Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 11 Wrz, 2013 Przesiadka z sigmy 17-70 2.8-4.5 czy warto (450d)?
Witam serdecznie,
Fotografuje od jakiegoś czasu skromnym narzędziem w postaci c 450d i sigmy z tematu. Z posiadanego obiektywu jestem w większości wypadków zadowolony, szczególnie gdy warunki oświetleniowe sprzyjają można zrobić całkiem ładne zdjęcia. 2 wady jakie zauważyłem to dość wolny AF na trybie servo - praktycznie nieużywalne do szybciej poruszających się obiektów, oraz spore mydło na 70mm i 4.5.
Jako że aktualnie mogę wydać na sprzęt ok 2k zastanawiam się nad zmianą już dość leciwego obiektywu, pytanie czy taka zmiana da mi zauważalną różnicę w ostrości, szybkości pracy, ogólnej jakości zdjęć? A może lepiej dokupić jakąś stałkę lub tele i zostawić starą sigme?
Moje typy to (kolejność nie gra roli) :
1. Nowa sigma 17-70
2. sigma 17-50 2.8 EX
3. tamron 17-50 2.8
4. canon 15-85 - raczej uzywany
5. canon 17-55 2.8 - uzywany
6. zostawić obiektyw i zmienić body na 600d
Tematyka zdjęć (ustalona na podstawie ostatnich 4 lat) to głównie dzieci, krajobrazy i architektura (lubimy rodzinne wycieczki po górach i do innych "ładnych miejsc", małe reportaże z warsztatów dla dzieci i młodzieży (zajęcia z ceramiki, rytmiki itp - raczej w pomieszczeniach) no i portret. Wiem że to dość szeroki wachlarz (aktualnie chyba z nastawieniem na fotografie dziecięcą) i najlepiej jakbym miał do tego co najmniej 3-4 szkła.
Kilka najnowszych zdjęć poglądowych z mojej obecnej sigmy można zobaczyć tutaj dla oceny jakości szkła:
yahu83, z uwagi na portret poszedłbym w coś f/2.8. Canon 17-55 będzie miał najpewniejszy AF, z kolei sigma 17-50 jest dużo tańsza. Jeśli masz możliwość porządnego przestrzelenia przed zakupem, to jest to dobra opcja.
Możesz też rozważyć np. 15-85 na wycieczki i krajobrazy oraz stałkę 50/1.4 - tylko to już trochę przekroczy budżet.
Puszki bym nie zmieniał na nowszą z tej samej półki, bo znaczącej różnicy w jakości obrazu nie będzie.
Ale skoro architektura i krajobrazy to może warto pomyśleć o jakimś UWA? Typu 10-22, 10-20/3.5 itp. Reportaż też się da tym robić.
Co do 50 1.8 to jest na tyle tania że mogę ja sobie np zamówić pod choinkę tyle że jak słyszałem jest to straszny plastic fantastic z AF takim że nie tylko jest wolny ale też trafia jak mu się podoba - raz zdjęcie super raz nie super . 85 natomiast na cropie ogranicza użytkowość chyba tylko do portretu, więc mam w takim wypadku obawę że przez 80% czasu na aparacie zapięta była by sigma a te obiektywy używał bym tylko na "szczególne okazje".
Ostatnio zastanawiałem się dość mocno własnie nad sigma 17-50, mieszkam w Tychach więc do Katowic i Chorzowa dość blisko a tam jest kilka sklepów gdzie mógł bym potestować (tak kupowałem obecny obiektyw). Zastanawiam się czy nie będzie mnie denerwować brak tych 20mm na końcu.
Korci też ten 15-85 ze względu na zakres ogniskowych, tylko dlaczego to jest takie ciemne ..do widoczków i architektury to pewnie dał by radę spokojnie ale jakieś zdjęcia we wnętrzach to już chyba lipa.
Który obiektyw będzie miał mniejszą głębię ostrości i ładniejszy bookeh:
1. sigma 17-50 na 50mm i 2.8
2. 15-85 na 85mm i 5.6
mozer odnośnie obiektywu UWA to tak jak pisałem wchodzimy w opcję że najlepsze do tego typu fotografii były by ze 3 obiektywy. Zaznaczę najłatwiej jak się da:
Nie zamierzam na kupnie tego obiektywu zakończyć przygody z fotografią, po uzbieraniu kolejnych pieniążków zapewne zakupie sobie kolejny obiektyw.
Aktualnie szukam czegoś najbardziej uniwersalnego co by mi dało ładne zdjęcia z tematów jak napisałem. Sigma odnośnie ogniskowych spełnia swoje zadanie bardzo dobrze. Chodzi mi o obiektyw który zachowując choćby w 80% uniewersalnośc sigmy da lepszą jakość obrazu, ładniejsze rozmycie tła w portretach itp. Jeśli kupię teraz np UWA to będę miał fajny obiektyw do widoczków ale nadal w większości będę używał sigmy.
No chyba że różnica między starą sigmą a np 17-50 f2.8 jest na tyle mała że lepszą opcją wydania kasy jest kupno np UWA i dalsza eksploatacja już posiadanego.
Co do głebi ostrości to nie fotka robiona z tej samej odległości ale odległości dających ten sam "kadr" czyli 50 bliżej, 85 dalej, pytanie jeszcze czy 50 z 1m (ciasny portret) nie zniekształca twarzy ?
Co do głebi ostrości to nie fotka robiona z tej samej odległości ale odległości dających ten sam "kadr" czyli 50 bliżej, 85 dalej, pytanie jeszcze czy 50 z 1m (ciasny portret) nie zniekształca twarzy ?
50 to standard, a na APS-C to już tele, więc nie.
Zakładając to samo wypełnienie kadru ogniskowa nie ma znaczenia, więc oczywiście 2.8 da mniejszą głębię i to znacząco.
Czyli skłaniał bym się do zakupu simgy 17-50 2.8 jako połączenie uniwersalności, ostrości, lepszego rozmycia tła w portretach.
Jako kolejny zakup rozważył bym w przyszłości taki 10-22, 10-20.
Te UWA są jednak też dość drogie i są dość ciemne więc portret odpada a kupno np UWA + 50 1.4 lub 85 1.8 znacząco przekroczyło by budżet. Bardziej jednak zależy mi na portrecie i zdjęciach reportażowych.
Powiem więcej, niedawno urodziła mi się córa co jest jednym z powodów że chce zmienić obiektyw. Dzieci bardzo szybką rosną więc chce aby zdjęcia jakie jej robię były jak najlepsze bo już nie będzie opcji ich powtórzyć. Chciałbym również żeby ten obiektyw służył mi dobrych kilka lat, więc jak wiadomo dziecko rośnie, zaczyna biegać, idzie do przedszkola gdzie również pewnie będzie trzeba nie raz jakieś "przedstawienie" uwiecznić. W miedzyczasie jak Bozia da to drugi potomek się pojawi na świecie i na nowo. Ważnym aspektem jest też swego rodzaju reportaż z warsztatów - z doświadczenia wiem że tam się przydaje dobre światło (zajęcia po części w pomieszczeniach z drewnianymi scianami i sufitami więc ciężko z odbiciem lampy ).
Jeśli chodzi o zdjęcia krajobrazu to sigma ze swoimi 17mm mi wystarczała i nie narzekam, szczególnie że jeśli chodzi o widoczki to bardzo dużą rolę gra światło (np pora dnia) i dodatkowe "efekty" serwowane przez matkę naturę tj. chmurki, mgła itp.
Jak ta sigma 17-50 ma się do 17-70 jeśli chodzi o IQ, kontrastowość, celność AF itp ?
mozer, znasz taki obiektyw z którym AI Servo w 450D będzie działać szybko?
Na przykład 70-200/4L, na 400D nie narzekałem.
mozer napisał/a:
yahu83, a nie lepiej zostawić sobie tą sigmę, a po prostu dokupić UWA i portretówkę?
Ja bym właśnie poszedł tym tropem – dokupił coś nowego do tego 17-70 a nie zamiast.
yahu83 napisał/a:
Aktualnie szukam czegoś najbardziej uniwersalnego co by mi dało ładne zdjęcia z tematów jak napisałem. (…) Chodzi mi o obiektyw który zachowując choćby w 80% uniewersalnośc sigmy da lepszą jakość obrazu, ładniejsze rozmycie tła w portretach itp.
Po tym co napisałeś, polecę Ci obiektyw, który często polecam, ale wydaje mi się, że jako punkt wspólny tych wszystkich potrzeb – jest dobrą propozycją. Mianowicie Sigmę 30/1.4. Jest jasna, co pozwoli robić zdjęcia w gorszych warunkach. Często używam go do „reporterki” w szkole czy (dawniej) przedszkolu córki, gdzie jest na tyle szeroki, że daje radę w wielu sytuacjach, a dzięki dobrej ostrości na f/2 czy f/2.8 pozwala coś tam wyodrębnić z tła w razie potrzeby. Ma też – moim zdaniem – ładne rozmycie, ale to sam musisz zdecydować czy Ci się podoba. Portrety dzieci z takiej ogniskowej też często robię i mi się podobają. Oczywiście do samych twarzy nie bardzo – za blisko.
yahu83, zaczynałem dokładnie takim zestawem jak Twój.
c450 + sigma 17-70.
Potem przesiadłem się na Poz. 5 z Twojej listy: canon 17-55 2.8 - uzywany .
Nie masz lepszego szkła pod APSC do Canona imho.
Sunders napisał/a:
mozer, znasz taki obiektyw z którym AI Servo w 450D będzie działać szybko?
Na przykład 70-200/4L, na 400D nie narzekałem.
komor, i różnica w szybkości AI Servo miedzy sigmą 17-70 a C70-200/4 na 400D była na tyle istotna aby wymieniać obiektyw tylko z tego powodu/oczywiście pomijając fakt, że to rózne zakresy ogniskowych/?
fatman napisał/a:
canon 17-55 2.8 - uzywany .
Nie masz lepszego szkła pod APSC do Canona imho.
No nie, przecież jest - nowy C17-55/2,8
Ale fakt, jeśli różnica w szybkości działania AI Serwo jest absolutnym priorytetem i budżet jest do 2k, to nic lepszego niż używka C17-55/2,8 się nie znajdzie i do wszystkich wymienionych przez yahu83 w zasadzie się nadaje. Po jego zakupie raczej nie ma sensu trzymać już sigmy 17-70.
Oprócz tego lubię złapać czasem całą postać z bliska na szerokim koncie (takie znieksztalcenie lekkie wtedy powstaje na 17mm) żeby za moment z zoomować i zrobić twarz z bliska. Obawiam się że 30 mnie w tym ograniczy.
fatman napisał/a:
Potem przesiadłem się na Poz. 5 z Twojej listy: canon 17-55 2.8 - uzywany .
I jak wrażenia odnośnie przeskoku jakościowego? Opłacało się twoim zdaniem?
Czytałem że ten canon jest zbliżony jakościowo do sigmy 17-50, używanego wyrwę za ok 2200 natomiast nową sigmę za niecały 1700, warto w takim wyopadku dopłacać?
Co do AF servo to przyda się pewnie jak dzieciak zacznie eksplorować świat o własnych siłach. Wiem żeby ten temat maksymalnie ulepszyć musiał bym również zmienić puche na co najmniej 2 cyfrową ale wybieramy "najlepsze rozwiązanie z możliwych" nie najlepsze w ogóle . Nie jest to jednak jedynym wyznacznikiem...
Ostatnio zmieniony przez yahu83 Sro 11 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10