Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, szukam używanej lustrzanki za około 550zł, na allegro najbardziej zainteresował mnie canon 1000D za około 500zł tylko ubolewam nad brakiem możliwości kręcenia filmów.
Czy w tej cenie znajde coś lepszego?
Na początku korzystał bym z obiektywów Helios 44m-4 2/58 oraz Jupiter 37A 3,5/135 bo mam je z starego zenita i ponoć są nawet ok.
Do aparatu kupił bym oczywiście pierścien pośredni do zamocowania wczesniej wymienionych obiektywów
Coś wyższej klasy, za 720zł jest kup teraz 40D, albo coś z serii trzycyfrowej.
Może coś z okolic Pentax k200? stabilizowana matryca jest.
Jeżeli te stałki są ok (ja odziedziczyłem dobrego Jupitera 37A i beznadziejnego Heliosa) to będziesz jeszcze potrzebował coś szerokiego, choćby kitowego 18-55 i będzie już b.fajny zestaw
Myślałem nad Canonem 1100D ma on opcje filmów i jest dość nowy, używkę wyrwę za jakies 800zł jeszcze z gwar ale musiał bym jeszcze sporo uzbierać bo mam 14lat więc nie mam opcji zarobienia, rodzice tez mi dużo nie dadzą mysle ze max 700zł będę mógł zorganizować.
A jednak opcja filmowania jest dla mnie dość ważna gdyby nie to zdecydowal bym się pewnie 1000D
No jeśli mają być filmy to nie za bardzo jest inna opcja. Pamiętaj tylko, że wizjer ten aparat ma wyjątkowo mały, więc ręczne ustawianie ostrości nie będzie należało do przyjemności. Może da się zainstalować jakąś przystawkę powiększającą obraz.
Obraz w wizjerze na pewno będzie mniejszy, ale nie jestem w stanie dokładnie podać o ile, bo nie mogę nigdzie znaleźć powiększenia dla Zenita. Może ktoś pomoże?
Aditor, to jest pokrycie kadru. Chodzi o efektywne powiększenie obrazu - 1000D ma 0.48, natomiast lustrzanki pełnoklatkowe 0.7-0.8. Nie wiem gdzie się plasuje zenit, ale np analogowe nikony miały też coś rzędu 0.7. Niestety nie jestem w domu, bo bym zerknął w Zenita i Ci powiedział
Wujek_Pstrykacz, no bo ma pokrycie kadru 66%, ale my rozmawiamy o wygodzie ustawiania ostrości. Zenit dodatkowo ma mikroraster - nie wiem czy w 1000D można wymienić matówkę.
1100D, choć przez wielu uważany za gó...o, da jednak niezłą jakość obrazu, a jeśli video jest na tyle dobre, żebyś miał jakąś satysfakcję ze zrobionych filmów - na Twoim miejscu pojechałbym gdzieś do sklepu, wziął swoje szkła i adapter (zakładam, że kupisz z dandelionem najlepiej z ustawialną wartością przysłony) i wypróbował jak to działa.
Jeśli odpowiada, kupić tam gdzie uznasz za stosowne i korzystne.
Tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11