Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 17 Lut, 2008
D80 vs 400D vs 30D
Autor Wiadomość
molmat
Nowy

Wysłany: Wto 10 Lip, 2007   D80 vs 400D vs 30D

Po przeczytaniu wszystkich testów i spędzeniu połowy nocy na czytaniu artykułów na forum mam taki mentlik w głowie, że zupełnie nie wiem co kupić. Dotychczas byłem prawie całkowicie zdecydowany na D80 z kitem 18-70. Ale dyskusja na forum - odnośnie jego szumów i jakości matrycy trochę ostudziła mój zapał. Co prawda zrobiłem nim kilka zdjęć, nawet przy iso 1600, i bardzo ucieszyl mnie fakt, że szumi on na b&w a nie na kolorowo :) . Prawie jednocześnie przechdząc obok witryny fotojokera zobaczyłem 30Dkit. Miałem okazje robić 20d - super aparat, test mówi że 30D też jest ok, ale ten obiektyw to istna porażka. Wiem na pewno, że przez najbliższe 8-10 miesięcy nie będę mógł kupić nowego szkła (z prostej przyczyny - wszystko finansują rodzice/moje 17nastoletnie oszczędności i trochę czasu minie, aż znów zbiorą się fundusze na ten cel). Boje się, że kitowy obiektyw canona popsuje mi całą radość z posiadania lustrzanki, a jedyną różnicą z moją obecną KM Z6 będzie obecność szerokiego kąta.
400D nasunęło mi się po przeczytaniu kilku postów uzytkownika Remol71. Widzę, że jest zadowolonym posiadaczem 400D. Zrobiłem sobie szybką kalkulację, że za cenę 30D kit, albo d80kit, mogę mieć 400D + tamrona 17-50 f2.8 i grip Delty (chociaż nie wiem jak z jakością tych zamienników). Z ceną wszystkiego oscyluję w okolicach 4200-4300zł.
Fotografuję głównie architekturę i przyrodę, ale nie powiem - ciągnie mnie do portretu i reporterki. Wiem - że jakiego aparatu nie kupię, nastepnymi wymarzonymi obiektywami będą sigma 10-20 i jakaś stałka 50 - taki mój mały plan rozwoju %-).

Proszę napiszcie mi 10 logicznych za i przeciw - byłbym bardzo wdzięczny.
MM - nie mam kasy na 5D ;) i eLki :)

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 10 Lip, 2007   

Będę przewrotny. Kup Samsunga gX-10:
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6142

wyniesie Cię 2789 zł. Sprzedaj kita 18-55 za 200-300 zł.

Do tego dokup Sigmy 17-70 i 70-300 APO - teraz obie na promocji z dobrymi filtrami UV.
Cena to 1400 + 800 zł czyli 2200 za zestaw.

W sumie wszystko wyniesie Cię: 2789 + 1400 + 800 - 300 zł = 4689 zł. Być może przy zakupie aparatu i obiektywów w jednym sklepie wywalczysz jakiś rabat więc kwota w okolicach 4500 zł robi się bardzo realna.

Będziesz miał świetny zestaw, dobry optycznie, z dobrymi filtrami, z dobrym korpusem
wyposażonym w stabilizację i odkurzacz. Tego ostatniego nie da Ci ani D80 ani 30D.

Arek

molmat
Nowy

w sumie nigdy nie rozważałem takiego rozwiązania :) . Dość przewrotne, ale kalkulując faktycznie się opłaca. Czekam jeszcze na opinie Canonierów i Nikonowców :) , zobaczymy co powiedzą. zaraz przyjzę sie dokładniej samsungowi (chociaż to prawie pentax k10 :P )

Arek: a jak kupować te sigmy? raczej lepiej pofatygowac sie samemu do sklepu, i sprawdzić czy ostrzy dobrze - słyszałem ze są różne przypadki FF i BF czy można zaufać internetowi?

Arek 
Redaktor

FF/BF są u Sigmach głównie z Canonem. Taki sam zestaw poleciłem koledze (ale z K10D) i obie Sigmy kupione w sklepie internetowym nie pokazują na nim żadnego BF/FF.

Tak rozwijając temat, to ogromną zaletą wchodzenia w Canona i Nikona jest wchodzenie w system. Tam kupisz wszystko, bez problemów z dostępnością, niekończącymi się zapowiedziami itp. Jedynym problemem jest cena.

Wbrew temu co twierdzą niektórzy Pentax, Sony czy Olympus, to jeszcze nie systemy lecz ich zalążki (choć w bardzo krótkim czasie mają szansę odewoluować od stanu embrionalnego). Jeśli będziesz chciał mocno rozwinąć swój system, to najłatwiej będzie Ci to zrobić w przypadku Canona i Nikona. Jeśli GX-10 z tymi dwiema Sigmami, podrasowany jakimiś stałkami z serii Limited starczy Ci na długo, możesz zapomnieć o Canonie i Nikonie. Obie te firmy zostały MZ trochę w tyle w segmencie lustrzanki dla zaawansowanego amatora. O ile 20D był rewolucją, to 30D był lekko przestarzały już na starcie. D80 dla odmiany robi ze zdjęciami to, czego w lustrzankach nie lubie, czyli pcha software tam gdzie nie powinien. Tutaj wejście na rynek K10D i GX10 sporo namieszało i dało klientom znacznie większy i lepszy wybór.

Arek

molmat
Nowy

to jest to - apetyt rośnie w miarę jedzenia :) . Nikon i Canon to na pewno rozwojowe systemy, ilość szkieł do jednego i drugiego mnie zadziwia - taka mnogość, że nie wiadomo co wybrać - wystarczy mieć $ :) . Pentax k10 w sklepie leżał mi najlepiej w dłoni z tych wszystkich wymienionych w tym artykule. Obawiam sie tylko - że samsung, własciwie startuje z bardziej zaawansowaną fotografią - nie wiadomo jak ten sprzęt będzie działał za 2-3 lata.
To teraz mam jeszcze więcej do rozważania za i przeciw :)

D80 - widziałem świetne zdjęcia zrobione tym aparatem. Żeby zdecydować tak na serio - to trzeba by mieć każdy z nich na 2-3 tygodnie. Rozgryźć, popstrykać, samemu dostrzec wady i zalety. Ale tak sie niestety nie da %-)

Mysza 
Bywalec

Ave!

Arek napisał/a:
Będę przewrotny. Kup Samsunga gX-10:
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6142

wyniesie Cię 2789 zł. Sprzedaj kita 18-55 za 200-300 zł.

Ja też będę przewrotny - przyjrzyj się Olkowi E510 - za około 3700 PLN z dwoma szkłami 14-42 - 40-150 masz ekwiwalent 28-300, z bardzo przyzwoita jakością szkieł.
Późniejsza rozbudowa systemu to 14-54 1:2,8-3,5 za około 2000PLN - szkło bardzo chwalone, ze względu na ostrość obrazu i solidną, uszczelnioną budowę.

Obiektywy są bardzo przywoite optycznie, korpus ma stabilizację i bardzo wydajny odkurzacz (tutaj masz test skuteczności pracy odkurzaczy w lustrzankach http://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal/). Ponadto cały zestaw jest stosunkowo lekki - dla mnie to wielka zaleta.

Cześć tu Mysza.

Arek 
Redaktor

Mysza napisał/a:

Ja też będę przewrotny - przyjrzyj się Olkowi E510 - za około 3700 PLN z dwoma szkłami 14-42 - 40-150 masz ekwiwalent 28-300, z bardzo przyzwoita jakością szkieł.

Dodaj koledze ważną informację o plastikowym bagnecie, wizjerze jak dziurka od klucza i 3-punkowym AF. Wiem, że jest LiveView ale tutaj molmat musi sam zadecydować, czy to dla niego ważna własność czy tylko gadżet.

A czy ten test czyszczenia matryc jest miarodajny? Ja bym się wstrzymał
z pisaniem, że system czyszczenia jest w Pentaxie czy Sony bezużyteczny.
To co tam testowano nijak ma się do rzeczywistych warunków w jakich
pracuje aparat. Mogę napisać jak to wyglądało u nas, bo specjalnie
zrobiliśmy eksperyment mając na kilka tygodni w testach bliźniacze K10D i
GX10. Jeden przez ten czas miał ustawiony system czyszczenia tak, aby
włączał się przy każdym uruchomieniu aparatu. Drugi nie miał. Po 2-3
tygodniach ten z włączonym systemem miał matrycę czyściutką jak łza, ten
drugi kilka placków, których włączenie systemu oczyszczania nie usunęło
- potrzebna była grucha. Wniosek jest więc taki, że jeśli masz system
chodzący cały czas, to na bieżąco usuwa Ci on to co trzeba i działa bez
problemów nie pozwalając zagnieździć się brudom. A o to chyba w tym
wszystkim chodzi.

molmat
Nowy

Mysza - dla mnie tego olka dyskwalifikuje właśnie 3 polowy AF. LiveView - fajna opcja ale ja i tak foce na wizjerze- a przy nieobrotowym wyswietlaczu - niewiele to zmienia. w tłumie i tak nie popstrykasz :)

i tak gruchy żaden "wibrator" matrycy nie zastąpi :)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Ja brzydliwy jestem i czegoś takiego jak Samsung do ręki zwyczajnie nie wezmę. Tak samo jak nigdy nie kupię koreańskiego samochodu. Konserwatysta jestem i tyle. Ja mając małe fundusze kupiłbym Nikona D80. I za nic mam ortodoksyjne podejście w kwestii ingerencji softu. Naukowe dywagacje zostawiam naukowcom. Zdjęcia na papierze to jest dla mnie najważniejszy egzamin a ten Nikon D80 zdaje znakomicie. Dostajesz dostęp do chyba najdoskonalszego systemu w segmencie amatorskim (Canon jest zwrócony ku bardziej zaawansowanym amatorom i zawodowcom). Stabilizacja obrazu w body czy czyszczenie matrycy to są dla mnie gadźety, nie mające wpływu na wybór systemu.
Pozdrawiam życząc takiej jakości zdjęć jakie wychodzą z 5D i L-ek :P :wink:

Mysza 
Bywalec

Arek napisał/a:

Dodaj koledze ważną informację o plastikowym bagnecie, wizjerze jak dziurka od klucza i 3-punkowym AF. Wiem, że jest LiveView ale tutaj molmat musi sam zadecydować, czy to dla niego ważna własność czy tylko gadżet.

Napisałem "przyjrzyj sie", a nie "kup" :P .
Zakładam, po wypowiedziach kolegi że jest na tyle świadom swoich oczekiwań, że sprawdzi specyfiakacje aparatu za nim go kupi.

Co do wizjera jak dziurka od klucza, to wybacz, ale nieco przesadzasz.

Co do ilości punktów AF, to pamiętam, jak w moim EOS'ie 300 strasznie wkurzało mnie przestawianie na środkowy punkt AF, za każdym razem jak tylko moja lepsza połowa robiłą zdjęcia w trybach automatycznych (resetowało to ustawienie wyboru pola ostrości w trybach manualnych).
Nie odczuwam potrzeby posiadania wielopolowego AF, więc nie będę boleć jak będę miał tyko 3, jeżeli będa trafiać w punkt.

A co do plastikowego bagnetu, to przewrotnie powiem tak:
Bolid Kubicy też nie był wykonany z metalu i tylko dlatego przeżył on swój okropnie poważnie wygląjacy wypadek ;) .
Innymi słowy wszystko zależy od jakości plastików.

Cześć tu Mysza.

Mysza 
Bywalec

Ave!

MM napisał/a:
Ja brzydliwy jestem i czegoś takiego jak Samsung do ręki zwyczajnie nie wezmę. Tak samo jak nigdy nie kupię koreańskiego samochodu.

Nie ma jak rzeczowe argumenty :P :wink: .
Ja moją Nubirą dobijam właśnie do 220 000 i pewnie jeszcze troszkę jeszcze nią pojeżdżę.

MM napisał/a:
Konserwatysta jestem i tyle. Ja mając małe fundusze kupiłbym Nikona D80. I za nic mam ortodoksyjne podejście w kwestii ingerencji softu. Naukowe dywagacje zostawiam naukowcom. Zdjęcia na papierze to jest dla mnie najważniejszy egzamin a ten Nikon D80 zdaje znakomicie. Dostajesz dostęp do chyba najdoskonalszego systemu w segmencie amatorskim (Canon jest zwrócony ku bardziej zaawansowanym amatorom i zawodowcom).

Odnośnie Nikkona, bardzo fajny sprzęcik, ale np. dla mnie za duży i za ciężki.
Co do Canona, to zgodzę się że jest nastawiony na rynek profesjonalny. Praktycznie brak u nich szkieł dla amatorów.
Ponadto nie lubę polityki monopolistycznej. W branży w której pracuję nabrałem przekonania, że najlepsze systemy to te, które są otwarte, bo każdy może stworzyć coś, co będzie w pełni współpracować z okeśloną platformą i użytkownik ma możliwość tworzenia własnych systemów z szerokiej gamy komponentów o rozsądnych cenach.

MM napisał/a:
Stabilizacja obrazu w body (...) to są dla mnie gadźety
:?: :?: :?:

A czym to sie według ciebie różni w stosunku do stabiliacji w obiektywie?
Bo w moim odczuciu jest znacznie bardziej uzasadnone technicznie - przeciwdziała przyczynie a nie skutkom, nie wspominając o oszczędnościach.

Cześć tu Mysza.

Arek 
Redaktor

Tu akurat nie zgodzę się z MM. Stabilizacja w body, choć na razie nie tak skuteczna jak w obiektywie, nie jest gadżetem. Z przecieków odnośnie nowego Olka wynika, że ma on stabilizować matrycę na poziomie 5 EV czyli wydajniej niż w najlepszych ISach i VRach.
Co prawda nie specjalnie chce mi się w to wierzyć (ale poczekamy, zobaczymy), to nawet zrównanie stabilizacji matrycy z tą w obiektywach, to będzie bardzo poważny cios dla Canona i Nikona. A takich ciosów im się trochę przyda :)

Arek

P.S. Mysza, ale bolid Kubicy nie jest dawany niejako gratis do samochodu osobowego kupowanego w salonie.

Arek 
Redaktor

MM napisał/a:
Zdjęcia na papierze to jest dla mnie najważniejszy egzamin a ten Nikon D80 zdaje znakomicie.

A to z kolei żaden argument, bo ten test zdaje znakomicie KAŻDA lustrzanka cyfrowa leżąca obecnie na półkach w sklepach.

Mysza 
Bywalec

Arek napisał/a:
Mysza, ale bolid Kubicy nie jest dawany niejako gratis do samochodu osobowego kupowanego w salonie.

Dlatego zaznaczyłem, że piszę przewrotnie.

A tak bardziej na serio, czy masz jakieś niegatywne doświadczenia z obiektywami na plastikowym bagnecie. Czy one się łamią, czy po prostu wycierają i robią się luźne?

Cześć tu Mysza.

Arek 
Redaktor

Luzy. A luzy powodują niewłaściwe nachylenie osi optycznej obiektywu do matrycy. A to z kolei powoduje wybuchanie wszelkiego rodzaju wad pozaosiowych.

Odpowiedz do tematu