Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
problem z wyborem obiektywu i myśl nad zmianą na kompakt
Autor Wiadomość
ferdex
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   problem z wyborem obiektywu i myśl nad zmianą na kompakt

Witam wszystkich na forum.
Jestem nowym użytkownikiem ktory zaczyna fotografować ;)
Na wstępie muwię że nie wiedziałęm gdzie zamieścić temat bo kwalifikuje się pod kompakty i lustrzanki.
Zakupiłem sobie na starcie Canona 600d z szkiełkiem 18-55 is(standardowym).
Wczoraj pod wieczór zrobiłem moją pierwszą wyprawę na miasto i skończyłęm nad ranem. niestety troszkę się zawiodłem, oto następujące problemy:
-przydał by mi się większy zoom tak 200mm niestety zakupić bym musiał tamronka 18-200mm widziałem na allegro a 700zł, w grę wchodzi tylko to ponieważ jest niemożliwe zebym zmieniał ciągle obietyw na zmianę chciałem robić fotografię jakis ludzi, budynków szczegółów. próbowałem się bawić czasami ale nie wychodziło bo rozmazane albo za ciemne postacie. Czy ten tamronik będzie robił lepsze zdjęcia od mojego podstawowego obiektywu?
-kolejnym problemem była pokrywka od szkła ciągle ściągać i zakrywać. Nie spodobało mi się to za to plusem był szybki start aparatu.
Tak więc większość zdjęć była zrobiona przezemnie przez na funkcji auto bez lampy błyskowej oraz na pół-auto na iso 3200(na nocnych) i bardziej mi się to spodobało niż zabawa czasami bo biegając z aparatem po mieście w tłumie bałem się ciągle o niego a fotki były zadowalającej jak dla mnie jakości.
Tak więc obejżałem w domu te zdjęcia i doszedłem do wniosku ponieważ czytałem że kompakt robi lepsze zdjęcia w trybie auto i czy nie lepiej kupić lepszy i mniejszy kompakt, przejżałem internet i znalazłem coś w stylu canon g1 x albo sony rx100 coś w tym stylu czy na auto fotki będą lepszej jakości chodzi mi też o zdjęcia w nocy.
Czy jak już mam to zostawiać i nie pozbywać się go?
jedyną wadą że brakowało by mi tego zoomu w ktory chciałem się zaopatrzyć (18-200m) oraz tych wszystkich funkcji żeby się czasem pobawić jak bym miał czas.
Wiem że nie wybierzecie za mnie ale jakieś opinie na temat jakości zdjęć w trybie auto i zoomie w kompaktach i jakieś porady.
Oto kilka moich fotek z wypadu na miasto i testowania: Link

Tak poza tematem kupiłem też ją dla filmów ale i tak się będę zaopatrywał chyba w lergię m52 bo do kamerowania fajne, małe, lekkie i poręczne.
Pozdrawiam

Reklama

marcelllo 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   

Co do Tamronka - będzie robił troche niewyraźne zdjęcia i z aberracja chromatyczną. Miałem go kiedyś bo sprzedawali go w pakiecie z canonem 7d a pozbywając się go można było zarobić :) Ale się zawiedziesz bo on nie ma plusów oprócz szerokiego zakresu ogniskowych. Kwestia co Cie interesuje - jeśli fotografia artystyczna, widoki i ładne komponowanie - naprawdę Twój kit jest ok. Do portretów dokup dłuższą stałkę i jest git :)

Kompakt to żaden wstyd - rzeczywiście masz zwykle większy przedział ogniskowych bez konieczności bawienia się. Tym bardziej jak jeszcze robisz na auto. Ale czuję że sie wciągniesz :)

adf1985
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Sie, 2013   

Ty lepiej statyw kup :) . Lustrzanka bije na głowę prawie każdy kompakt, tylko musisz nauczyć się robić zdjęcia :) . W ogóle w nocy nie używaj ISO 3200, tylko ustaw sobie ISO 100 i postaw aparat na statywie - efekty będą bardzo dobre zapewne. Popróbuj trochę zanim się pozbędziesz dobrego sprzętu. A obiektyw 18-55 IS II jest całkiem niezly na początek i można nim cuda wyczyniać, tylko trzeba się postarać. W ogóle funkcję auto bym nie używał, bo szkoda na to lustrzanki. Popróbuj w innych trybach, przeczytaj instrukcję. To jest fajna zabawa, tylko musisz chcieć się wciągnąć.

A jeśli czujesz, że to Cię faktycznie nie wciąga, to może faktycznie kompakcik. Ja tak zrobiłem i jest OK, ale znów zaczynam tęsknić za lustrzanką i zapewne kupię w przyszłym roku znowu :) .

ferdex
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Sie, 2013   

Co sądzicie o moich zdolnościach do zdjęć z p[od linku w 1 poście?
Teraz się napaliłem na Tamron 70-300 mm F/4-5.6 AF SP Di VC USD albo Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro
ale jeszczę muszę poczytać o tych dwóch i statywach

marcelllo 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Sie, 2013   

Zdjęcia całkiem sympatyczne. Zdolna bestia z Ciebie! :)
Statyw fajna rzecz, ale nie ma co się bać wysokiego iso.
Co do 70-300 - zabraknie szerokiego kąta. Trzymaj się tego co masz i dokup portretową stałkę (jeśli chcesz robić portrety) lub przerzuć się na kompakta. Naprawdę ważne są ogniskowa - przesłona - czas - iso - kadr. no ok, lustrzanki dają mniejszą głębię ostrości i fajnieszą plastykę ale na to masz czas :)

ferdex
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Sie, 2013   

Właśnie myślałem nad canonem 85 mm do portretów ale jeszcze nie teraz najpierw muszę troszeczkę opanować podstawy obsługi bo w teorii to jedno a jak wyjdę na miasto to już inna bajka bo jak mam koncepcję na kadr to mam mętlik w głowie jak ustawić przesłonę i czas.
Tak myśląc to jak miał bym wydać te 1600 zł na 70-300 to za dużo go i tak nie użyję kiedyś może mi jak mi będzie go naprawdę brakować.
Muszę poczytać trochę o portretach tylko kto mi będzie do nich pozował xD
ps
co to ta plastyka?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pon 26 Sie, 2013   

marcelllo napisał/a:
Statyw fajna rzecz, ale nie ma co się bać wysokiego iso.
I tu się nie zgodzę.
Fotografia miasta to taki krajobraz, a w krajobrazie chodzi o to aby było ostre i to co 2 metry od aparatu i to co 200m od aparatu. Aby to osiągnąć potrzebne jest przymknięcie przysłony np. do f/8. Wtedy zaczyna się wydłużać czas naświetlania nawet do kilkunastu sekund. Gdy podnosisz czułość tracisz na tzw. rozpiętości tonalnej zdjęcia. Masz albo czarne albo białe, brakuje półtonów. Widać to na zdjęciach kolegi. Ponadto im większe ISO tym większe szumy, które zwłaszcza w cieniach są masakrycznie brzydkie.

Dlatego statyw. :grin:

ferdex napisał/a:
co to ta plastyka?
To dwa zjawiska: ładne rozmycie tła oraz winieta, czyli przyciemnienie rogów zdjęcia w wyniku wady optycznej szkła lub świadomego działania fotografa podczas obróbki zdjęcia. :wink:

Odpowiedz do tematu