Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Naczytałem się troszkę na temat zapisów RAW i JPG, jednak na końcu pogubiłem się w temacie tego czy zapisując zdjęcia w systemie RAW, powinienem bezwzględnie jeszcze coś z nimi robić, by móc je oglądać w pc, tv, itd.?
Czy będę też mógł normalnie oglądać albumy zdjęć zapisanych w RAW?
Drugą kwestią jest że pomimo że posiadam tylko kompaktowy aparat Sony RX100 II, to z racji że pragnę w każdym zdjęciu móc zapisać najmniejsze szczegóły obrazu, postanowiłem wybrać tylko i wyłącznie opcję RAW. Zatem czy można ot tak po prostu tylko pracować w tym trybie?
Ogólnie czy pomysł mój jest dobry?
Zastanawiam się też jaki program używać w sytuacjach gdy będę chciał przerobić je na system JPG?
I nigdzie wiecej nic nie było? Jedna próba, nie wiem, forum ratuj? Czy może taki bidny ten internet?
Marek, weź trochę poszukaj sam.
Musisz obrabiać. Musisz mieć program do obrabiania. Jaki to już sobie znajdź, chcociaz ze dwa, to naprawdę łatwe.
I trzeba było najpierw poczytać a potem kupować.
I weż się chłopie zlituj. Nad nami. I nad soba, bo po 11 stronach debat wczoraj kupiłes aparat a potem nagle Ci sie założenia zmieniaja, bo costam costam przeczytałeś...
Dziękuję, zrozumiałem. Dziękuję za dotychczasowe bardzo cenne informacje.
Popracuję trochę to może bardziej zrozumiem od strony praktycznej temat.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013
zależy od rodzaju fotografii, ale też są tacy którym RAW daje możliwość wykreowania czegoś nowego ze zdjęcia i są tacy którzy tylko ratują na RAW'ach przepały etc.
Na początku rób jpg+raw jeśli Twój aparat daje taką możliwość, potem porównaj i sprawdź czy RAW coś Ci daje czy nie.
Największa zaleta plików RAW to, to że zawierają pełną informację o tym co zarejestrowała matryca aparatu. Skutkiem tego są duże ich pliki i konieczność otwierania ich w dedykowanych programach graficznych.
Nie wiem o jakie programy graficzne chodzi, bym mógł normalnie jak dotąd oglądać zdjęcia.
manolo napisał/a:
Na początku rób jpg+raw jeśli Twój aparat daje taką możliwość, potem porównaj i sprawdź czy RAW coś Ci daje czy nie.
Dzięki Manolo. Dokładnie tak uczyniłem. Nastawiłem w aparacie opcję na jpg+raw ale po transporcie zdjęcia do komputera ( Apple mac os x ) program iPhoto ( w iTunes ), zarejestrował mi 2 zdjęcia, z zapisem tylko i wyłącznie jpg . 2 zdjęcia zatem są identyczne, zatem jak mogę porównać je z opcją raw?
Ściągnąłem opisany program już na komputer, ale myślę że jest on tylko do edycji zdjęć, a ja jeszcze zbyt mało wiem na ten temat by podjąć się tak skomplikowanego zadania. Ja narazie chcę tylko zdjęcia robić w najwyższej możliwej jakości i je oglądać.
Jestem pewien że chcę zdjęcia w jak najlepszej jakości, i domyślam się że opcja raw pozwoli mi móc zapisać na zdjęciu najmniejsze szczegóły obrazu.
Nie wiem o jakie programy graficzne chodzi, bym mógł normalnie jak dotąd oglądać zdjęcia.
Tzw wołarki, lub inaczej programy, które potrafią przekonwertować surowe dane zapisane w pliku RAW (nie będące de facto obrazem) na kolorowy obraz, który zapisać możesz w formacie JPG/TIFF etc.
marek lasy napisał/a:
A może powinienem wykorzystać do tego inny program o nazwie Image Data converter Ver.4.2.02 for Mac OS X.
OSX ma sam w sobie wsparcie do plików RAW. A dedykowany applowski (całkiem dobry) program do ich obróbki to.. Aperture.
marek lasy napisał/a:
Ja narazie chcę tylko zdjęcia robić w najwyższej możliwej jakości i je oglądać.
To jak na razie rób w JPEG.
Przy okazji - jak wybierasz w tym aparacie RAW+JPEG, to JPG nie jest w najwyższej jakości.
marek lasy napisał/a:
, i domyślam się że opcja raw pozwoli mi móc zapisać na zdjęciu najmniejsze szczegóły obrazu.
RAW zapisuje dane wprost z fotodiod matrycy (z grubsza). Także nic więcej niż zapisane jest w RAWie nie osiągniesz, no chyba, że skorzystasz z technik multiekspozycji - taki np PhotoAcute potrafi połączyć 4 zdjęcia (w jedno, tak że wynikowa rozdzielczość będzie 4x większa (wykorzystuje zjawisko mikroprzesunięć aparatu przez co każde zdjęcie składowe w tym samym pikselku rejestruje nieco inne dane). Dzięki temu z mojego aparatu mogę spreparować plik o wielkości 48Mpx (mimo, że matryca ma 12) - i nie jest to prymitywne skalowanie w górę, nawet fraktalowe
chyba, że skorzystasz z technik multiekspozycji - taki np PhotoAcute potrafi połączyć 4 zdjęcia (w jedno, tak że wynikowa rozdzielczość będzie 4x większa (wykorzystuje zjawisko mikroprzesunięć aparatu przez co każde zdjęcie składowe w tym samym pikselku rejestruje nieco inne dane). Dzięki temu z mojego aparatu mogę spreparować plik o wielkości 48Mpx (mimo, że matryca ma 12) - i nie jest to prymitywne skalowanie w górę, nawet fraktalowe
Czy chodzi o opcję którą ustawiłem w mym aparacie. Nazywa się Lepsza automatyka- Opcja ta pozwala wykonywać zdjęcia lepszej jakości niż w trybie inteligentnej automatyki. W instrukcji pisze że w trybie [Lepsza automatyka] aparat wykonuje zdjęcia o wyższej jakości obrazu niż w trybie [Inteligentna auto]. Aparat wykonuje wiele zdjęć w oparciu o wykrytą scenę, a następnie tworzy obraz łączący te zdjęcia (zdjęcia z nakładaniem).
Jeśli chodzi o różnice jakości zdjęć pomiędzy RAW i JPG, to wciąż wydaje mi się że RAW jest lepsze, ale nie mogę zrozumieć treści opinii, dlatego wciąż nie mam pewnego potwierdzenia tego wniosku.
Pracuję na ustawieniem w aparacie jak najwyższych jakości zarówno w aparacie jak i w kamerze. W przypadku filmowania okazało się że przy najwyższej jakości filmowania 50p 28M (PS ), nie mogę oglądnąć zapisu w komputerze. Natomiast przy gorszej jakości ustawionej np., na 50i 17M (FH), automatycznie transportuje się film do MacBooka.
Gdy ustawiałem na 50p 28M (PS ) pojawił się w aparacie napis:
„nie można nagrać na płytę dvd z jakością 50p 28 (PS ). Zapisz na płycie Blue-ray”.
Nie mam pojęcia co on oznacza w praktyce? A może powinienem pomyśleć o zmianie formatu filmowania który mam ustawiony na: ( Format pliku AVCHD ). Inna opcją jest ustawienie na MP4. Ale wówczas w ustawieniach nagrywania znikają wcześniejsze opcje i pojawiają się 1440x1080 12 M. I druga opcja: VGA 3M.
Mam i tak gorszej jakości aparat bo kompaktowy, zatem nie chciałbym rezygnować z najwyższej możliwej jakości filmowania. Czy ktoś wie jak mi doradzić by najlepsza jakość filmowania 50p 28M (PS ), mogła być transportowana do MacBooka w tej samej dobrej jakości?
Prosto- RAW jest o tyle lepsze od jpg co film (negatyw) jest lepszy od odbitki na papierze. RAW to jest surówka do poddania obróbce według własnego widzi mi się (filtr, cieniowanie i inne duperele stosowane także w fotografii analogowej) a jpg z puszki to właśnie obrobiony już RAW przez odpowiedni program w aparacie (taki dawny "instant" polaroid).
Prosto- RAW jest o tyle lepsze od jpg co film (negatyw) jest lepszy od odbitki na papierze. RAW to jest surówka do poddania obróbce według własnego widzi mi się (filtr, cieniowanie i inne duperele stosowane także w fotografii analogowej) a jpg z puszki to właśnie obrobiony już RAW przez odpowiedni program w aparacie (taki dawny "instant" polaroid).
A czy można robić zdjęcia w opcji RAW, i przez najbliższe lata nie edytować ich tylko oglądać je w albumie ( w komputerze, iPhoto, itp, ) jak miało to miejsce w przypadku wszystkich dotychczasowych zdjec JPG?
A czy można robić zdjęcia w opcji RAW, i przez najbliższe lata nie edytować ich tylko oglądać je w albumie ( w komputerze, iPhoto, itp, ) jak miało to miejsce w przypadku wszystkich dotychczasowych zdjec JPG?
Oczywiście, że można, tak samo jak można trzymać wywołane negatywy w specjalnych koszulkach albo zwinięte w pudełkach po rolkach- przy odrobinie chęci i samozaparcia można te negatywy nawet oglądać (na rzutniku np). Tak samo z raw-ami- można je oglądać specjalnym programem lub przy pomocy odpowiednich wtyczek ale zdjęcie raczej nie będzie satysfakcjonujące. I tu powstaje pytanie- można, ale po co? W jakim celu robisz zdjęcia? Aby komuś je pokazać czy aby jedynie wcisnąć spust i zapomnieć?
Na pierwszym zdjęciu RAW i (prawdopodobne) zdjęcie z puszki z ustawieniami na zero.
A na drugim .jpg po krótkiej chwili zabawy suwakami (krzywymi w tym przypadku):
Czy chodzi o opcję którą ustawiłem w mym aparacie. Nazywa się Lepsza automatyka
Nie. Ta opcja pozwoli poza zwykłym automatem uruchamiać dodatkowe tryby jak HDR, wieloklatkowe odszumianie, kadrowanie portretowe itp.
marek lasy napisał/a:
Jeśli chodzi o różnice jakości zdjęć pomiędzy RAW i JPG, to wciąż wydaje mi się że RAW jest lepsze, ale nie mogę zrozumieć treści opinii, dlatego wciąż nie mam pewnego potwierdzenia tego wniosku.
Lepsze bo niezdemoazikowane (możesz użyć lepszego algorytmu niż ten oferowany przez aparat), nieskompresowane, o szerszym zakresie danych (możesz manipulować krzywą tonalną - w JPEG masz tak jak wymyślili sobie programiści i już)
Primo po pierwsze, to w końcu zobacz, jak to działa. Krótkie doświadczenie szybko Ci wszystko wyjaśni. Przynajmniej u mnie RAWy wczytywane na ekran są z pewną denerwującą zwłoką. Przeglądanie zdjęć w takiej formie jest po prostu do bani, dlatego z RAW zawsze tworzę JPG i to jest jedyna u mnie postać zdjęć, jakie oglądam, z jakich tworzę albumy i do których wracam, kiedy chcę powspominać.
Poza tym, kiedy wyrzucasz obraz z RAW na ekran, to albo oglądasz i tak zaszytego w RAW JPGa, albo za każdym razem wywołujesz RAWa, ale w tym momencie widzisz jedynie to, co miałeś zaraz po naciśnięciu migawki, a wiec zdjęcie (zwykle) przechylone, blade i ogólnie nic ciekawego
Myślę, że lepiej jest tworzyć i oglądać w JPG, bo do tego ten format został stworzony, choć wiem, że dla wielu Lightroom to jednocześnie wołarka i program do katalogowania i przeglądania swoich archiwów. Ja wywołuję w Lightroom, a kataloguję w ACDSee.
Aby rozwiać wątpliwości. Po obróbce RAW i eksporcie do JPG, powstały w ten sposób JPG ma dokładnie tą samą jakość obrazu i szczegóły, jakie "zobaczysz" w RAW, więc nie musisz się obawiać, że JPG w jakiś sposób będzie upośledzone w stosunku do RAW.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 19