Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 27 Wrz, 2013
50d czy d300?
Autor Wiadomość
e4r5t 
Nowy

Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013   50d czy d300?

Witam, cały czas szukam i szukam, ale za bardzo nie znalazłem interesujących mnie odp w sumie to nikt konkretnie nic się wypowiedział na ten temat, a jak już znalazłem jakieś info to posty były z 2010-2011r:/ Interesują mnie te 2 puszki, ale mam jedno ale... pierwsze pytanie czy to jest ta sama półka? Na forum N porównują 50d do d90( jeśli mowa o AF i szumy) Aparat potrzebuję do pracy (wesela), ale też fotografowanie całych postaci w plenerze jak i w studio. Byłem dzisiaj w FJ i trzymałem w dłoni d300s, lecz jednak średnio mi leżał w dłoni, następnie wziąłem 60D i jak przyklejony, idealnie wyprofilowany pod moją dłoń:D niestety nie wiem jak leży 50d bardzo różni się od 60D? Porównując 50d do d300 jak wygląda szybkość AF i celność? Jak sobie te puszki radzą z szumami, która wypada lepiej? Na początek obiektywy jakie zakupie to T17-50 bez stabilizacji oraz 50/1.8 i oczywiście lampa:) pozdrawiam

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 27 Wrz, 2013   

d300s jeśli już, 35 1.8 i 50 1.8 na dobry początek.
Jako szeroki kąt np. Samyang 14 2.8 :idea:

mozer 
bo Pentax

e4r5t, 60D jest trochę gorzej wykonany od 50D. D300 to jednak wyższa półka niż seria xxD Canona, nawet ta starsza.
O szumach to sobie możesz poczytać w testach na niniejszym portalu.
Na wesela to T17-50/2.8 bym nie zaufał ze względu na AF - nie jest to najcelniejszy układ.
Jak zamierzasz na tym pracować to polecałbym jednak jakiś systemowy obiektyw. 17-55 Canona lub Nikona, w zależności od tego, który system wybierzesz. Do tego stałka 50/1.4.

To na początek, bo wiadomo, że UWA i jasne 24 mm też się mogą przydać.

toledo
[Usunięty]

d300s ma bodaj najlepszy AF w tej klasie aparatów.
50D jest nieco słabszy ale i tak kładzie na łopatki d90 pod tym względem.
dr i szumy odwrotnie d90>d300>d50. konstrukcyjnie 50Dz jego uszczelnieniami i magnezowym body bliżej do d300 niż plasticzanego i bardziej amatorskiego 60d (który ma jednak wygodny bo odchylany ekran lcd) http://camerasize.com/compare/#195,100
Widzę, że budżet masz chyba ograniczony więc ten Tamron to niezły pomysł na uniwersalne szkło choć AF w nim nie grzeszy i chodzi jak traktor.
Samyang 14/2.8 to głupi pomysł pod APSC - ani to jasne, szerokie czy wygodne (to obiektyw typowo pod FF gdzie rozwija skrzydła).
znacznie lepszym pomysłem jest inwestycja w Sigmę 18-35/1.8 i do tego 50/1.8 (do Canona już jest ta Sigma, a do Nikona lada dzień)

komor 
Moderator

D300/D300s ma lepszy AF niż 50D/60D, o czym koledzy już napisali, a także lepszy wizjer (większy obraz). Fakt, że Ci nie leży w ręce też jest w sumie istotny, bo aparat musi być wygodny i trzymanie go musi sprawiać przyjemność, ale istotne są też obiektywy, także te, o których będziesz mógł pomyśleć w przyszłości. W systemie Nikona masz obecnie niedrogie, nowe wersje szkieł 35/1.8, 50/1.8 i 85/1.8, które budżetowo nie zruinują, a dają dobrą jakość. W Canonie jest problem z systemowym odpowiednikiem 30 mm, bo 30/2 jest dość stary, 28/1.8 nie wszystkim pasuje (ja zamiast niego wybrałem Sigmę 30/1.4), a nowy 28/2.8 IS to jest dla mnie jakaś pomyłka (ciemny, w zamian za to ze stabilizacją, drogi). Canon 50/1.4 jest przyzwoity, ale też już dość stary, 85/1.8 jest OK.
Jeśli w przyszłości chciałbyś pomyśleć o porządniejszym systemowym zoomie standardowym, to w Nikonie jest niestety dość drogi (za to pancerny) 17-50/2.8, w Canonie jest tańszy (mniej pancerny), za to ze stabilizacją. Tamron, o którym myślisz, jest oczywiście do obydwu systemów, w tym także nowsza wersja ze stabilizacją. Aktualnie jest też dostępna (o ile rzeczywiście dostępna) w dobrej cenie Sigma 17-50/2.8 OS, warto nad nią też pomyśleć.
Wszystkie te obiektywy masz przetestowane na Optycznych.
http://www.optyczne.pl/obiektywy.html

toledo napisał/a:
Samyang 14/2.8 to głupi pomysł pod APSC - ani to jasne, szerokie czy wygodne (to obiektyw typowo pod FF gdzie rozwija skrzydła).
znacznie lepszym pomysłem jest inwestycja w Sigmę 18-35/1.8

Jak tylko budżet pozwoli... Bo Sam14 to zupełnie inny budżet niż Sig18-35.

toledo
[Usunięty]

komor napisał/a:
Jak tylko budżet pozwoli... Bo Sam14 to zupełnie inny budżet niż Sig18-35.

To raczej dylemat 18-35/1.8 vs Tamron 17-50/2.8, względnie Sigma 17-50/2.8-4.

Sammy 14/2.8 to ultraspecyficzne szkło dla osób, które wiedzą co im potrzebne ;)

Tanie stałki Nikona (1.8) nie mają stabilizacji, o czym czasem często się zapomina patrząc na ceny ;)

Andrzej.M.
[Usunięty]

e4r5t napisał/a:
nie znalazłem interesujących mnie odp...to posty były z 2010-2011r

Zabytkowe aparaty (2007 i 2008) to i posty sprzed lat.
Nowych już nie kupisz, tylko używki. Chcesz nimi śluby fotografować, to uważaj żeby cię klienci ze skóry nie obrali jak ci któryś w kościele nawali.
No chyba że będziesz parami kupował - żeby w zapasie mieć dobre body. Swoją drogą - "odważny" jesteś, że niewiele o fotografii wiedząc od razu zarabiać nią chcesz. Nie piszesz jakim budżetem dysponujesz więc trudno coś radzić. Koledzy zgadują i się rozpędzają - ale bez takich informacji trudno o konkret. Widzę że i studio w planach. No to MUSISZ mieć pewnych klientów i to niewybrednych. :zalamany:

toledo
[Usunięty]

AndrzejM.Makuch trochę nie rozumiem uwag do kolegi :roll: szanuje ludzi, którym się chce bo wtedy naprawdę się udaje. d300 czy 50d to sprawdzony i pewny sprzęt, który dziś można mieć za niewielkie pieniądze.

e4r5t 
Nowy

Z gory bardzo dziekuje za powazne podejscie do tematu. Na innych forach, tylko spotkalem sie z krytyka, albo odl typu "bierz canona, bo canon to canon" itp. Narzyczona posiada dzialanosc, wiec dopiszemy do niej fotografie, czuje sie w niej dobrze, zdjecia robia od kilku lat i praktycznie wszystkiego co sie da. Ogladajac zdjecia z wesel moich znajomych to az plakac sie chce jak mozna cos takiego klientowi wcisnac! Ja jako gosc robie duzo lepsze ujecia,zdjecia i to d5100 z 18-105 bez lampy, wiec majac juz jasne szklo, lepsze body oraz lampe powinno juz byc calkiem dobrze;-) Oczywiscie nie mowie, ze chce sie tylko na tym opierac, bo nie wiem jak to sie potoczy, fotografia ma byc moim dodatkowym zarobkiem, a wesela nie glownym priorytetem. Zamierzam wykonywac tez sesje dla dzieci,par, kobiet,mezczyn itd. Na poczatek nie chcialbym kupowac nie wiadomo jakiego drogiego body, oraz szkiel. Z czasem, kiedy beda zlecenia rozbuduje swoj sprzet. Co do aparatu zastepczego oczywiscie takowy sie znajdzie pozyczajac od znajomego. Rozumiem, ze sprzet krory planuje kupic nie jest pierwszej mlodosci, ale biora cos z przebiegiem 30-40tys raczej nie powinno nic pasc, skoro producent zapewnia migawke do 150tys klapniec. Z reszta ostatnio bedac na weselach "zawodowcy" uzywaja c30,40d, n d80 i jakies sony entry level;-) co prawda na ostatnim weselu jak bylem, fotogral uzywac 2x d800 i stalke wielkosci glowy;-) a w drugim fish eye. Ale zdjec jeszcze nie ma, wiec efektu koncowego nie widzialem.

RB 

AndrzejM.Makuch napisał/a:
No to MUSISZ mieć pewnych klientów i to niewybrednych. :zalamany:

Andrzej, Mnóstwo rewelacyjnch zdjęc mozna zrobić tymi korpusami. Można znaleźć je w stanie bardzo dobrym. Nie rozumiem dlaczego klienci maja byc niewybredni.

e4r5t 
Nowy

panowie, a może zaryzykować i kupić d7000?:D

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Sob 28 Wrz, 2013   

e4r5t, to żadne ryzyko tylko dobry wybór :)

muzyk 

toledo napisał/a:
Samyang 14/2.8 to głupi pomysł pod APSC - ani to jasne, szerokie czy wygodne (

Próbowałeś?

e4r5t 
Nowy

ja to wiem, że ten aparacik jest świetny, ale jak się okaże, że kupię używkę z walniętym AF i do tego zacznie mi chlapać olejem to co ja zrobię? nic tylko się załamać:D

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
Na wesela to T17-50/2.8 bym nie zaufał ze względu na AF - nie jest to najcelniejszy układ.

ponad połowa ludzi których znam pracujacych w tym temacie przechodziła przez taki zestaw, ponad połowa ludzi z tego foruma zajmująca się foto ślubna też przechodziła przez ten zestaw :wink:

komor napisał/a:
D300/D300s ma lepszy AF niż 50D/60D

co czuć najbardziej poza trybem one shot

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Nowych już nie kupisz, tylko używki. Chcesz nimi śluby fotografować, to uważaj żeby cię klienci ze skóry nie obrali jak ci któryś w kościele nawali.

jeżeli piszesz to w kontekście tego że tym aparatem nie da się slubów robić, to bzdura kompletna ale jeżeli sugerujesz ze puszka może się zepsuć podczas ślubu, bo to antyk, no cóż podczas ślubu może się również wysypać nowy canon 6d, 2 body powinno sie mieć na każdej robocie.

e4r5t napisał/a:
panowie, a może zaryzykować i kupić d7000?:D

jak zmieścisz się w budżecie to bedzie najlepszy wybór, tylko chciałbym ci przypomnieć o jakiejś mocnej lampie :wink:

muzyk napisał/a:
Próbowałeś?

nie ma co pytać, kolega wie lepiej :P

Odpowiedz do tematu