Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kilka już lat bawię się lornetkami i zebrałem małą kolekcję z powiedzmy średniej półki. Mam też lunetę Celestron Ultima 80 z okularem baader hyperion (swoją drogą faktycznie cudownie odmienia tą lunetę:) więc jakieś tam doświadczenie mam.
Niestety od jakiegoś czasu męczą mnie długie obserwacje jednooczne. Dlatego ostatnio najczęściej na statywie ląduje lornetka, a konkretnie Pentax PCF 20x60 V WP. I tylko wtedy zamiast oglądać ptaki cały czas kręcę lornetką, niby obraz jest ok, ale tylko niby. Właściwie to nie wiem co jest nie tak, chyba ostrość strasznie szybko spada w bok od centrum pola widzenia, ale to też nie jest takie jednoznaczne. Poza tym mimo, iż we wszystkich moich lornetkach korektę dioptrii mam ustawioną na zero to tu muszę skręcić ją prawie całkowicie w stronę minusa (tak na prawdę to najwięcej kręcę właśnie tą korektą dioptrii).
Z testu p. Arka wynika, mimo, iż ostro oberwało się konstruktorom za pole widzenia, że obraz powinien być ostry i przyjemny.
Rodzą się pytania: Czy takie zachowanie jest normalne przy dużych powiększeniach? Czy to raczej coś nie tak z lornetką?
Czy na Górnym Śląsku znajdzie się ktoś, kto autorytatywnie jest w stanie stwierdzić, że to lornetka wariuje nie ja?;)
Ewentualnie, czy jest ktoś w okolicy na kto ma taki sam model i da trochę popatrzeć?
W lornetce Votrex Razor HD 10x42 spotkałem się być może z podobnym problemem.
Tak samo we wszystkich lornetkach korektę dioptrii mam ustawioną na zero, a w Vortexie zmuszony byłem ustawić prawie maksymalnie w stronę minusa. I w tym momencie zaczynała się zabawa. Ustawiając korektę dla odległości np. 8-10 m obraz był idealnie ostry, zmieniając odległość obserwacji np. na 30-40 m zmuszony byłem ponownie ustawić korektę dioptrii, aby uzyskać podobną ostrość. W końcu zaczynało brakować skali. Zanim wykryłem tę nieprawidłowość, myślałem, że to jest cecha lornetki związana z płytką głębią ostrości, ale była to wada tego konkretnego egzemplarza (dla odległości dla której ustawiłem korektę, ostrość była idealna, czym dalej od punktu ustawienia tym trudniej było ustawić poprawną ostrość - jedno oko widziało ostro, drugie już nie).
Występowanie w/w wady najłatwiej można sprawdzić na napisach (tablice rejestracyjne, napisy na pomnikach itp.), dla różnych odległości.
Ostatnio zmieniony przez maar Wto 20 Sie, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Nie Arku, nie upadła mi. Od początku tak ma, z tego powodu przeleżała prawie dwa lata w szafie. Dopiero ostatnio przeprosiłem się z nią, jak widać bez wzajemności z jej strony;)
Faktycznie może to być podobna sytuacja do tej jaką opisuje maar.
I tylko pytanie co z tym dalej zrobić, czy kogoś w sklepie przekonam, że to nadaje się do naprawy gwarancyjnej (chyba 30 lat gwarancji na nią było), zwłaszcza, że z tego co pamiętam nie był to sklep specjalistyczny, a jedna z sieciówek prowadzących sprzedaż w internecie. (że o problemie ze znalezieniem paragonu nie wspomnę - no ale to to już wyłącznie moja wina).
Ostatnio zmieniony przez Winyl Wto 20 Sie, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Zgadzam sie z sugestia Arka, ze sa to jakies problemy z justowaniem, nie koniecznie upadek musial byc przyczyna, mogl byc wstrzas jakiego doznala po wyjeciu z szafy .
Wygląda na to że powinienem zmienić temat tego postu na " Pentax PCF 20x60 V WP - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie..o właścicielu";)
A poważnie to chyba jednak problemem nie jest wada o której pisał maar, sprawdzę to dokładnie przez weekend. Powoli dochodzę do wniosku, że to jednak ja wariuję;)
winyl,a może sposób przechowywania ma znaczenie?lornetka"stała"w szafie na obiektywach czy leżała?może grawitacja zrobiła swoje w wielosoczwkowym okularze?
tak tylko sobie pomyślałam,nie śmiać się i nie drwić Panowie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10