparat. Trochę mnie jednak martwi, że zabrałeś głos w dyskusji, ale nie wskazałeś swoich typów. Czyżby założenia były całkiem nierealne?
Po ostatnich testach przychylałbym się do Nikona P7700 ale troszkę bardzo naciągnie budżet. W Samsungi bym nie wchodził przez ich gabaryty. A małe kompakty, jak na przykład EX1 ma mały zoom, a EX2 kiepską matrycę...
P7700 to już jednak trochę za drogo
Czy dobrze rozumiem, że w granicach 1 300 zł nie znajdzie się nic sensownego (w kontekście moich potrzeb i zastosowań)?
To, jakiej jakości zdjęć oczekujemy jest oczywiście sprawą gustu, ale ja bym nie liczył na dobre zdjęcie z kompaktu na koncercie. Uważam wręcz, że w granicach 1300 zł ciężko będzie znaleźć aparat, który zrobi dobre zdjęcie w takich warunkach.
Proponowałbym jednak poszukać wśród bezlusterkowców z matrycą APS-C. Da się wnieść wszędzie w kieszeniach , a jakość może być bardzo dobra. Jednak 1300 zł może być mało.
Wszystko kwestią tego jaki zoom jest dla Ciebie wymagany.
Zdjęcia będą robione zazwyczaj z odległości kilku metrów (powiedzmy 3-7 m do środka sceny, gdzie zazwyczaj stoi wokalista). Biorąc pod uwagę rozmiary sceny i to, że nie zawsze pstryka się jej centralne miejsce, maksymalna odległość od fotografowanego obiektu może wynieść kilkanaście metrów. Nie potrafię dokładnie przeliczyć tego na potrzebny zakres ogniskowych, więc poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba 24-120 mm (dla 35 mm) to już użyteczny zakres, więc zoom 5x powinien być ok.
Wydaje mi się, że powinno to już pozwolić i na zrobienie portretu z odległości ok. 5 m, i na szerszy kadr.
Oczywiście większy zoom dawałby większe możliwości (np. szanse zrobienia portretu z nieco większej odległości), ale muszę iść na kompromisy. Jeśli moje szacunkowe wyliczenia są mniej więcej zgodne z rzeczywistością, to chyba dałoby się przeżyć nawet nieco węższy zakres ogniskowych (np. rzędu 28-105 mmm).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11