Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic Lumix DMC-FZ200 - czy coś może podważyć ten wybór?
Autor Wiadomość
Satro 
Nowy

Wysłany: Nie 05 Maj, 2013   Panasonic Lumix DMC-FZ200 - czy coś może podważyć ten wybór?

Witam, chcę kupić solidny sprzęt na lata.

Szukam aparatu z dobrym stabilizatorem, kamerą Full HD, możliwie najlepszą jakością zdjęć w ograniczonym oświetleniu (zamknięte ciemne przestrzenie czy wieczory w plenerze),szybkim(krótkie czasy startu, AF i reakcji na spust) oraz dającym dobre zdjęcia przy łatwej obsłudze dla innej osoby która korzystałaby z trybów auto/tematycznych.

Po tym co ostatnio czytałem zdecydowałem się naciągnąć mocno budżet dla FZ-200.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/4951217 Przyznam, że nie myślałem o dużym zoomie ale raczej "nie zmarnowałby się". Wstępne cele dla sprzętu to wesele, wycieczki, 2 żwawe czworonogi i dziecko w niedługim czasie.

Zachwyciły mnie w Panasonicu parametry video - 60 fps dla FHD oraz nawet do 200 klatek w VGA bodajże. Ponadto aparat może robić foty w czasie kręcenia filmu - nie wiedziałem, że coś takiego jest możliwe.

Nie planuję zostać profesjonalistą i bawić się obiektywami więc chyba nie potrzebuję lustrzanki (zresztą czy inne moje wymagania jakaś by spełniała w tej cenie?) ale dobrą bazę do nauki i przyjemności z fotografii fajnie jest mieć. Zapis RAW ma, bardzo ciekawi mnie też automatyczny tryb HDR.

Odbieram wrażenie, że FZ-200 wyprzedza mocno resztę stawki, więc stąd mój wybór w myśl zasad "unikania zgniłych kompromisów" oraz "biednych nie stać na tanie rzeczy". Natomiast pewnie nie mam pełnego obrazu rynku więc może jednak coś w niższych cenach spełni niewiele gorzej te wymagania? Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.

P.S. jeszcze powinienem napisać coś o doświadczeniu, no cóż korzystałem niegdyś z Minolty Dimage F300, trochę z Kodaka EasyShare ZD710 i 'aparatów' w SE K750i i SE Xperia Mini Pro (SK17i)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 05 Maj, 2013   

Satro napisał/a:
Witam, chcę kupić solidny sprzęt na lata
Spóźniłeś się o jakieś 30 lat ;)
Satro napisał/a:
Nie planuję zostać profesjonalistą i bawić się obiektywami
I nie chcesz być kierowcą rajdowym, dlatego zamiast samochodu wybierasz rower ;)
Satro napisał/a:
czy inne moje wymagania jakaś by spełniała w tej cenie?
W zasadzie to wszystkie są niespełnialne w świecie kompaktów... No chyba, że mówimy o Sony RX1, ale on ma słabego zooma...
Satro napisał/a:
Odbieram wrażenie, że FZ-200 wyprzedza mocno resztę stawki
Tak, parametrami obiektywu. Ale tymi na papierze.
Satro napisał/a:
więc stąd mój wybór w myśl zasad "unikania zgniłych kompromisów"
Jak myślisz.. jakie kompromisy kryje w sobie konstrukcja FZ-200?
Satro napisał/a:
i 'aparatów' w SE K750i i SE Xperia Mini Pro (SK17i)
Cokolwiek kupisz z nowych konstrukcji będziesz zauroczony. Nowych - to znaczy z nowych komponentów zbudowane, a nie odświeżanie starych kotletów z nowym numerkiem na obudowie i dwoma super filtrami cyfrowym i w środku. Bo takich "mytych ludwikiem kiełbas: to jest mnóstwo na rynku dziś. Smutne, acz prawdziwe...

Satro 
Nowy

Wysłany: Pon 06 Maj, 2013   

Cytat:
Spóźniłeś się o jakieś 30 lat

Chodzi o współczesne "postarzanie produktów" czy błyskawiczny rozwój techniki :cool: ? Mówiąc o latach myślę gdzieś moze o 6,7
Cytat:
W zasadzie to wszystkie są niespełnialne w świecie kompaktów

Chyba się nie rozumiemy, uściślij. A świat lustrzanek co spełnia, i czy ten świat się wogóle zaczyna przy 1,8K ? Po co o tym Sony i zoomie, też nie wiem.
Cytat:
Tak, parametrami obiektywu. Ale tymi na papierze.

No właśnie chyba nie tylko na papierze, bo recenzenci oceniali wyniki pracy czyli zdjęcia - jeśli coś konkretnego masz na myśli to również proszę uściślij lub nakieruj na konkretne informacje.
Powtórzę, wygląda to dla mnie, że przyrost jakości i możliwości FZ200 jest o wiele większy w stosunku do przyrostu ceny na tle innych modeli z FHD video.

Cytat:
Jak myślisz.. jakie kompromisy kryje w sobie konstrukcja FZ-200?"

Kompromisy w relacji do... ? Bo jeśli chcesz powiedzieć o kompromisach względem sprzętu za >10-20K to nie widzę problemu.

Cytat:
Cokolwiek kupisz z nowych konstrukcji będziesz zauroczony

Nie wiem po co się odnosisz do tych telefonów, wiem że to przepaść. Gdy już będę używał nowego sprzętu to raczej nie będę się oglądał do tyłu tylko w tej samej kategorii.

dcs
[Usunięty]

Satro napisał/a:
Mówiąc o latach myślę gdzieś moze o 6,7

Po tym czasie grosze weźmiesz za stary aparat. Lepiej zmieniać częściej -co 4 lata /co drugą -trzecia generację/, wtedy mniej trzeba dołożyć do nowego i mniej archaiczne matryce.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Satro napisał/a:
Chyba się nie rozumiemy, uściślij.
Tego typu kompakty nie dadzą Ci szybkiego AF w kiepskich warunkach, nie dadzą dobrego obrazka przy małej ilości światła. Ale dadzą Ci mega zoom.
Satro napisał/a:
A świat lustrzanek co spełnia, i czy ten świat się wogóle zaczyna przy 1,8K ?
Nie za 2k, ale za 4k.
Satro napisał/a:
Po co o tym Sony i zoomie, też nie wiem.
Bo akurat to aparat, który zrobi zdjęcie wieczorem w ciemnym klubie. I jest całkiem szybki. No ale nie ma zooma w ogóle i kosztuje.. 14k
Satro napisał/a:
Powtórzę, wygląda to dla mnie, że przyrost jakości i możliwości FZ200 jest o wiele większy w stosunku do przyrostu ceny na tle innych modeli z FHD video.
W czym zatem dylematy?
Satro napisał/a:
Kompromisy w relacji do... ?
Tego typu konstrukcje są jednym wielkim kompromisem. Jak do tej pory po prostu nie stworzono aparatu do wszystkiego...

Satro 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Tego typu kompakty nie dadzą Ci szybkiego AF w kiepskich warunkach, nie dadzą dobrego obrazka przy małej ilości światła. Ale dadzą Ci mega zoom.

Chcę możliwie najlepiej w TEJ klasie/segmencie aparatów.
hijax_pl napisał/a:
Nie za 2k, ale za 4k.

Nie zauważyłeś chyba mojego określenia "mocno naciągnąłem budżet"
hijax_pl napisał/a:
i kosztuje.. 14k

jak wyżej
hijax_pl napisał/a:
W czym zatem dylematy?

Nie znam całego rynku, postanowiłem upewnić się na forum tematycznym, że nie przepłacam.
hijax_pl napisał/a:
Jak do tej pory po prostu nie stworzono aparatu do wszystkiego

nie wątpię, ale są lepsze i gorsze tego próby

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W TEJ klasie aparatów to jest TYLKO fz200.
Nie ma innych hiperzoomow o stałej jasności szkła.

dcs
[Usunięty]

Niebawem powinien być następca http://www.optyczne.pl/po...=1419&add2=1196
Cena /1,8k/ jest chyba teraz niezła http://www.bhphotovideo.c...45412&Ntt=fz200

Satro 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Maj, 2013   

Rozumiem, dzięki. Natomiast co do kategorii superzoomow to tak jak pisałem po prostu akurat w niej znalazłem takie osiągi za sprawą fz200 - natomiast czy jego szybkość działania, jakość zdjęć i wideo może być porównywalna z jakimś tańszym aparatem ale już z poza segmentu wielkich zoomow?

TomPL2 
Optyczny

Jeśli zoom niekonieczny to musisz zapoznać się np. z Lumix LX-7 :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Cytat:
Jeśli zoom niekonieczny to musisz zapoznać się np. z Lumix LX-7
Za kwotę około 1800 zł to można wybrać z kliku aparatów kompaktowych klasy premium. Lepszy obraz bo i lepsze ISO, większa matryca (gabarytowo a nie MPx-elowo) porządny obiektyw o 3-4x zoomie, ergonomiczne sterowanie.
Powiem szczerze, że polecić mógłbym także Samsunga EX2F.

georgewroc 
Uczestnik

Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013   uchylanie ekranu

Przymierzam się do kupna sprzętu i jednym z kandydatów jest FZ200 - pytanie do posiadaczy:
czy otwieranie ekranu nie stwarza problemów? oglądając na półce miałem wrażenie, że ciężko go chwycić aby odchylić a gdy już się odchylał to sprawiał wrażenie jakby miał za chwilę odpaść.
Proszę o Wasze odczucia z użytkowania.

Satro 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013   

Uważam, że zaczep ekranu dobrze chodzi. Jeśli chodzi o łapanie - problemy mogą mieć osoby z długimi paznokciami. Ja otwieram bez problemów chwytając opuszkami wskazującego i kciuka - palce myślę mam jak średnia krajowa ;)

georgewroc 
Uczestnik

Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013   

Ponownie poszedłem obejrzeć ten aparat na żywo. Tym razem bez zbędnych klipsów antykradzieżowych itd. Pomimo, że miałem krótkie paznokcie to jednak otwieranie ekranu nie jest bezproblemowe. Opuszki palców zwyczajnie ślizgają się, z tych trochę przymałych, wypustków/wgłębień do chwytania.
Gdy poprosiłem gościa z obsługi by też to sobie sprawdził, powiedział iż to kwestia wprawy. A widziałem że nie poszło mu to hop siup.

Satro 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013   

I w sumie sprzedawca ma rację - pisałem z obecnego punktu widzenia, na początku też mi to mniej sprawnie szło.

Odpowiedz do tematu