Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013 Co po Alfie200? Nikon, Canon...
Witam serdecznie,
moja Alfa200 powoli zdycha, więc przychodzi czas rozejrzeć się za nowym sprzętem. Po zebraniu informacji, przejrzeniu portfela, mam pewne wnioski.
Dotychczasowo aparat używałem głównie zawodowo - na potrzebny lokalnej prasy, ale także robiłem zdjęcia sportowe, zdarzały się sesje prywatne. A200 w połączeniu z sigmą 18-200 3.5-6.3 wypadał średnio, ale jakoś pchało się ten wózek przez kilka lat.
Po zasięgnięciu opinii u osób bardziej doświadczonych, wyrysowano mi obraz, na którym na piedestał wysuwa się Nikon oraz Canon. Dysponując gotówką rzędu 3 tysięcy złotych polecano mi Nikona 5100 lub D90, do tego obiektyw 18-105/55-200 i jakąś "stałkę" np. Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX lub Nikon 50mm f/1.8D AF Nikkor.
Sporo superlatywów "dostało" się firmie Canon za 600D.
Zdjęcia robię w różnych warunkach, w różnych miejscach. Zdarza się, że sport, zdarza się, że koncert lub eventy w plenerze, a czasem w pomieszczeniach. Reguł nie ma. W dużej mierze zależy mi na poprawie jakości zdjęć, większej głębi i ostrości, w stosunku do Alfy.
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013 Re: Co po Alfie200? Nikon, Canon...
hellboyek napisał/a:
Dysponując gotówką rzędu 3 tysięcy złotych polecano mi Nikona 5100 lub D90, do tego obiektyw 18-105/55-200 i jakąś "stałkę" np. Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX lub Nikon 50mm f/1.8D AF Nikkor.
D90 jest puszką dla kogoś kto wyszedł już poza etap zielonego kwadracika. Dodatkowy wyświetlacz, duży i jasny wizjer, dużo funkcji pod różnorakimi przyciskami, dwa koła. Niestety jest to konstrukcja dość leciwa i obrazowo odstaje od aparatów produkowanych dzisiaj.
D5100 za to jest konstrukcją typowo amatorską z ciemnym wizjerem, ograniczoną do minimum guzikologią, (chyba bez śrubokręta), i funkcjami ukrytymi w menu. Aparat dobry dla "zielonych". Jednak obrazowaniem przewyższa D90.
Tutaj jednak musisz wybrać sam to, na czym Ci zależy. Albo dołożyć trochę i kupić D7000 na przykład.
Co do obiektywów to albo 18-55 i 50-200 albo 18-105 i jakiś 70-300.
hellboyek napisał/a:
Sporo superlatywów "dostało" się firmie Canon za 600D.
To jest aparat, który znacząco odstaje zarówno od D90 jak i D5100. Możesz zdradzić za co był tak wychwalany?
hellboyek napisał/a:
Zdjęcia robię w różnych warunkach, w różnych miejscach. Zdarza się, że sport, zdarza się, że koncert lub eventy w plenerze, a czasem w pomieszczeniach. Reguł nie ma. W dużej mierze zależy mi na poprawie jakości zdjęć, większej głębi i ostrości, w stosunku do Alfy.
D5100 z 18-105 i 70-300.
Albo zastanów się jeszcze nad k-30 z 18-55 i 50-200WR.
A nawet k30 z czymkolwiek, nawet z pokrywką od weków: jest stabilizacja, jest potwierdzenie ostrości, można pod kranem myć, albo... polać z węża ogrodowego i ... działa nadal.
d5100 plus Tamron 17-50 2.8 bez VC, albo Sigma 17-50 2.8 z OS?
Co do kolegów z branży... fotografem nie jestem, więc duży problem to nie jest
Dlatego upierałem się przy stałce, ponieważ znajomy robi fotki taką i jest zachwycony. Ja zresztą też
Przeanalizowałem różne oferty i w tej cenie (3 tysiące jest niestety "sztywne") i chyba najlepiej wypada zestaw D5100 z obiektywem 18-105 VR (na allegro do tego karta, torba, statyw - pewnie high endowa jakoś to nie jest, ale przydadzą się) i do tego stałka 35 mm f 1.8. W sumie wyjdzie ok. 3050. Pentaxy przekraczają ten budżet, D90 niestety też
Przeanalizowałem różne oferty i w tej cenie (3 tysiące jest niestety "sztywne") i chyba najlepiej wypada zestaw D5100 z obiektywem 18-105 VR
Jakiś czas temu doszedłem do takiego samego wniosku. W tej cenie lepszego nowego zestawu IMO kupić nie można.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013
hellboyek napisał/a:
"dostało" się firmie Canon za 600D.
Pewnie za to że pełna klatka dla amatora - ale za 3000 zł nie kupisz.
hellboyek napisał/a:
W sumie wyjdzie ok. 3050. Pentaxy przekraczają ten budżet,
No niekoniecznie - a mają "parę" ciekawych rozwiązań nawet za takie pieniądze [url=https://fotozakupy.pl/szukaj/proste?fraza=k-500\&gclid=CJPI4JXEyrkCFYJd3godVhoACg]tu masz K-500 z 2 kitami[/url] i jeszcze zostanie na 35mm/2,4 - ostra od pełnej dziury na całej powierzchni zdjęcia.
Czym się różni od innych aparatów?
1. Pryzmat pentagonalny zamiast układu luster (jaśniejszy obraz w wizjerze i nie brudzi się jak lustra)
2. Wizjer ze sporym powiększeniem obrazu oraz 100% pokryciem kadru
3. Stabilizacja matrycy
4. Poziomica w 2 płaszczyznach obrazu
5. Uszczelniony korpus (nie boi się kurzu i deszczu) -niestety nie w k-500 ale k-50/k-30 i k-5 już tak
6. Wytrzymały korpus ze stali szlachetnej i stopów magnezu (w K-30 zamiast stopów jest poliwęglan)
7. Mikroregulacja kadru ruchami matrycy (precyzyjne dostosowanie kadru na statywie pomocne gdy statyw już sobie nie radzi)
8. Automatyczne mikropoziomowanie kadru
9. Znakomita matryca z Pentax K-5
10. Skuteczny AF z 11 punktami w tym 9 punktami krzyżowymi
11. Zawsze działające potwierdzenie ostrości i pułapka ostrości - bardzo przydatne przy fotografowaniu obiektywami manualnymi
12. Łatwa współpraca z pozasystemowymi (nawet M-42) obiektywami nawet z automatycznym pomiarem światła bez konieczności dokupowania "dandelionów".
13. Korygowanie wszelkich błędów optyki systemowej na poziomie aparatu
Dodałbym znakomity soft PDCU4 gdyby nie to że od K-30 do puszek poza K-5 dają silkypix którego nie znam.
Po zasięgnięciu opinii u osób bardziej doświadczonych, wyrysowano mi obraz, na którym na piedestał wysuwa się Nikon oraz Canon.
Uwielbiam takich doradców, kup budżetowego Nikona z podstawowym obiektywem, bo przecież Nikon robi najlepszą lustrzankę - D800
Cokolwiek kupisz z czwórki Canon, Nikon, Sony, Pentax, nawet z nieco starszych korpusów, będzie to skok jakościowy w porównaniu do A200. Jeśli nie boisz się używek i niekoniecznie chcesz zmieniać system, to w Twoim budżecie polecam A500/550 - oba dostaniesz poniżej tysiąca. Jako obiektyw podstawowy Tamron 17-50, SAL 16-105 lub CZ 16-80, jako uzupełnienie Tamron 70-300 USD, SAL 35/1.8 lub SAL 50/1.8. A jeśli zostawisz sobie 18-200, to z uzupełnieniem możesz jeszcze bardziej zaszaleć.
Natomiast jeśli chcesz nowy korpus z gwarancją, obmacaj w sklepie A57, bo to już ostatni moment by kupić ten model. I mimo przeciętnego elektronicznego wizjera - matryca rewelacja! I zostanie Ci jeszcze na jakąś stałkę
A tak z ciekawości, w czym A200 zaczyna niedomagać? Bo też mam ten model
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a:
hellboyek napisał/a:
"dostało" się firmie Canon za 600D.
Pewnie za to że pełna klatka dla amatora - ale za 3000 zł nie kupisz.
że niby 600D to "pełna klatka", czy ja czegoś nie rozumiem?
muzyk, jak widzisz koledze nie zależy na lepszej obsłudze aparatu a w kwestii obrazowania to bardzo dobry wybór. Pisząc o bardzo dobrym wyborze, miałem też na myśli, że dobrze zrobił że nie wziął Canona
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11