Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Do znawcow systemu Canon - Canon 30d vs Canon 7d mk1 ?
Autor Wiadomość
Smola 
Maniak

Wysłany: Pon 20 Maj, 2013   Do znawcow systemu Canon - Canon 30d vs Canon 7d mk1 ?

Czesc,

Mam pytanie odnosnie roznicy pomiedzy Canon 30d vs Canon 7d mk1 ?

Od wielu lat uzywam 30d...myslac o zmianie zastanawiam sie nad Canon 7d mk1.
Wciaz chce pozostac przy APS-C i miec dobrze wykonany aparat...a jedynym takim wciaz dostepnym na rynku jest 7d...niestety wykonanie 60d jak i 5d mkIII czy 6d nie podoba mi sie...jakosc plastiku...przyciski...idzie to w mojej opinii w zla strone.

Jak wiadomo pod koniec 2013 ma wyjsc 7d mk2...boje sie jednak ze znow oszczednosci na materialach wezma gore no i zapewne po pol roku/roku body zostanie dopracowane..bo bledy beda na 90% patrzac na to co sie dzieje na rynku z premierami Canona/Nikona.

Dlatego mysle o 7d...tym bardziej ze jest teraz dosc tani i jest cashback.

Powod zmiany:

1. Potrzebuje wiecej MPX.
2. Potrzebuje lepszej pracy na czulosci 3200 / 6400 ( w 30d akceptowalne to max 800 )
3. Potrzebuje Live View i lepszego wyswietlacza.
4. Dobry AF ( choc ten w 30d nie jest zly )

Pytanie moje brzmii czy 7d w powyzszych punktach jest dobrym wyborem oraz czy roznica pomiedzy 30d vs 7d bedzie odczuwalna ?

Z gory dzieki za info
smola

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pon 20 Maj, 2013   

Smola napisał/a:
...niestety wykonanie 60d jak i 5d mkIII czy 6d nie podoba mi sie...jakosc plastiku...przyciski...idzie to w mojej opinii w zla strone.
Trochę tu namieszałeś. 5D mk III raczej z plastiku, jak piszesz nie jest. :smile: Zaręczam też, że gdyby nie wiedza z opisów, czy testów, to nie jesteś w stanie sam stwierdzić, że 6D ma cokolwiek z "plastiku". Ja w każdym razie nie widzę różnicy w jakości (sztywność i coby tam jeszcze) pomiędzy 50D, 5D, a 6D, być może dlatego, że przód i cały tył jest z magnezu.

Oczywiście 6D nie ma "łechtaczki" ale i tak piszesz, że:
Smola napisał/a:
Wciaz chce pozostac przy APS-C

Wracając do Twojej wątpliwości, wybór już opisałeś sam, czyli 7D.
Mam tylko wątpliwości co do używalnej czułości, której potrzebujesz. Ja taką (3200, 6400) prawdziwie używalną miałem dopiero w 5D Mk II.

Smola 
Maniak

B o g d a n napisał/a:
Smola napisał/a:
...niestety wykonanie 60d jak i 5d mkIII czy 6d nie podoba mi sie...jakosc plastiku...przyciski...idzie to w mojej opinii w zla strone.
Trochę tu namieszałeś. 5D mk III raczej z plastiku, jak piszesz nie jest. :smile: Zaręczam też, że gdyby nie wiedza z opisów, czy testów, to nie jesteś w stanie sam stwierdzić, że 6D ma cokolwiek z "plastiku". Ja w każdym razie nie widzę różnicy w jakości (sztywność i coby tam jeszcze) pomiędzy 50D, 5D, a 6D, być może dlatego, że przód i cały tył jest z magnezu.

Wiesz Bogdan ale ja nie twierdze ze 5D mkIII, 6D i te inne nowe zabaweczki sa tragicznie wykonane...twierdze tylko ze nie sa tak dobrze wykonane jak aparaty z przed 7-10 lat....troche tak samo jak jakosc wykonczenia wnetrza nowych samochodow....dostrzegam oszczednosci.

Czy 3200/6400 w 7D jest tylko opcja i nie jest uzyteczne ?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Smola napisał/a:
Wiesz Bogdan ale ja nie twierdze ze 5D mkIII, 6D i te inne nowe zabaweczki sa tragicznie wykonane...twierdze tylko ze nie sa tak dobrze wykonane jak aparaty z przed 7-10 lat....troche tak samo jak jakosc wykonczenia wnetrza nowych samochodow....dostrzegam oszczednosci.
Oj tam, przy takim konserwatywnym podejściu nigdy nic nowego nie kupisz. :grin: A postęp techniki i komfortu "JAZDY" jest spory.
Smola napisał/a:
Czy 3200/6400 w 7D jest tylko opcja i nie jest uzyteczne ?
Jest to sprawa pewnych wymagań i oczywiście tolerancji na taki, czy inny poziom szumów.
Szumy 7D są w zasadzie takie same jak 50D i stąd mam odniesienie. Dla mnie 50D używalny, przepraszam, akceptowalny, był do ISO 1600. Zauważ, że oba aparaty to 2008 i 2009 rok, a czas popłynął. Dziś kupić 7D to cofnąć się o kilka lat, dlatego w Twoim wypadku to wątpliwe rozwiązanie, o którym pisałem wcześniej. Z drugiej strony nic innego Canon nie ma dla amatora w stylu 30D, chyba, że poczekasz na 7D Mk II, licząc, że będzie lepszy.

Smola 
Maniak

Bogdan, A jak w 7D ma sie wielkosc wizjera...bo w 30D jest mala "lipa" ? ;-)

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Smola napisał/a:
1. Potrzebuje wiecej MPX.
2. Potrzebuje lepszej pracy na czulosci 3200 / 6400 ( w 30d akceptowalne to max 800 )
3. Potrzebuje Live View i lepszego wyswietlacza.
4. Dobry AF ( choc ten w 30d nie jest zly )

Pierwsze pytanie jakie mi się nasunęło, to czy to co piszesz, to nie aby jakaś prowokacja?

Przecież 7D w wielu rzeczach miażdży 30D, ale jeśli chodzi o szumy...
hmmm w 30D nie wiem, czy nie są delikatnie mniejsze nawet jak w 7D.
Kiedyś w M.M. zrobiłem parę fotek 7D - za te szumy, nie kupiłbym tego aparatu, tym bardziej, że mało nie kosztuje.
Owszem, AF, liczba pikseli, LV, video, itd. ale plizzz, nie takie szumy!!! :evil:

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Przecież 7D w wielu rzeczach miażdży 30D, ale jeśli chodzi o szumy...
Jeśli chodzi o szumy, to też... może nie miażdży, ale jest zdecydowanie lepszy. Aczkolwiek ISO3200/6400, to już bardziej do sieci/małych wydruków (choć z pewnością jest nieporównywalnie lepsze od tego, co można zrobić z 30D)...

muzyk 

jaad75 napisał/a:
ale jest zdecydowanie lepszy.

Ok, nie będę się spierał, niemniej, widziałem to "lepszy" z 7D...

weź...

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
widziałem to "lepszy" z 7D...
A przeskalowałeś to do 8MPix?

muzyk 

jaad75 napisał/a:
A przeskalowałeś to do 8MPix?

Nie. Hmm, tyle. że kupując puszkę z 18 Mpx, nie robię tego po to, by przeskalowywać do 8 Mpx.

P.S. Przeskaluję.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Pon 20 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Smola napisał/a:
Bogdan, A jak w 7D ma sie wielkosc wizjera...bo w 30D jest mala "lipa" ? ;-)
Z wizjera w 7D chyba ciężko być niezadowolonym: ok. 100% pokrycia i powiększenie 1.0X, to raczej spory postęp.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Nie. Hmm, tyle. że kupując puszkę z 18 Mpx, nie robię tego po to, by przeskalowywać do 8 Mpx.
To przeskaluj sobie 8MPix w górę, jeśli wolisz. Kupujesz po to, żeby drukować/pokazywać w sieci - w obu przypadkach 7D będzie dawał lepsze obrazki.
Smola napisał/a:
A jak w 7D ma sie wielkosc wizjera...bo w 30D jest mala "lipa" ? ;-)

Smola 
Maniak

Muzyk ->

To nie prowokacja. Modele dzieli pare lat postepu, nie ma na necie porownan 7d z 30d. Raczej sa 7d z 5d mk2, 50d i d300. Pytanie jest moim zdaniem naturalne gdyz 7d i 30d to ten sam segment...60d to nie nastepca 30d dla jasnosci...canon dodal nowy segment przesuwajac dwucyfrowki o segment nizej. Od razu zaznaczam, ze darujmy sobie dyskusje ze 60d jest lepsze od 30d...no musi byc lepsze skoro jest duzo mlodsze, ale to nizszy segment. Argument nr 2 dla porownywania 30d i 7d to fakt, ze swego czasu 30d byl flagowym modelem APS-C Canona ( ....zreszta cholernie udanym ) , a dzis jest nim 7d....a wiec dla kogos kto szuka upgradu to naturalne pytanie. Argument nr 3 - 30D i 7D to wykonanie na bardzo dobrym poziomie...takie dobre rzemioslo.

jaad75 ->

Bardzo dziekuje za zestawienia wizjerow. Roznica jest widoczna :wink:

ALL ->

Czytalem komentarze, ktore rodza pewne watpliwosci, ze matryca w 7d nie jest idealem.
Jak wynika z waszych uwag szumy / mocne ISO to nie najmocniejsza strona tego aparatu.
Co do opcji typu krecenie filmow...jest to przewaga ale nie dla kogos kto ma zamiar robic zdjecia...liczy sie AF, ISO, MPX, BB, pomiar ekspozycji, odwzorowanie szczegolow, wizjer - czyli to co kazdy aparat ma. Nowinki zdjec nie robia...

muzyk 

Smola napisał/a:
nie ma na necie porownan 7d z 30d.

Jedno widziałem.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Smola napisał/a:
Czytalem komentarze, ktore rodza pewne watpliwosci, ze matryca w 7d nie jest idealem.
Jak wynika z waszych uwag szumy / mocne ISO to nie najmocniejsza strona tego aparatu.
Nie najmocniejsza, jeśli porównujesz ze współczasną konkurencją APS-C, ale zdecydowanie najlepsza jeśli porównujesz z historycznymi matrycami APS-C Canona.

Odpowiedz do tematu