Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013 FF, niedrogie używane szkła do canona 5D mkI- jakość/cena
Witam, niedawno zakupiłem leciwego, lecz mało używanego canona 5D (z pełną świadomością wyboru, przejście z analogowych SLR)
W tym momencie posiadam tylko manualne szkła z adapterami:
Nikkor 50 f/1.4 pre-Ai
Pentacon MC 50 f/1.8
Helinon Auto MC 135 f/2.8
Ponieważ korzystanie z nich jest czasem dość uciążliwe, zamierzam dokupić AF
Proszę o opinie i porady, czy opłaca się zainwestować w następujące (stare, ale podobno lepsze od obecnych) szkiełka:
canon EF 70-210 f/4
canon EF 28-70 f/3.5-4.5
i inne zoomy w zakresie 28 do 200 mm, także sigmy i tamrony z tamtych lat.
Mój budżet jest ograniczony ale elastyczny, w granicach 1000 zł za oba szkła.
Nie interesuje mnie szybkość i głośność AF, tylko jakość optyki.
Będę wdzięczny również za porady dotyczące manualnych stałek do 5D, zwłaszcza portretowej, i czy canonowska 50tka z AF może poczekać, skoro posiadam manualnego nikkora. Pozdrawiam!
AF wolny i głośny, optyka zbliża się do 70-200 f4 L.
Wiem, bo miałem, przyjaciel też dokładnie testował.
Za taką cenę, warto.
canonierFD94 napisał/a:
canon EF 28-70 f/3.5-4.5
Tego nie znam, ale... wolałbym dwie stałki z tego zakresu, choćby manualne.
canonierFD94 napisał/a:
Nie interesuje mnie szybkość i głośność AF, tylko jakość optyki.
Manualny Zeiss 135 3.5 - przy tej ogniskowej ponoć lepszy, niż Canon 70-200 2.8 L przy 135 mm ...
Biotar 58 f2 (to tego obiektyhwu kopią jest Helios) - masz co prawda Nikkora, ale gdybyś potrzebował, polecam.
Pomyśl o średnioformatowym Biometarze 80 2.8 lub jego kopii Volnie 80 2.8.
W okolicach 200 mm, polecam Zeiss 180 2.8 - średnioformatowy, ten czarny z "MC" (nie zebra).
Ciekawy jest też Pentax 75-150 f4
Z szerszych, chyba warto Fujinon 35 f2, czy f2.8 EBC.
Panagor 28 zdaje się 2.5 jest niezły.
Wysłany: Wto 17 Wrz, 2013 Re: FF, niedrogie używane szkła do canona 5D mkI- jakość/cen
canonierFD94 napisał/a:
Proszę o opinie i porady, czy opłaca się zainwestować w następujące (stare, ale podobno lepsze od obecnych) szkiełka:
canon EF 70-210 f/4
canon EF 28-70 f/3.5-4.5
a ja mam oba (28-70 w wersji mkII) jak chodzi o optykę, to na 6MPix matrycy 10D jest ok, 5D mkI ma chyba ~podobną gęstość pikseli, więc powinno być podobnie, tylko nie wiem jak na brzegu pełnej klatki będzie.
28-70 fajna konstrukcja, solidna, tubus jest jakby "schowany" więc też nie lata na boki jak w 28-80. AF jest, ale wolny. U mnie na 28mm był/jest BF (ustawał ok 30mm), dałem na Żytnią, wada przekraczała zakres kalibracji, nic nie zapłaciłem a BF prawie zniknął
70-210 też fajny, tylko u mnie zaczął się zacinać autofocus.
Af ogólnie w obu jest głośny i miewa problemy ale jest. W 70-210 u mnie całkiem celny i jak się nie jeździ po całym zakresie to da się przeżyć szybkość.
Jak chcesz się dowiedzieć odnośnie optyki, to poszukaj sampli... ewentualnie jak podasz maila to ja mogę poszukać jakiś rawów z 10D. Ogólnie optyka jak dla mnie ok, jpg na powiększeniu 1:1 ok, rawy trzeba troszkę podostrzyć.
Jeżeli za 1k zł chcesz pokryć zakres 28-210 FF, to ten zestaw jest dobry.
Zachwalam trochę, ale weź pod uwagę że nigdy nie miałem naprawdę dobrego obiektywu
dzięki za pomoc, Jivul - podaję maila: adamz137@wp.pl, chętnie sprawdzę te sample
W przyszłości myślę szarpnąć się na flektogona 20 mm f/2.8, ktoś podpinał go do FF?
Wśród szkieł średnioformatowych też poszukam czegoś ciekawego, manualne ostrzenie mi odpowiada ale wkurza to że trzeba ręcznie przymykać przysłonę za każdym razem :/
generalnie, dotychczas (w analogu) najczęściej używałem canona FD 100 f/2.8 SSC i chciałbym zdobyć jego odpowiednik , no bo FD jak wiadomo do EOSa nie podepnę :/
Sample poszły, mam nadzieję że pomogą. Jeżeli jakość tych obiektywów będzie wystarczająca, to kluczem do sukcesu będzie osobiste przetestowanie używek.
jak znajdę sklep w którym będę mógł taki adapter przetestować na swoim sprzęcie, to się przekonam ale przypadkiem ta soczewa nie powoduje efektu cropa?
to ja dorzuce pere zoom
np 24-85 f3.5-4.5 usm
28-105 f3.5-4.5 usm
28-135 is usm
chyba najtansze firmowe zoomy usm canona. nie licze tych plastikowych, ktore byly dolaczane do korpusow, tak zawane inaczej kitami.
te szkielka pochodza z lat 90 XXw.
Nie licze tych zabytkow z 87roku ale mozna wziac pod uwage luxury.
Jak chcesz bardzo szeroko to jeszcze mozesz sie rozejrzec za
20-35mm f3.5-4.5 usm. Bardzo fajne szkielko.
Oczywiscie masz do wyboru canonowskie staki
Najtaniej to 50mm f1.8 pozniej 35mm f2 i 28mm f2.8
Ciut drozszy jest jest 50mm f1.4 usm.
muzyk a znajdziesz cos lepszego za nie wielkie pieniadze?
zostaje tylko tamron 28-70 i jaks sigma ale nie mam pojecie co z sigmy.
canon ma dobre obiektywy ale nie w tym budzecie.
wiec moja propozycja jest calkiem sensowna.
I nie mow ze sa ciemne, zwlaszacza 24-85 czy 28-105. Juz tak jasnych szkiel nie ma w produkcji za wyjatkiem L
Mnie by szkoda było kasy na takie szkła.
Trochę przerabiałem temat i uważam, że jeśli coś brać tanio, to najlepsze i jak najjaśniejsze.
Na pewno bardziej wartościowa będzie plastikowa stałka 50 1.8 II niż któryś z tych zoomów.
Na pewno warto kupić coś ze światłem 2.8, jeśli jakiś stary zoom.
Kiedyś miałem sigmę 28-80 2.8 za dosłownie 1 euro z pchlego targu.
Nie powiem, całkiem fajne szkło to było i współpracowało z cyfrowym 450D.
Ja posiadam tylko dwa z tych wymienionych zoomow przeze mnie. 28-105 i 20-35. No i od niedawna posiadam 50 F1.4, dostałem go za nie wielkie pieniądze.
Osobiście bym kupił do ff chociażby używany 24-105 L lub 24-70. Nawet niech już to był 28-70 L. Ale na początek pewnie bym używał tylko 50mm.
Wcześniej napisałem, ze nie wiem co jest w ofercie sigmy.
No i od niedawna posiadam 50 F1.4, dostałem go za nie wielkie pieniądze.
Pięknie!
W tamtym roku, będąc na wycieczce w Krakowie, zabrałem eos 30 + trochę ilfordów i właśnie 50 1.4
Mówi się, że to "standardowa ogniskowa".
W praktyce wygląda to tak, że okazuje się, "wow, jak wiele ujęć da się skroić tym szkłem - tą ogniskową".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10